30.7.18

4,25 τ.μ. αρκούν για έναν φυλακισμένο...

Στην προσφυγή πρώην δικαστή, που βρίσκεται στη φυλακή με τη γνωστή κατηγορία ότι ανήκει στο «δίκτυο του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν», το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απεφάνθη ότι...
4,25 τετραγωνικά μέτρα -μαζί με τους κοινόχρηστους χώρους- ανά κατάδικο «επαρκούν» για τη διαβίωση των εγκλείστων στις φυλακές. 

Ο Μεχμέτ Χανί Μπακί, φυλακισμένος στη νότια επαρχία Οσμανίγιε, υπέβαλε αίτημα στον τοπικό δικαστήριο κατά της φυλακής όπου κρατείται, αναφέροντας ότι η πτέρυγά του έχει δυνατότητα στέγασης 16 εγκλείστων, αλλά στεγάζει 25.

Το αίτημα απορρίφθηκε και ο Μπακί απευθύνθηκε στο Εφετείο στην Οσμανίγε. Και εκεί η προσφυγή απορρίφθηκε και η τελευταία επιλογή ήταν το Συνταγματικό Δικαστήριο. 

Απορριπτική ήταν και η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, που ναι μεν παραδέχεται ότι υπάρχουν μόνο 16 κρεβάτια στον θάλαμο, αλλά αναφέρει ότι για τους υπόλοιπους εννέα τοποθετήθηκαν στρώματα στο πάτωμα.

Επισημαίνει επίσης ότι κάθε φυλακισμένος έχει στη διάθεσή του 4,25 τ.μ. προσωπικού χώρου, στον οποίο βεβαίως συμπεριλαμβάνονται κατ' αναλογίαν και οι κοινόχρηστοι χώροι.

Η κατάσταση είναι λίγο στριμωγμένη, αποφάνθηκε το δικαστήριο, αλλά αυτό οφείλεται στην κράτηση και φυλάκιση χιλιάδων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Από τη στιγμή που αναλογούν 4,25 τ.μ. ανά άτομο -συμπεριλαμβανομένων των κοινόχρηστων χώρων ,όπως η κουζίνα και η αυλή της φυλακής- υπάρχει ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι ο περιστασιακός ύπνος στο στρώμα στο πάτωμα αντί για μια κουκέτα αποτελεί βαρύ ψυχικό και ψυχολογικό βάρος στον αιτούντα», αναφέρει η σχετική απόφαση.  

Υπήρχε και ένας που διαφώνησε με την απόφαση, όπως έγραψε η εφημερίδα «Hurriyet». Ο πρόεδρος του δεύτερου τμήματος του Συνταγματικού Δικαστηρίου δήλωσε πως «ναι μεν ο συνωστισμός σε μια πτέρυγα φυλακής είναι κατανοητός για ένα χρονικό διάστημα, αλλά το γεγονός ότι οι έγκλειστοι πρέπει εκ περιτροπής να κοιμούνται μπροστά στις τουαλέτες για περισσότερο από ένα χρόνο προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια»....

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: