25.10.15

Ασκήσεις επί χάρτου μπροστά στο αδιέξοδο...

Πρόσφυγας στα σύνορα Σερβίας-ΚροατίαςΣτις Βρυξέλλες μεταφέρεται ξανά το ενδιαφέρον, καθώς οι ηγέτες δέκα κρατών θα συνεδριάσουν υπό τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με σκοπό να ληφθούν αποφάσεις για την προσφυγική κρίση. Τα μηνύματα, ωστόσο, δεν είναι...
καθόλου αισιόδοξα, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει η απαιτούμενη βούληση για κοινά αποδεκτές λύσεις, ενώ, στις περισσότερες των περιπτώσεων, απλά οι κυβερνήσεις πετούν το μπαλάκι η μια στην άλλη.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει καλέσει στο Βέλγιο τους ηγέτες της Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Κροατίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας, Σερβίας και ΠΓΔΜ ακριβώς επειδή αυτές οι χώρες βρίσκονται κατά μήκος της πιο βασικής διαδρομής που ακολουθούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Σχέδιο 16 σημείων με «σκοτεινές» διατάξεις και μια «βόμβα»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από ξένα ΜΜΕ ο Γιούνκερ αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο 16 σημείων με στόχο να πιέσει τις εμπλεκόμενες πλευρές να λάβουν αποφάσεις. Όπως σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σε αυτό το σχέδιο περιλαμβάνεται η δέσμευση να μην στέλνονται πρόσφυγες και μετανάστες από τη μία χώρα στην άλλη χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία προηγουμένως.

Ωστόσο, όπως μετέδιδε από την Παρασκευή η Wall Street Journal, στο προσχέδιο υπάρχουν και άλλα σημεία που καταδεικνύουν μια στροφή της Ε.Ε. σε πιο σκληρή γραμμή. Το προσχέδιο περιλαμβάνει την απαίτηση οι χώρες να καταγράφουν και να ταυτοποιούν όλους τους μετανάστες με βάση τους κανόνες της Ε.Ε. και να επαναπροωθούν όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο αναφέροντας ότι «οι χώρες διατηρούν το δικαίωμα να αρνηθούν την είσοδο σε όσους δεν θελήσουν να υποβάλουν αίτηση για άσυλο».

Προβλέπονται, ακόμη, και άλλα πρακτικά μέσα όπως η τοποθέτηση υπευθύνων επικοινωνίας στα γραφεία των ηγετών των κρατών εντός 24 ωρών για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών και τον συντονισμό για τον αριθμό των ανθρώπων που αναμένεται να περάσουν τα σύνορα ανά πάσα στιγμή».

Τέλος, στο προσχέδιο Γιούνκερ γίνεται αναφορά για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων στην Ελλάδα και αποστολή 400 συνοριοφυλάκων στη Σλοβενία από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε..

Το περιοδικό Spiegel, πάντως, έριξε, χθες Σάββατο, τη δική του «βόμβα» αναφέροντας ότι υπάρχει πρόταση για τη δημιουργία hot spot στην Αθήνα, στο οποίο θα φιλοξενούνται 50.000 πρόσφυγες.

«Μπλόκο» από τα Βαλκάνια

Στη μίνι σύνοδο κορυφής τρεις χώρες των Βαλκανίων προσέρχονται ως μπλοκ προειδοποιώντας και ασκώντας κριτική προς την Κομισιόν για τις ενέργειές της στο προσφυγικό.

Οι ηγέτες Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας, πραγματοποίησαν κοινή σύσκεψη το Σάββατο αποφασίζοντας να ακολουθήσουν την ίδια γραμμή στη σημερινή συνάντηση. Και οι τρεις χώρες προειδοποιούν με κλείσιμο συνόρων προειδοποιώντας ότι δεν θα αφήσουν τα Βαλκάνια να γίνουν ουδέτερη ζώνη για εγκλωβισμένους πρόσφυγες.

Η Σλοβενία, από την πλευρά της, έχει προειδοποιήσει από την Παρασκευή ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υψώσει φράχτη στα σύνορα με την Κροατία, ενώ και η κυβέρνηση του Ζάγκρεμπ χαρακτηρίζει «μη ρεαλιστικές» τις προτάσεις Γιούνκερ.

«Η μόνη λύση βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας, οτιδήποτε άλλο είναι χάσιμο χρόνου» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Η ατζέντα Τσίπρα και η αντίδραση Μουζάλα

Ο πρωθυπουργός, πάντως, αναμένεται να δεχθεί εκ νέου πίεση για να κάνει η Ελλάδα περισσότερες υποχωρήσεις, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει συγκεκριμένες αντιπροτάσεις.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν σήμερα ότι πρώτη αναγκαία προϋπόθεση για να τεθεί ένα τέλος στην κρίση των προσφύγων είναι η παύση των εχθροπραξιών στις περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες. Δεύτερη αναγκαία προϋπόθεση είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η λήψη μέτρων από την πλευρά της Τουρκίας ούτως ώστε να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των εισερχομένων στην Ευρώπη. Η Τουρκία δεν μετέχει ωστόσο στη σημερινή σύνοδο.

Ιδιαίτερο βάρος δίνει η ελληνική πλευρά και στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφύγων που βρίσκονται εντός της Ε.Ε. θεωρώντας ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί. Ως προς την Ελλάδα, διαβουλεύσεις αναμένεται να υπάρξουν ως προς το ζήτημα των λεγόμενων hot spots, δηλαδή των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θέτει ως προτεραιότητα τη διαδικασία ταυτοποίησης και καταγραφής, η οποία προτείνει να πραγματοποιείται στην Τουρκία ώστε να αποφεύγονται και οι συνεχόμενες τραγωδίες στη θάλασσα του Αιγαίου. Άλλωστε σήμερα το πρωί σημειώθηκε ακόμη ένα τραγικό περιστατικό στη Μυτιλήνη με τρεις νεκρούς και δώδεκα αγνοούμενους.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει αυξημένη τεχνική και οικονομική υποστήριξη από την πλευρά της Ε.Ε., αλλά και αύξηση των εκταμιεύσεων. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα θα προτείνει να υπάρξει αλλαγή και στο καθεστώς που αφορά στους ανθρώπους που έρχονται από το Αφγανιστάν, καθώς, παρά το γεγονός ότι φεύγουν από εμπόλεμη ζώνη, δεν χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες από την Ε.Ε. .

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, απαντώντας στα όσα αναφέρονται στο περιοδικό Spiegel, εκφράζει την ανησυχία του για το δημοσίευμα.

«Η πρόταση αυτή δεν παίρνει καν υπόψη τον χώρο. Τι είναι η Ελλάδα... 60.000 είναι ένα χωριό μεγάλο, είναι μια πόλη. Επίσης δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι. Μονάχα στην Ιορδανία υπάρχει ένας. Έχουμε πει επανειλημμένα και εγώ και ο πρωθυπουργός ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πει «όχι» σε μια τέτοια πρόταση.

Συμπλήρωσε ότι η μόνη πρόταση που έχει κάνει η Αθήνα είναι το σχέδιο για δύο χώρους φιλοξενίας για 8.000 - 10.000 ανθρώπους ο καθένας, έναν στην Αττική και έναν στη Μακεδονία.

Η μίνι σύνοδος αναμένεται να ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσει τρεις ώρες, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει δείπνο των ηγετών των κρατών που συμμετέχουν.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: