30.10.15

Στην πρώτη κατοικία κρίνεται το μέλλον της κυβέρνησης...

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Ο συνδυασμός «κόκκινων δανείων» και ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών φαίνεται...
πως οδηγεί σε αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα δάνεια τους.

Κι’ αυτό που διεξάγεται σήμερα πίσω από κλειστές πόρτες είναι πραγματική μάχη για την προστασία από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας –σε αρκετά, μάλιστα, επίπεδα. Στις Βρυξέλλες, όπου χθες βράδυ η ελληνική αποστολή «έτρωγε ξύλο» στο Euro Working Group, στο Χίλτον, όπου η διαπραγμάτευση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα συνεχίζεται μέχρι και λίγο πριν την ψηφοφορία (Κυριακή βράδυ), γεγονός που θα μετατρέπεται σε… τροπολογίες, αλλά και στις υψηλές επαφές του ίδιου του Πρωθυπουργού που αναζητεί πολιτική λύση. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι αν χάσει τη μάχη των πλειστηριασμών θα βρίσκει συνεχώς απέναντί της την πλειοψηφία της κοινωνίας –κι αυτό είναι κάτι που κανείς δεν το θέλει…

Το κουαρτέτο, πάντως, είναι σκληρό. Χθες δεν έδωσε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ επιμένοντας για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και, κυρίως, για την… μη προστασία της πρώτης κατοικίας! Θέλουν να «σώζονται» μόνο τα ακίνητα των οποίων η αντικειμενική αξία είναι μέχρι 120.000 ευρώ, το εισόδημα της οικογένειας φτάνει τις 16.000 το χρόνο (στα όρια της φτώχειας, δηλαδή) και να χρωστά κάποιος στο δημόσιο μέχρι 100.000 ευρώ συνολικά. Ούτε το 20% των συμπολιτών μας δεν σώζει το σπίτι του με αυτούς τους όρους… Την ίδια ώρα οι θεσμοί «παίζουν» και το χαρτί της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Και τα συνδυάζουν –τα συγκοινωνούντα δοχεία που γράφαμε. Μέσα στις επόμενες μέρες ζητούν να τελειώσει η διαδικασία με τον νόμο Κατσέλη (ρύθμιση των «κόκκινων δανείων») προκειμένου η ανακεφαλαιοποίηση να είναι ολοκληρωμένη και οριστική και οι τράπεζες να μην χρειαστούν και άλλη κεφαλαιακή στήριξη στο άμεσο μέλλον.

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις τράπεζες μέχρι την Κυριακή το βράδυ –σήμα για τις αγορές που θα ανοίξουν την Δευτέρα. Και να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίησή τους μέχρι το τέλος του χρόνου προκειμένου να μην υπάρξει bail in στις καταθέσεις. Να μην κουρευτούν, δηλαδή, καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ, όπως προβλέπει η κοινοτική οδηγία BRRD που ψήφισε και η ελληνική Βουλή. Αύριο Σάββατο, μάλιστα, θα ανακοινωθούν και τα stress test των τραπεζών που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δείξουν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών μπορούν να διαχειριστούν –είναι χαμηλότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις. Λογικά δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις τράπεζες, άρα και για τις καταθέσεις, καθώς οι ιδιώτες θα μπορέσουν να καλύψουν τις χρηματοπιστωτικές ανάγκες των τραπεζών και άρα δεν θα μπουν σε εκκαθάριση. Να σημειωθεί ότι για κάθε τράπεζα θα ανακοινωθούν δύο αριθμοί. Ένας για το βασικό σενάριο (base line), και αυτά τα χρήματα θα πρέπει να καλυφθούν από ιδιώτες επενδυτές και ένας για το δυσμενές σενάριο που τα καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Το ύψος, βέβαια, των «κόκκινων δανείων» που κατέχει κάθε τράπεζα την καθιστά και περισσότερο προβληματική, γι’ αυτό και οι πιέσεις για άμεση ρύθμιση της νομοθεσίας ώστε να γίνει γνωστό το χρηματοπιστωτικό κενό που δημιουργείται. Αν, όμως, ισχύσει αυτό που ζητούν οι θεσμοί, δηλαδή να διασώζεται ένα πολύ μικρό ποσοστό κατοικιών από τους πλειστηριασμούς, για να μην έχουν μεγάλο πρόβλημα οι τράπεζες, τότε τα «κοράκια της αγοράς κατοικίας», τα distress funds, θα κάνουν την ορατή την παρουσία τους ξεσπιτώνοντας χιλιάδες οικογένειες. Ήδη βρίσκονται στη χώρα μας κάνοντας αναγνωριστικές κινήσεις. Να ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα δώσει την μέχρις εσχάτων μάχη…
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: