8.7.18

Διπλές κάλπες στις 26 Μαΐου;..

Μετά τη δήλωση Ζάεφ ότι η επικύρωση του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ θα γίνει τον Ιανουάριο, φαίνεται ότι «κλειδώνει» η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών μαζί με τις...
ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου 2019. «Ο Ζάεφ έδωσε άλλους έξι μήνες στην κυβέρνηση», είναι η έκφραση που χρησιμοποίησε πολύ καλά πληροφορημένη πηγή. Της διπλής κάλπης θα έχει προηγηθεί η επικύρωση από τη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Επιπλέον, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η διαφθορά θα είναι πολύ ψηλά στην προεκλογική ατζέντα.

Βέβαιη η επικύρωση της συμφωνίας

Στην κυβέρνηση θεωρούν βέβαιη την κοινοβουλευτική επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τα «κουκιά» βγαίνουν αν προστεθούν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, καθώς και ανεξάρτητοι βουλευτές –ενώ δεν αποκλείονται και άλλες θετικές ψήφοι. Με δεδομένη τη στάση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ, η ψηφοφορία για τη συμφωνία θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, αποτελεί κυβερνητική απόφαση να πάμε σε εκλογές μόνο αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της συμφωνίας. «Η συμφωνία αποτελεί ισχυρό στοιχείο της ταυτότητας της διακυβέρνησής μας», λέει χαρακτηριστικά ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος. Στην πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει ισχυρό ιδεολογικό στίγμα, θα πρέπει να προστεθεί και η αντίστοιχη επιθυμία του Σταύρου Θεοδωράκη.

Επιπλέον, δεν πρέπει να παραβλεφθούν οι σχεδιασμοί του διεθνούς παράγοντα. Δεν είναι μόνο η διακηρυγμένη βούληση των ΗΠΑ να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Βούληση που εκφράστηκε εκ νέου με τα πρόσφατα τηλεφωνήματα του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς σε Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Η Κίνα υποστηρίζει επίσης τη Συμφωνία των Πρεσπών, βλέποντας στην εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας-ΠΓΔΜ μια ευκαιρία για τη ριζική ανανέωση των μεταφορικών δικτύων που συνδέουν το λιμάνι του Πειραιά με την ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

Οι ημερομηνίες

Με τη συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο Ζόραν Ζάεφ έκανε ένα σημαντικό πολιτικό «δώρο» στον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Ζάεφ προσδιόρισε χρονικά στον Ιανουάριο την επικύρωση από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία. Οι πιο πιθανές ημερομηνίες για το δημοψήφισμα είναι η 23η Σεπτεμβρίου, η 30η Σεπτεμβρίου και η 7η Οκτωβρίου. Το χρονοδιάγραμμα Ζάεφ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία θα έρθει στην ελληνική Βουλή τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο –αν βέβαια κερδίσει ο κ. Ζάεφ. Εκείνη τη στιγμή, κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Καμμενος θα αποσύρει τη στήριξη του στη κυβέρνηση, ενώ ο κ. Τσίπρας θα δώσει τον κ. Θεοδωράκη ρητή διαβεβαίωση για άμεση προσφυγή στις κάλπες μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας. Όλα δείχνουν ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου.

Η σκανδαλογία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο δρόμος προς τις εκλογές θα είναι πολύ… λασπωμένος. Θεωρείται βέβαιο ότι θα έχουμε νέα επεισόδια στο σίριαλ της Novartis. Τις τελευταίες μέρες διακινείται έντονα (και οργανωμένα) η φήμη περί «συντριπτικών στοιχείων για πολιτικά πρόσωπα», αλλά αυτά μένει να τα δούμε και, κυρίως, να τα εξετάσουν οι αρμόδιοι εισαγγελείς.

Επίσης, είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να βάλλεται ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της συζύγου του Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή από το κλείσιμο της τριτολογίας του πρωθυπουργού στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την οικονομία: «Θυμίζω ότι στις γαλλικές προεδρικές εκλογές ο υποψήφιος της Δεξιάς έχασε τις εκλογές για μία υπόθεση που αφορούσε τη σύζυγό του. Και τις έχασε όχι για 850.000 ευρώ χρηματοδότηση κρυφού επιχειρηματία, αλλά γιατί η σύζυγός του ήταν σε μία θέση αργομισθίας και έπαιρνε 1.000 με 2.000 ευρώ τον μήνα.»

Πάντως στελέχη των 53 αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης φέρονται να υποστηρίζουν ότι η απολύτως αναγκαία εξιχνίαση των υποθέσεων διαφθοράς θα πρέπει να γίνει με νηφαλιότητα και με «θρησκευτικό» σεβασμό των δικονομικών κανόνων. Επισημαίνεται επίσης η διαφορετική πολιτική οικονομία της δημοσιογραφικής έρευνας από αυτήν της δικαστικής διαλεύκανσης μιας υπόθεσης...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: