30.4.13

Κύπρος: Οριακά πιστεύεται ότι θα ψηφιστεί το απόγευμα της Τρίτης το μνημόνιο...

Το απόγευμα (περίπου στις 7 μ.μ.) αναμένεται να διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων για την έγκριση του μνημονίου. Η Βουλή άρχισε τη συνεδρίασή της από τις 10 το πρωί και συζητεί διάφορα νομοσχέδια και το απόγευμα, μετά...
από μακρά συζήτηση θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Γύρω στις 4 ξεκίνησε στο κυπριακό κοινοβούλιο η συζήτηση για την δανειακή σύμβαση και την κύρωση του μνημονίου. Στον κατάλογο είναι εγγεγραμμένοι 19 ομιλητές ήδη η Βουλή ψήφισε το μνημονικό νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει μείωση απολαβών και συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων, συνταξιούχων και ημικρατικών οργανισμών (ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου).

Ομιλητές εξέφρασαν την άποψη ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και η ψηφοφορία αναμένεται κρίσιμη καθότι οι ψήφοι είναι οριακοί.

Πριν τη συζήτηση στη Βουλή

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Γεωργιάδης σε μία δραματική του δήλωση κάλεσε τους βουλευτές να λάβουν «μία δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση» και να κυρώσουν τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο, τονίζοντας ότι «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα». Και όντως είναι, αφού τα ταμειακά αποθέματα της Κύπρου εξαντλούνται ήδη βρίσκονται στο κόκκινο.

Πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα» αναφέρουν ότι το μνημόνιο θα περάσει οριακά με τις ψήφους του (κυβερνώντος) Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΥΣΗ) και των συγκυβερνώντων κομμάτων Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) και του Προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ κ. Δ. Συλλούρη, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Το (κομμουνιστικό) ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει το μνημόνιο ζητώντας έξοδο της Κύπρου από το ευρώ, ενώ ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδης προειδοποιεί ότι έξοδος της χώρας από το ευρώ, σημαίνει αυτόματα και καταστροφή. Το σοσιαλιστικό κόμμα ΕΔΕΚ θα καταψηφίσει τελικά το μνημόνιο, αν και δύο βουλευτές του ο κ. Ν. Νικολαϊδης και η κυρία Ρούλα Μαυρονικόλα είχαν ταχθεί υπέρ της έγκρισης, αλλά όπως είπαν θα σεβαστούν τις αποφάσεις του κόμματος και θα το καταψηφίσουν. Κατά του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης θα ταχθούν οι Οικολόγοι και οι ανεξάρτητοι κκ. Ν. Κουτσού και Ζαχ. Καλίας.

Στην πραγματικότητα η έγκριση του μνημονίου κρέμεται από μία κλωστή ή από μία ψήφο και εάν ο κ. Συλλούρης του ΕΥΡΩΚΟ δεν δήλωνε ότι θα ψηφίσει «ναι», τότε ήταν πιθανόν να επαναληφθεί το σκηνικό με την απόρριψη του κουρέματος των καταθέσεων από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το ΑΚΕΛ (το οποίο να σημειωθεί ότι κυβερνούσε την Κύπρο πριν από δύο μήνες και εναντίον του έχουν εκτοξευθεί κατηγορίες ότι αυτό ευθύνεται κυρίως για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα) θέλει τώρα την έξοδο από το ευρώ αναγνωρίζοντας ότι η λύση αυτή είναι επώδυνη και απαιτεί θυσίες, ωστόσο θα μπορούσε να είναι, όπως εκτιμά, μία σοβαρή επιλογή...
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: