31.8.16

Η γυναίκα που τα 'βαλε με την Apple...

wikimedia
Είναι σκληραγωγημένη, εμπνευσμένη από μία λουθηρανή αντίληψη ηθικής αλλά τολμηρή στις δηλώσεις της και με έξυπνο χιούμορ - Η Δανέζα Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού, είναι το κατάλληλο πρόσωπο για το κυνήγι των κολοσσιαίων εταιρειών..

Πόσοι θα ήθελαν να υπάρχει μία Αρχή που παρακολουθεί από κοντά τις πολυεθνικές κολοσσιαίες εταιρείες, αυτές που μπορούν με ένα νεύμα να κρύψουν εκατομμύρια; Ακόμη καλύτερα έναν άνθρωπο με την εξουσία και το θάρρος να στοχοποιήσει καθέναν από τους μεγαλοεπιχειρηματίες –και τις κυβερνήσεις τους- για να ελέγξει αν «παίζουν» σύμφωνα με τους κανόνες. Να τους αναγκάσει να σέβονται τους όρους του θεμιτού ανταγωνισμού. Να τους επιβάλλει να επιστρέψουν τα εκατομμύρια ίσως και δισεκατομμύρια ευρώ που χρωστάνε σε διάφορα κράτη -και άρα φορολογούμενους πολίτες. Πόσοι από εσάς θα περιμένατε ότι το πρόσωπο που τα έχει βάλει με την Apple, τη Google, τη Gazprom και άλλα πολυεθνικά «θηρία» του κόσμου είναι μία γυναίκα;

Την ξέρετε. Είναι ο εκσυγχρονισμένος τύπος της γυναίκας πολιτικού. Αυτή που κινείται με άνεσή στον κόσμο των ανδρών, χωρίς να προσπαθεί να τους αντιγράψει. Δεν κρύβει ότι πλέκει –«σε κάθε ευκαιρία για να συγκεντρώνομαι»- της αρέσει να μαγειρεύει, μεγαλώνει τρία παιδιά παράλληλα με την καριέρα της, χρησιμοποιεί το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς. «Δεν είναι κρίμα που οι άνδρες πρέπει να περιορίζονται σε μία γραβάτα; Πρέπει να δείξουν ολόκληρη την προσωπικότητά τους σε αυτό το κομμάτι ύφασμα», είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή της στην Καθημερινή.

Ή μάλλον δεν την ξέρετε. Δεν υπάρχει προηγούμενο σε αυτό που έχει αρχίσει να κάνει η Μαργκρέτε Βεστάγκερ τους τελευταίους μήνες, ως ευρωπαίος επίτροπος Ανταγωνισμού, αξίωμα που ανέλαβε το 2014. Πρώτα επιτέθηκε κατά της Google. «Σήμερα, ενισχύσαμε περαιτέρω την υπόθεσή μας ότι η Google έχει αθέμιτα ευνοήσει τη δική της υπηρεσία συγκρίσεων αγορών στις σελίδες γενικών αποτελεσμάτων αναζητήσεων», είχε πει τον περασμένο Απρίλιο. Κατηγόρησε την εταιρεία ότι εκμεταλλεύεται την κυρίαρχη θέση της στο Διαδίκτυο, προκειμένου να χειραγωγήσει τις ηλεκτρονικές πωλήσεις των χρηστών κατευθύνοντάς τις προς τη δική της αντίστοιχη υπηρεσία. Τότε κατηγορήθηκε από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού για αντι – αμερικανισμό. Ε και; Λίγες μέρες αργότερα τα έβαλε με τον ρωσικό γίγαντα Gazprom. Ακόμη διενεργούνται οι έρευνες στις δραστηριότητες της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου για το ενδεχόμενο αθέμιτης τιμολόγησης και χειραγώγησης της αγοράς ενέργειας σε τουλάχιστον οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.


Και τώρα ο στόχος δείχνει την Apple. Με μία βαριά κατηγορία. «Η Επιτροπή έχει υιοθετήσει απόφαση σύμφωνα με την οποία οι φοροαπαλλαγές της Apple στην Ιρλανδία είναι παράνομες», δήλωσε η επίτροπος σε ανακοίνωσή της. Με λίγα λόγια, η Ιρλανδία οφείλει να ανακτήσει από την Apple φόρους ύψους 13 δισ. ευρώ, τους οποίους η αμερικανική εταιρεία δεν κατέβαλε μετά από προνομιακή συμφωνία που είχε με το Δουβλίνο και διατηρούνταν σε ισχύ για πάνω από είκοσι χρόνια.

Το έκανε. Παρά τις προειδοποιήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της τεχνολογικής εταιρείας, Τιμ Κουκ, ότι «ολισθαίνει στον λάθος δρόμο», παρά τις (έμμεσες) προειδοποιήσεις του ίδιου του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα ότι τέτοιες κινήσεις είναι προς το όφελος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, η Βεστάγκερ άνοιξε το μεγάλο μέτωπο.
Αρκεί να σκεφτείτε ότι πολλοί δημοσιογράφοι που έχουν περάσει από το γραφείο της στις Βρυξέλλες παρατηρούν ένα γλυπτό χέρι με το τρίτο δάχτυλο υψωμένο. Ηταν ένα «δώρο» που της έστειλε ένα σωματείο εργαζομένων όσο ήταν υπουργός Οικονομικών της Δανίας και εφάρμοζε ένα σκληρό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Τότε το είχε φυλάξει γιατί της θύμιζε ότι πάντα θα εκνεύριζε κάποιον με τις αποφάσεις της. «Ετσι είναι τα πράγματα», απαντούσε στους επικριτές της. Τώρα που έχει αλλάξει γραφείο, το φυλάει για να θυμάται ότι πλέον αυτοί τους οποίους εκνευρίζει είναι οι ισχυροί του κόσμου.

Μαρίσσα Δημοπούλου, protagon.gr
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: