22.10.15

Οι άγνωστες στιγμές μιας «ιδιαίτερης σχέσης»...


«Μεταξύ τους, τα πράγματα είναι σοβαρά»: Με αυτή τη φράση ενός στενού συμβούλου του Γάλλου προέδρου, η "Liberation"ξεκινά το αποκαλυπτικό της άρθρο την «ιδιαίτερη», όπως την χαρακτηρίζει σχέση του Φρανσουά Ολάντ και του Αλέξη Τσίπρα. Μια...
πολιτική σχέση που χτίστηκε μέσα στις σκληρές ευρωπαϊκές στιγμές και τις δύσκολες νύχτες του περασμένου καλοκαιριού, πέρασε από τον «πάγο» και την καχυποψία στην εύθραυστη εμπιστοσύνη κι έφθασε στην σημερινή πανηγυρική υποδοχή του Ολάντ στην Αθήνα.


Ολόκληρο το άρθρο της Liberation που αποκαλύπτει το παρασκήνιο και τιςάγνωστες στιγμές αυτής της διαδρομής είναι το εξής:

«Είναι όντως, ο Φρανσουά Ολάντ, ο μεταρρυθμιστής Πρόεδρος με την τραυματισμένη λαϊκή στήριξη, και ο Αλέξης Τσίπρας, ο ριζοσπάστης πρωθυπουργός που ασπάστηκε τον ρεαλισμό αλλά νομιμοποιήθηκε από τις εκλογές, οι καλύτεροι σύμμαχοι στον κόσμο; Μετά την ευρωπαϊκή κρίση του καλοκαιριού, ο Γάλλος Πρόεδρος πραγματοποιεί σήμερα και αύριο την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα μετά τις απειλές περί Grexit. Και πρέπει να ειπωθεί ότι οι ελληνικές αρχές ανταποδίδουν στον μέγιστο βαθμό: Το χρονικό των δύο 24ώρων είναι γεμάτο με υψηλές τιμές, περιλαμβάνει δείπνο με φόντο την Ακρόπολη και ομιλίαστο ελληνικό Κοινοβούλιο. Πριν από τον Ολάντ, μόνον ο Ντε Γκωλ, ο Αϊζενχάουερ, ο πατέρας Μπους και ο... Νικολά Σαρκοζί έτυχαν των ίδιων προνομίων. Μια σειρά από συμβολικές χειρονομίες, για να υπογραμμιστεί η «ιδιαίτερη σχέση» που διατηρούν οι δύο χώρες, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση. Ένας δεσμός «εμπιστοσύνης, ο οποίος χτ΄θστηκε σε στιγμές δοκιμασίας», λέει από την πλευρά του ένας από τους συμβούλους των Ιλισίων.

«Πολιτικά ζώα»

Οταν έφθανε στο Παρίσι για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο, λίγες ημέρες μετά τη νίκη του στις εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν σίγουρα το αγαπημένο παιδί των γάλλων και ευρωπαίων σοσιαλιστών. Εχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Φρανσουά Μιτεράν, την παραμονή του ταξιδιού του στην Ελλάδα το 1982, μπορούσε να λέει ότι το πέρασμά του από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας του επέτρεπε να έχει «μια κατανόηση, μια συναίσθηση των συγγενειών με εκείνους που κυβερνούν σήμερα την Ελλάδα».

Μετά από 33 χρόνια και μια σειρά από οικονομικές κρίσεις, το πρόγραμμα του Τσίπρα ικανοποιούσε μεν την αριστερή πτέρυγα του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά τρόμαζε αρκετά τους οπαδούς της realpolitik, όπως ο Ολάντ. Απόρριψη των σχεδίων λιτότητας, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μορατόριουμ στα ιδιωτικά χρέη, αύξηση του κατώτατου μισθού, εθνικοποιήσεις... Κάτι σαν μια υπενθύμιση του τί είναι μια «αληθινή» Αριστερά;
Στις τάξεις των Γάλλων σοσιαλιστών ένα ήταν το κυρίαρχο ερώτημα τον περασμένο χειμώνα: «Μα, ποιος είναι επιτέλους αυτός ο Τσίπρας; Ενας σύμμαχος για να επαναπροσανατολίσουμε την Ευρώπη ή ένας αντίπαλος που θα χρησιμοποιήσει τον λαό ενάντια στο σύστημα - άρα, κόντρα και σ΄εμάς που είμαστε μέσα στο σύστημα;», όπως το συνοψίζει εκ των υστέρων ένας γάλλος αξιωματούχος.

Η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών στο Προεδρικό Μέγαρο της Γαλλίας πήγε καλά. Ο Τσίπρας και ο Ολάντ «είναι πολιτικά ζώα, γαλουχημένοι στην ισορροπία δυνάμεων. Δεν δείχνουν τα συναισθήματά τους», σχολιάζει γάλλος κυβερνητικός σύμβουλος.

«Από την αρχή υπήρχε σεβασμός και από τις δύο πλευρές. Ο Ολάντ και ο Τσίπρας ξέρουν να ακούν ο ένας τον άλλον χωρίς να ανήκουν στο ίδιο ιδεολογικό σώμα», αναγνωρίζει στενός συνεργάτης του Ολάντ. «Υπάρχει μεγαλύτερη εγγύτητα ανάμεσα στον Τσίπρα και τη γαλλικής Αριστεράς απ' ότι με τον Ρέντσι. Και ο Ολάντ είναι Πρόεδρος της γαλλικής Αριστεράς προσθέτει». Εδώ αποτολμάται η πιρουέτα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, ΕΔΩ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: