4.9.16

Διπλωματικό σνομπάρισμα του Ομπάμα στη σύνοδο των G20...

Mπαράκ Ομπάμα
Η κινέζικη ηγεσία κατηγορείται ότι επίτηδες σνόμπαρε σε διπλωματικό επίπεδο τον Μπαράκ Ομπάμα κατά την άφιξή του για την τελευταία συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής των G20, σύμφωνα με τον Guardian.

Η σύνοδος της....
Ομάδας των Είκοσι υπό την προεδρία της Κίνας άρχισε σήμερα εν μέσω πολλαπλών κινδύνων και προκλήσεων, με στόχο να συνταγογραφήσει μια λύση που θα οδηγήσει σε μια υγιή αναπτυξιακή πορεία την υποτονική παγκόσμια οικονομία.

Χθες ο ηγέτης των Ηνωμένων Πολιτειών αναγκάστηκε να αποβιβαστεί από μία πλαινή έξοδο του αεροσκάφους, καθώς δεν υπήρχε σκάλα για να κατέβει από το Air Force One.

Μάλιστα, δεν είχε στρωθεί το κόκκινο χαλί, όπως είχε γίνει για όλους τους ηγέτες που έφτασαν νωρίτερα. Ο Ομπάμα περπάτησε μέχρι το χαλί, όπου υπήρχε διαμάχη Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων για το που θα τοποθετηούν οι φωτογράφοι για τις καθιερωμένες λήψεις. Ένας από τους οικοδεσπότες φώναξε: «Αυτή είναι η χώρα μας! Αυτό είναι το αεροδρόμιό μας!» 

Για μελετημένη κίνηση έκαναν λόγο Αμερικανοί αξιωματούχοι και πρώην διπλωμάτες στη βρετανική εφημερίδα. «Τέτοια πράγματα δεν συμβαίνουν κατά λάθος. Όχι με τους Κινέζους», δήλωσε ο Χόρχε Γκουαγιάρδο, πρώην πρέσβης του Μεξικού στην Κίνα.

«Δεν έγινε κατά λάθος», τόνισε για να προσθέσει ότι στα έξι χρόνια εμπειρίας του με τον συγκεκριμένο λαό έμαθε ότι κάνουν τα πάντα έχοντας φροντίσει και την τελευταία λεπτομέρεια. 

Ωστόσο, ο ίδιος ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή σχολίασε πως δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός. «Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοια πράγματα και δεν συμβαίνουν μόνο εδώ. Καμιά φορά συμβαίνουν και σε συμμάχους μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: