1.9.16

Και μετά τις 4 άδειες, τί;...


Νέο ή θολό τηλεοπτικό τοπίο; Νέα τάξη πραγμάτων (και ισχύος) στο ελληνικό μιντιακό στερέωμα ή ανακατανομή της πίτας με συμπράξεις των πρώην και των νυν; Θα κλείσουν εντός τριμήνου – σύμφωνα με την Ολγα Γεροβασίλη – τα υπάρχοντα αδειοδοτημένα κανάλια, θα διεκδικήσουν θεματικές άδειες ή θα απορροφηθούν και θα συγχωνευθούν στα νέα σχήματα;


Η μόνη βεβαιότητα είναι...
πως οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά – και όχι μόνον – δεν θα δοθούν άμεσα και ότι η κατακύρωση των 4 τηλεοπτικών αδειών δεν θα αλλάξει εν μία νυκτί τον εν Ελλάδι τηλεοπτικό χάρτη.

Στην πραγματικότητα, η δημοπρασία των αδειών αποτελεί μόνον το πρώτο βήμα προς έναν, αμφίρροπο ακόμη, μετασχηματισμό της αγοράς, του συσχετισμού δυνάμεων και τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων media και εξουσίας.

Μακρά και σύνθετη η αλλαγή του τηλεοπτικού χάρτη

Η διαδικασία αυτού του μετασχηματισμού, δε, θα είναι μακρά και καταδικασμένη να περάσει μέσα από κλίμα υψηλής πολιτικής πόλωσης, από στοχευμένες κινήσεις τακτικής σε επικοινωνιακό και πολιτικό επίπεδο, νομικές μάχες, συγκρούσεις συμφερόντων αλλά και πιθανά επιχειρηματικά deals.

Σε πρώτο χρόνο, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστικό και καμία άδεια δεν θα κατακυρωθεί τελεσίδικα εάν δεν περάσουν περίπου 20 ημέρες, όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος. Μέσα σε αυτό το 20ήμερο θα ελεγχθεί το πόθεν έσχες των πλειοδοτών, ενώ η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα έχει εκδοθεί και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της κύριας προσφυγής όλων των καναλιών κατά του διαγωνισμού.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του tvxs, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: