2.8.16

Από μία κλωστή κρέμεται η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό...

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην χώρα μας από την Τουρκία, την στιγμή που η συμφωνία της γειτονικής χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε...
τεντωμένο σχοινί. Η Κομισιόν έδωσε σκληρή απάντηση στην Άγκυρα και τους αξιωματούχους της, οι οποίοι «δυναμιτίζουν» το κλίμα με τις απειλές για αθέτηση της συμφωνίας για το προσφυγικό. 

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα παρέπεμψε σε δηλώσεις του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας πως εάν η Τουρκία θέλει την απελευθέρωση της Visa, τότε η πρέπει να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έκπτωση από τα συμφωνηθέντα». Η Κομισιόν «δεν πρόκειται να αλλάξει για χάρη της Τουρκίας τον ορισμό της τρομοκρατίας, ούτε να διαφοροποιήσει τα προαπαιτούμενα», είπε η Μίνα Αντρέεβα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξηγώντας ότι «η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι η διαδικασία από την πρώτη στιγμή».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν μπορεί όμως στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας να συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί, οι οποίοι εκφράζουν τις απόψεις τους με μη βίαιο τρόπο, και ουδέποτε κάλεσαν τον κόσμο σε τέλεση αξιόποινων πράξεων».

Είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις για απόσυρση της Τουρκίας από την συμφωνία, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τόνισε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να προχωρήσουν στην κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν.

«Όλα εξαρτώνται από την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους πολίτες μας, που αποτελεί επίσης στοιχείο της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου» είπε ο Τσαβούσογλου και τόνισε ότι «εάν δεν ακολουθήσει η κατάργηση της βίζας, θα υποχρεωθούμε να αποσυρθούμε από την συμφωνία που προβλέπει την επανεισδοχή προσφύγων και τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου».

Ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Bενσέν Κοστέλ, σε συνέντευξή του στο έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe, τόνισε ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας έχει «ανασταλεί de facto, διότι δεν υπάρχουν πλέον συνομιλητές από τουρκικής πλευράς».

Ερώτηση 57 βουλευτών της ΝΔ για την αύξηση των ροών 

Στο μεταξύ, επίκαιρη ερώτηση σε τέσσερις υπουργούς κατέθεσαν 57 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αναδεικνύοντας τους κινδύνους από το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό.

Επισημαίνουν ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση των μεταναστευτικών ροών και τονίζουν ότι η χώρα δεν μπορεί να βρεθεί απροετοίμαστη μπροστά στο ενδεχόμενο να κατακλυστεί από χιλιάδες πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν αλλαγή πολιτικής στο μεταναστευτικό αλλά και τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου για να αντιμετωπιστεί το υπαρκτό ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας...

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: