28.10.15

Τρέχουν να προλάβουν: Καταθέτουν όπως-όπως τα νομοσχέδια...

Κοινοτικοί αξιωματούχοι λένε πως δεν έχει γίνει ούτε το 1/3 των προαπαιτουμένων ακόμα...

Πως θα προλάβαιναν άλλωστε με τις απαιτήσεις των "Δανειστών";  Θέμα ωρών να κατατεθεί ως κατεπείγον το ν/σ για τράπεζες ώστε να έχει ψηφιστεί...
την Παρασκευή - «Αγκάθια» ο ΦΠΑ εκπαίδευσης και οι πλειστηριασμοί - Δοκιμάζονται οι αντοχές του κράτους όσο καθυστερεί η δόση των 2 δισ...

Το δόγμα Ντομπρόβσκις που από την Αθήνα έστειλε το μήνυμα «τελειώνετε με τα προαπαιτούμενα για να ανακεφαλαιοποιήσετε τις τράπεζες και να αποφύγετε τα χειρότερα» φαίνεται να υιοθετούν τώρα στην κυβέρνηση. Ωστόσο ο χρόνος μέχρι το Euroworking Group της Πέμπτης που καλείται αν επικυρώσει αν εκπληρώθηκαν τα βασικά προαπαιτούμενα για να δοθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ ίσως αποδειχθεί τελικώς ανεπαρκής.

Τα πράγματα είναι δύσκολα, γιατί η Αθήνα λέει πως εκπλήρωσε το 90% των προαπατουμένων, ενώ κοινοτικοί αξιωματούχοι έλεγαν πως δεν έχει γίνει ούτε το ένα τρίτο ακόμα!

Με μία «ορθοπεταλιά» της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση προσπαθεί να φτάσουν σήμερα -ή έως αύριο το αργότερο- στη Βουλή και δύο νέα νομοσχέδια, που θα δώσουν «πάτημα» στο Euroworking Group να εγκρίνει τις δόσεις.

Μέχρι αργά χθες βράδυ μάλιστα στο Χίλτον, ελληνικά και ξένα τεχνικά κλιμάκια «έκοβαν και έραβαν» το νομοσχέδιο για τις τράπεζες. «Κάναμε πρόοδο, αλλά πρέπει να πάμε στο υπουργείο να ετοιμάσουμε το κείμενο» έλεγαν στελέχη που μετείχαν στις συσκέψεις. Το θέμα λοιπόν είναι αν θα προλάβει να κατατεθεί το νομοσχέδιο πριν την Πέμπτη, για να μην μην τεθούν σε κίνδυνο ούτε η ανακεφαλαιοποίηση, ούτε η υποδόση των 2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ακόμα και αν προεγκριθεί την Πέμπτη η δόση των 2 δις. ευρώ, τα λεφτά δεν θα έρθουν πριν την επόμενη εβδομάδα. Εκπλήξεις –όχι απαραίτητα ευχάριστες- δεν αποκλείονται, καθώς μάλιστα για την επόμενη Πέμπτη στις 5 Νοεμβρίου προετοιμάζεται να συγκληθεί και Eurogroup που θα πάρει θέση στο ελληνικό θέμα.

Οι μεγάλες διαφωνίες με την Τρόικα για τους πλειστηριασμούς και τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση παραμένουν, αλλά η κυβέρνηση έστειλε ήδη ένα νομοσχέδιο με κάποιες «ουρές» από προαπαιτούμενα στη Γραμματεία της Κυβέρνησης για να κατατεθεί στη Βουλή (εκεί μπορεί να μπει και η νέα παράταση για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση που έχει ήδη προαναγγελθεί) ενώ θέμα ωρών είναι πλέον να κατατεθεί και να εισαχθεί σε συζήτηση με την διαδικασία του κατεπείγοντος και το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να έχει ψηφιστεί την Παρασκευή -και από το Σάββατο να ξεκινήσει η συζήτηση του ν/σ για τις «ουρές» στις εκκρεμότητες.

Με τα δεδομένα αυτά, στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν «άμυνες». Μπροστά στο ενδεχόμενο να καθυστερήσει η δόση, οι πληρωμές επιδομάτων και οι επιστροφές φόρων αναβάλλονται επ’ολίγον –έως την επόμενη Πέμπτη πιθανότατα. Αν όμως ανακύψει πρόβλημα στην εκταμίευση, τότε θα πράγματα ζορίζουν άσχημα για τη χώρα.

Αυτό δείχνει ενδεχομένως και η «ατασθαλία» του υπουργείου Οικονομικών να εμφανίσει πλασματικά πρωτογενές πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο, όταν τα στοιχεία δείχνουν πως αυτό μπορεί και να μην υπάρχει καν. Συγκεκριμένα, ενώ τα κρατικά έσοδα εμφανίζουν υστέρηση 2,049 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που ετέθη στο προσχέδιο προϋπολογισμού τον Οκτώβριο, το υπουργείο ανακοίνωσε υπέρβαση στην εξοικονόμηση δαπανών 3,881 δισ. ευρώ.

Τέτοια υπέρβαση όμως δεν είναι λογικό να έχει υπάρξει αφού, ενώ οι εισπράξεις εσόδων ενέχουν δικαιολογημένα κάποιο βαθμό αβεβαιότητος, οι πληρωμές που θα γίνονταν τον Σεπτέμβριο από το Κράτος ήταν ήδη γνωστές όταν κατατέθηκε το προσχέδιο του Οκτωβρίου και άρα δεν δικαιολογείται να προκύψει μείωση ύψους σχεδόν 4 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις 3 εβδομάδες (από 5/10 που κατατέθηκε το προσχέδιο στη Βουλή και στο Eurogroup έως τις 26/10 που ανακοινώθηκαν τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού).

Έτσι όμως προέκυψε θετικό πρωτογενές αποτέλεσμα (3,881-2,049 δισ. ευρώ) της τάξεως του 1,8 δισ. και η μόνη σημασία που έχει πρακτικά πλέον η ύπαρξή του, είναι πως δείχνει ότι έχει ακόμα ρευστότητα το δημόσιο για να μπορεί να πληρώνει, έρθουν-δεν έρθουν οι δόσεις. Κάτι όμως που δεν ισχύει, καθώς μάλιστα μέχρι του τέλους του έτους με βάση το νέο προϋπολογισμό το δημόσιο πρέπει να δαπανήσει και άλλα 19,5 δισ. ευρώ για να καλύψει βασικές υποχρεώσεις του. Άρα, σε περίπτωση που καθυστερήσουν να έρθουν τα 2+1 δισ. που αναμένονται μέσα στον Νοέμβριο, η μόνη πραγματική δυνατότητα που διαθέτει το δημόσιο για να συνεχίζει να πληρώνει μισθούς, συντάξεις, δάνεια και άλλες υποχρεώσεις σε ιδιώτες κλπ, θα είναι τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και η «δεξαμενή» ρευστότητας από τα αποθεματικά κρατικών φορέων που έχουν όλα συγκεντρωθεί πλέον στον κοινό λογαριασμό που τηρεί το δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: