1.9.16

Οριστικό τέλος για την Ρούσεφ...

 
 Καθαιρέθηκε από τη Γερουσία.
-Βενεζουέλα, Βολιβία και Ισημερινός ανακοίνωσαν ότι ανακαλούν τους πρεσβευτές τους από τη Βραζιλία...
Με τη βούλα της Γερουσίας καθαιρέθηκε από την προεδρία της Βραζιλίας η Ντίλμα Ρούσεφ, βάζοντας με αυτό τον τρόπο τέλος στην κυριαρχία 13 χρόνων του κόμματος των Εργαζομένων. Την διακυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνει ο...
αντιπρόεδρος Μισέλ Τεμέρ μέχρι τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές στο τέλος του 2018. 

«Θα επιστρέψουμε», δήλωσε η Ρούσεφ μετά την καταδικαστική για το πρόσωπό της απόφαση, ενώ ο δικηγόρος της ανέφερε ότι η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τα ηνία της Βραζιλίας θα ασκήσει έφεση στην απόφαση της Γερουσίας. 

Από τους 81 γερουσιαστές, οι 61 ψήφισαν υπέρ της καθαίρεσης και μόνο οι 20 κατά. Στη δεύτερη ψηφοφορία, οι γερουσιαστές με ψήφους 42 υπέρ έναντι 36 κατά έκριναν ότι η Ρούσεφ θα πρέπει να διατηρήσει τα πολιτικά δικαιώματά της.

Η Ρούσεφ, η οποία παρακολούθησε την ψηφοφορία από το προεδρικό μέγαρο Αλβοράντα έχοντας στο πλευρό της τον μέντορά της, τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κατήγγειλε ένα «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» σε βάρος της από τη Γερουσία, που την έκρινε ένοχη για παραποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων.

«Η Γερουσία έλαβε μια απόφαση που θα ενταχθεί στην ιστορία των μεγάλων αδικιών. Διέπραξε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», είπε η 68χρονη Ρουσέφ, επαναλαμβάνοντας ότι είναι αθώα. «Θα επιστρέψουμε», υποσχέθηκε.

Ο 75χρονος Τέμερ ορκίστηκε και αναμένεται να αναχωρήσει για την Κίνα, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο της G20. Μολονότι είναι εξίσου αντιδημοφιλής με τη Ρούσφ, ο Τέμερ ασκούσε καθήκοντα προέδρου από τις 12 Μαΐου, όταν η Γερουσία αποφάσισε να θέσει σε προσωρινή αργία την πρώτη εκλεγμένη πρόεδρο της χώρας.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πεπεισμένες ότι οι ισχυρές διμερείς σχέσεις με την Βραζιλία θα συνεχιστούν. Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί της Βραζιλίας ενήργησαν εντός του συνταγματικού πλαισίου της χώρας.

Αντίθετα η Βενεζουέλα, η Βολιβία και ο Ισημερινός ανακοίνωσαν ότι ανακαλούν τους πρεσβευτές τους από τη Βραζιλία, ενώ η η Κούβα έκρινε πως η καθαίρεση της Ρούσεφ εντάσσεται σε μια «ιμπεριαλιστική» επίθεση εναντίον προοδευτικών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική.

«Αποφασίστηκε να ανακαλέσουμε οριστικά τον πρέσβη μας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας και να παγώσουμε τις πολιτικές και διπλωματικές μας σχέσεις με την κυβέρνηση έπειτα από αυτό το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

«Ανακαλούμε τον πρεσβευτή μας στη Βραζιλία» για διαβουλεύσεις σχετικά με τα «απαραίτητα μέτρα» μετά την εξέλιξη αυτή, έγραψε ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες στον λογαριασμό του στο Twitter.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι ανακάλεσε τους πρεσβευτές της στη Βενεζουέλα, στη Βολιβία και στον Ισημερινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: