30.4.13

Ψηφίστηκε από το κυπριακό κοινοβούλιο το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση...

Με 29 ψήφους υπέρ και 27 κατά η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κύπρο επικύρωσε το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση με την τρόικα.

Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του...
ΔΗΣΥ (20), του ΔΗΚΟ (8) και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης.

Κατά ψήφισαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ (19), της ΕΔΕΚ (5), ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ, Νίκος Κουτσού, ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απηύθυνε έκκληση στη Βουλή, να εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο επίσκεψής του σε στρατόπεδο στον Κόρνο, ο κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι πρέπει όλοι να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και να συμπεριφερθούν με τρόπο που να συνάδει με το ευρύτερο καλό του τόπου.

Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε σήμερα, είπε, είναι η υιοθέτηση της δανειακής σύμβασης, που θα επιτρέψει στην πατρίδα μας να ανασάνει και να μας δώσει την ευκαιρία να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα, μέσα από την κρίση που αντιμετωπίζουμε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι μετά τις γιορτές του Πάσχα θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για συζήτηση των θεμάτων της οικονομίας και εναλλακτικών προτάσεων.

Ψηφίστηκαν τα μνημονιακά νομοσχέδια

Στην συνεδρίαση της Ολομέλειας του κυπριακού κοινοβουλίου, που έχει ξεκινήσει από το πρωί, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια, που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Αυτά αφορούν:
-αλλαγές στον τομέα της υγείας
-περαιτέρω περικοπές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα από 0,8% μέχρι 2%
-φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας
-αναθεώρηση των τελών στο Κτηματολόγιο
-αναθεώρηση των τελών στο Αρχείο Πληθυσμού
-αναθεώρηση των τελών στο Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
-Επίσης, η Ολομέλεια άναψε το πράσινο φως για επαναπρόσληψη στο δημόσιο μέχρι και 1.092 ωρομίσθιων υπαλλήων με μια πρόσθετη δαπάνη 9,6 εκατ. ευρώ.

Θρίλερ η ψηφοφορία

Το σκηνικό θρίλερ διαμορφώθηκε αργά το βράδυ της Μ.Δευτέρας, όταν το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία να ψηφίσει «όχι». Συγκεκριμένα, κατά την πολύωρη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, 67 τάχθηκαν εναντίον του Μνημονίου, 11 υπέρ, ενώ 6 τάχθηκαν υπέρ της αποχής.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ υπέρ της εξόδου της χώρας από το ευρώ, με αυτονόητη την καταψήφιση της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου.

Έτσι, οι πέντε βουλευτές της ΕΔΕΚ θα προστεθούν στους 19 του ΑΚΕΛ που θα πουν «όχι». Εναντίον έχουν ταχθεί, επίσης, ο βουλευτής των Οικολόγων, Γ.Περδίκης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζ.Κουλίας και ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Ν.Κουτσού. Σύνολο: 27

Υπέρ της κύρωσης της δανειακής συμφωνίας και του Μνημονίου αναμένεται ότι θα ψηφίσουν οι 20 βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού, οι 8 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δ.Συλλούρης. Σύνολο: 29

Δεν υπάρχουν σχόλια: