30.4.13

Έρευνες για τον εντοπισμό των 8 αγνοούμενων ναυτικών του Piri Reis...


Συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες για τον εντοπισμό των οκτώ αγνοούμενων ναυτικών του φορτηγού πλοίου Piri Reis, το οποίο βυθίστηκε χθες ύστερα από σύγκρουση με το φορτηγό πλοίο CONSOUTH, στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Σαπιέντζα, στις νοτιοδυτικές ακτές της Μεσσηνίας, απέναντι από τη Μεθώνη.
Στις...
έρευνες συμμετέχει ένα σκάφος ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος, τρία παραπλέοντα πλοία και ένα αεροσκάφος.

Δύο ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους ενώ επτά μέλη του πληρώματος του Piri Reis, υπήκοοι Συρίας, διασώθηκαν χθες από το πλήρωμα του φορτηγού πλοίου Consouth, το οποίο έχει υπoστεί υλικές ζημιές και οδηγείται συνοδεία δύναμης του λιμενικού σώματος στο λιμάνι της Καλαμάτας. Στο λιμεναρχείο Καλαμάτας θα μεταβεί σήμερα κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛ.Υ.Δ.Ν.Α.), προκειμένου να διεξάγει έρευνα για τα αίτια του ναυτικού δυστυχήματος.

Το φορτηγό πλοίο Consouth, γερμανικών συμφερόντων, με σημαία Αντίκουα Μπαρμπούντα ήταν κενό φορτίου και είχε πλήρωμα 5 Ρώσους, 10 Πολωνούς και 1 Φιλιππινέζο. Eίχε αναχωρήσει από την Τούζλα της Τουρκίας με προορισμό τη Μάλτα. Το Piri Reis, τουρκικών συμφερόντων, με σημαία Cook Islands, με πλήρωμα 17 υπήκοους Συρίας, είχε αναχωρήσει φορτωμένο με λίπασμα από την Ανάμπα της Αλγερίας και προορισμό την Ουκρανία.

Από τη βύθιση του πλοίου δεν έχει προκληθεί θαλάσσια ρύπανση. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μικρή ποσότητα πετρελαίου ιριδίζουσας μορφής που εμφανίστηκε στη θαλάσσια περιοχή είναι αυτοδιαλυόμενη και δεν είναι απαραίτητο ότι προέρχεται από το ναυάγιο. Το συγκεκριμένο βάθος στην περιοχή, που είναι διεθνή ύδατα, είναι 2.500 μέτρα και το ναυάγιο δεν εγκυμονεί κινδύνους.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, στελέχη του εμπορικού ναυτικού εκτίμησαν ότι για το θέμα του ναυαγίου, υπάρχει υπαιτιότητα και των δύο πλοιάρχων, καθώς παρέβησαν τη διεθνή σύμβαση και τους διεθνούς κανονισμούς, προς αποφυγή συγκρούσεων στη θάλασσα, του 1972, που υπογράφηκε στο Λονδίνο. Στη σύμβαση περιγράφονται όλα τα μέσα (φώτα ναυσιπλοΐας, σήματα ημέρας και ομίχλης όπως και χειρισμοί και υποχρεώσεις) προκειμένου να αποφευχθεί μία σύγκρουση πλοίων. Οι ίδιοι δεν αποκλείουν επίσης, λόγω του γεγονότος ότι το ναυτικό δυστύχημα έγινε τα ξημερώματα κάποιοι από τους αγνοούμενους ναυτικούς, να είναι εγκλωβισμένοι στις καμπίνες του βυθισμένου πλοίου.

Στο μεταξύ, τα ναυτεργατικά σωματεία αναφέρουν, σε ανακοίνωσή τους, ότι το Piri Reis επιθεωρήθηκε πρόσφατα στη Ραβένα και είχε 15 παρατηρήσεις. Σύμφωνα με τα σωματεία η εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι οι παρατηρήσεις αυτές επί του πλοίου δεν αποκαταστάθηκαν και οδήγησαν στην πρόσκρουση και βύθισή του.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: