27.9.16

Ο έκπτωτος Καλογρίτσας δοκιμάζει την κυβέρνηση...


Με βαθιές γρατζουνιές στο «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ και τραύματα στο πολιτικό ηθικό της κυβέρνησης κλείνει ο πρώτος γύρος του πολέμου για τις τηλεοπτικές άδειες – ενός πολέμου, που φέρνει τον πρωθυπουργό σε...
θέση άμυνας και αναγκάζει το κυβερνητικό επιτελείο σε εσπευσμένες ασκήσεις damage control.


Στο εν λόγω damage control η πρώτη γραμμή αντεπίθεσης, όπως χαράχθηκε στις αλλεπάλληλες χθεσινές συσκέψεις στο Μαξίμου, ορίζει «διέξοδο δια της νομιμότητας»: Η σημαία της αντι-διαπλοκής δεν υποστέλλεται αλλά ενισχύεται, το ναυάγιο της άδειας Καλογρίτσα επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχουν «φίλοι» και «ημέτεροι» παρά μόνον νόμιμοι και παράνομοι, και τα πυρά της αντιπολίτευσης επιστρέφονται με πολλαπλάσια σφοδρότητα αναδεικνύοντας το αμαρτωλό «διαπλεκόμενο» παρελθόν – και παρόν – της Νέας Δημοκρατίας και του παλαιού πολιτικού συστήματος.

Ερωτήματα για Παππά και Σπίρτζη

Πρόκειται για μια διαχείριση ταχείας αντίδρασης και άμεσης ελαχιστοποίησης της ζημιάς. Η έκπτωση Καλογρίτσα όμως, πέραν των κινήσεων τακτικής, αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς και μέτωπα στην κυβερνητική συνοχή και, πολύ περισσότερο, κληροδοτεί πολιτικές σκιές στο πλέον προνομιακό πεδίο μέχρι σήμερα για την κυβέρνηση, εκείνο της σύγκρουσης με τη διαπλοκή.

Στο πρώτο επίπεδο, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι – τουλάχιστον – αμήχανη και δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Σπίρτζης μονοπώλησαν χθες τις, μη δημόσιες, συζητήσεις και προβληματισμούς των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με γκρίνιες και αιτιάσεις για ατυχείς χειρισμούς, ελλιπή σχεδιασμό του διαγωνισμού, αλλά και για προσωπικές πολιτικές και επιδιώξεις.

«Γιατί υιοθετήσαμε τον Καλογρίτσα;»

«Γιατί δεν έγινε ο έλεγχος πόθεν έσχες των υποψηφίων πριν από την δημοπρασία» είναι ένα από τα ερωτήματα που άκουσαν πολλές φορές χθες, αρμόδια και μη, κυβερνητικά στελέχη, ενώ δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που χρέωναν στον Νίκο Παππά και τον Χρήστο Σπίρτζη από υποτίμηση του πολέμου των καναλαρχών έως και ταύτιση με την πλευρά Καλογρίτσα.

«Γιατί υιοθετήσαμε τον Καλογρίτσα; Γιατί ο υπουργός Επικρατείας έπρεπε να υπερασπιστεί δημοσίως, από το βήμα της Βουλής, τη φερεγγυότητα ενός από τους υποψηφίους καναλάρχες;», ρωτούσε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κυβερνητικός – και από τους πλέον μαχητικούς – βουλευτής.

Για το Μαξίμου πάντως οι εν λόγω προβληματισμοί δεν συνιστούν – άμεσο τουλάχιστον – θέμα. Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι την απάντηση σε όλα τα ερωτήματα έδωσε η ίδια η έκπτωση Καλογρίτσα και πως δεν υφίσταται ζήτημα με τους χειρισμούς οποιουδήποτε υπουργού. Οι τελικές κρίσεις, ωστόσο, παραπέμπονται στον ανασχηματισμό και δεν θα είναι άσχετες με την έκβαση των επόμενων – και εξίσου σκληρών, όπως ήδη διαφαίνεται – γύρων της τηλεοπτικής σύρραξης.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του tvxs, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: