20.9.16

«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση για Καλογρίτσα - Τράπεζα Αττικής...

Πολιτική καταιγίδα στην Βουλή για την υπόθεση Καλογρίτσα - Attica Bank.

Είναι ενδεικτικό ότι...
το σύνολο των κοινοβουλευτικών εργασιών μονοπωλούνται από τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις που αφορούν στο περιεχόμενο του «καυτού» πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος για τον τρόπο που δανειοδοτούσε η Attica Bank, για την προνομιακή μεταχείριση της οικογένειας Καλογρίτσα, αλλά και για το διάτρητο πόθεν έσχες του εργολάβου που κατέθεσε και έγινε δεκτό από την αρμόδια επιτροπη, στο πλαίσιο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.

Σε Ολομέλεια και κοινοβουλευτικές Επιτροπές το σύνολο σχεδόν των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζητά εξηγήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς. Είναι ενδεικτικό ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, παρά την παρελκυστική τακτική της προέδρου της, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, αποφάσισε να καλέσει για εξηγήσεις τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και για εξέταση τον κ. Χρήστο Καλογρίτσα και τους υπόλοιπους τρεις υπερθεματιστές.

Παράλληλα, το προεδρείο της Εξεταστικής επιτροπής που ερευνά την δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ αποφάσισε να κάνει αποδεκτό το αίτημα του κ. Ανδρέα Λοβέρδου και να ζητήσει από την ΤτΕ το επίμαχο πόρισμα.

Την ίδια ώρα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όπου συζητείται η σύμβαση παραχώρησης της Ελληνικό ΑΕ, η αντιπολίτευση εξαπέλυε σφοδρά πυρά για την τριγωνική σχέση κυβέρνησης - Καλογρίτσα - Attica Bank.

Η αρχή έγινε, όταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ουρσουζίδης, υπαινίχθηκε ότι η ΝΔ περίμενε ανταλλάγματα από την παραχώρηση της έκτασης στο Ελληνικό. Η αντίδραση του κ. Άδωνι Γεωργιάδη ήταν άμεση: «Εμείς δεν βάλαμε εργολάβο τον Καλογρίτσα ούτε τον Σπίρτζη με τις ρεμούλες. Γελάει όλη η Ελλάδα. Σας πήρανε χαμπάρι. Σπίρτζης - Καλογρίτσας και Τράπεζα Αττικής. Για τη μάσα κάθεστε και πληρώνεστε. Όχι όλη μέρα Σπίρτζη και Καλογρίτσα και να αφήνει υπονοούμενα ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τελειώσανε. Είστε βουτηγμένοι μέσα στα σκάνδαλα. Βουτηγμένοι».

Το πρωί, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι είναι επιτακτική η κατάθεση του κ. Νίκου Παππά, λέγοντας: «Υπάρχει θέμα ακυρότητας διοικητικών πράξεων, ποινικών ευθυνών και παραβίαση του κοινοτικού δικαίου. Η Δικαιοσύνη θα ασχολείται πολύ καιρό με αυτά τα θέματα. Ο αρμόδιος υπουργός επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αντί να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Προσέβαλε το Κοινοβούλιο και αλλοίωσε τον χαρακτήρα του Πολιτεύματος. Πρέπει να έρθει στη Βουλή. Κάθε καθυστέρηση καθιστά παρατεταμένη την προσβολή του Πολιτεύματος. Η προτροπή του υπουργού Επικρατείας να εκπέμπουν όσοι έχασαν από το Διαδίκτυο καταρρίπτει το επιχείρημα της οικονομικής στενότητας για τον περιορισμό των αδειών. Ο οποίος παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο και τους κανόνες ανταγωνισμού».

Επίσης, ο κ. Μάκης Βορίδης μίλησε για σκάνδαλο και κάλεσε την πλειοψηφία να «μην το συγκαλύπτει».

Επιπροσθέτως, στην Εξεταστική επιτροπή ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «επλήγησαν από το βέρτιγκο της εξουσίας. Να τους κατηγορούν όλοι και αυτοί να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Επλήγησαν από το βέρτιγκο Τσοχατζόπουλου».

Με αφορμή, δε, την διαβίβαση στη Δικαιοσύνη, του πορίσματος που συνέταξε η Τράπεζα της Ελλάδας για την Attica Bank, αλλά και τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για το περιεχόμενό του, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε το προεδρείο της Επιτροπής για «μεθοδεύσεις» και απόπειρα «συγκάλυψης», υπενθυμίζοντας ότι επι τρεις εβδομάδες το καλεί να ζητήσει από την ΤτΕ τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας.

«Σφυρίζετε αδιάφορα και τελικά ήρθε η ώρα να παραδοθεί το πόρισμα στην Δικαιοσύνη και να φανεί αν τα δάνεια της τράπεζας έχουν σχέση με χρηματοδότηση καναλιών» είπε χαρακτηριστικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: