10.1.13

Εκθετος ο Διώτης για το στικάκι...

ethnos.gr
Στον πρώην γραμματέα του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη πέφτουν οι προβολείς των εισαγγελέων που διερευνούν την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ. Η αντιγραφή στο στικάκι έγινε μετά την αποχώρηση του Γ. Παπακωνσταντίνου από το υπ. Οικονομικών και πριν ...
αναλάβει ο Ευ. Βενιζέλος.
Αλλάζει το σκηνικό στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καθώς καταιγιστικές εξελίξεις οδηγούν τους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος Πεπόνη και Μουζακίτη να βάλουν στο «κάδρο» των ενδεχόμενων ευθυνών για την αλλοίωση του USB και τον πρώην ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο των δύο εισαγγελέων προς τον προϊστάμενό τους αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, όπου αναφέρεται ότι έχει εντοπιστεί ο χρόνος γέννησης του memory stick, το οποίο φέρεται να δημιουργήθηκε στις 8 Ιουλίου 2011, πριν δηλαδή να φτάσει στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών στις 8 Αυγούστου και αφού είχε ήδη αποχωρήσει από τις 17 Ιουνίου από το υπουργείο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ηλεκτρονικά στοιχεία ταυτότητας του USB, το οποίο είχαν στα χέρια τους οι εισαγγελείς, πριν φτάσει εκ νέου στην Ελλάδα η πρωτότυπη λίστα από τη Γαλλία, αποκαλύπτουν ότι το συγκεκριμένο αρχείο φαίνεται να έχει αντιγραφεί από άλλο, με στοιχεία εγγραφής μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου του 2011, σε χρόνο δηλαδή μετά την παράδοσή του από τον κ. Παπακωνσταντίνου και πριν από την παράδοσή του στον κ. Βενιζέλο.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν δικαστικές πηγές, αυτό σημαίνει ότι στο κάδρο των ευθυνών για την αλλοίωση του USB δεν είναι μόνος ο κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο το στικάκι να αλλοιώθηκε από κάποιον αφού το παρέδωσε ο ίδιος στον κ. Διώτη, ο οποίος είχε ισχυριστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι δεν είχε κάνει αντίγραφο της λίστας.

Μετά την τροπή που πήρε η υπόθεση, οι οικονομικοί εισαγγελείς εξετάζουν το ενδεχόμενο διάπραξης και τρίτου αδικήματος, αυτού της νόθευσης εγγράφου, από τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, ο οποίος έχει κληθεί για να δώσει συμπληρωματικές εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου την ερχόμενη Δευτέρα. Την ίδια μέρα έχει κληθεί επίσης για συμπληρωματικές εξηγήσεις και ο προκάτοχός του ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης.

Οι αποκαλύψεις για τον χρόνο γέννησης του memory stick, που φέρεται να δημιουργήθηκε στις 8 Ιουλίου, ξεκίνησαν χθες, μετά την παρέμβαση του αντεισαγγελέα του ΑΠ Νίκου Παντελή, ο οποίος ζητούσε από τους οικονομικούς εισαγγελείς να παραδώσουν το στικάκι με την αρχική λίστα Λαγκάρντ στον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη.

Με λεπτομέρειες
Οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης επέμειναν στην αρχική τους επιλογή να μη ζητήσουν τη συνδρομή της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ενώ σε έγγραφό τους προς τον προϊστάμενό τους, με το οποίο ζητούσαν διευκρινίσεις για την παραγγελία του με την οποία έβαζε στη διερεύνηση της υπόθεσης και το Ηλεκτρονικό Εγκλημα, ανέφεραν με λεπτομέρειες τα αποτελέσματα των ελέγχων που είχαν γίνει με τη βοήθεια εξειδικευμένων στελεχών του ΣΔΟΕ, από τα οποία φαινόταν ότι το στικάκι έχει «μιλήσει».

Οι οικονομικοί εισαγγελείς δήλωσαν εμμέσως πλην σαφώς στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή ότι δεν χρειάζεται να παραδώσουν το USB στον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μ. Σφακιανάκη, αφού εκείνοι έχουν εντοπίσει τη συγκεκριμένη ημερομηνία που έγινε η αντιγραφή του υλικού.

Ερωτηματικά γεννώνται, βέβαια, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, για το εάν το συγκεκριμένο αντίγραφο που παραδόθηκε στον κ. Βενιζέλο είναι το μοναδικό ή εάν έχει προϋπάρξει μεταγραφή του αρχικού υλικού που ήρθε από τη Γαλλία υπό μορφή CD.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μαρτυρικές καταθέσεις από πρόσωπα-συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, αν και οι μέχρι στιγμής καταθέσεις δεν φαίνεται να έχουν φωτίσει ιδιαίτερα το μυστήριο της αλλοίωσης και της χαμένης λίστας Λαγκάρντ που προκαλεί πολιτικό σεισμό.

Συγκεκριμένα, στους οικονομικούς εισαγγελείς, μεταξύ άλλων, κατάθεση έδωσε η κ. Χρύσα Χατζή, διευθύντρια του γραφείου του πρώην υπουργού Οικονομικών, η οποία είπε μεταξύ άλλων ότι παρέλαβε από τον Ελληνα πρέσβη στο Παρίσι τον κλειστό φάκελο με τα ονόματα της λίστας και τον παρέδωσε στον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ίδια φέρεται να παρέπεμψε σε δύο μετακλητούς υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών που ασχολούνταν με τη μηχανοργάνωση και οι οποίοι μπορεί να γνωρίζουν κάτι για την πορεία της αρχικής λίστας. Τα πρόσωπα αυτά θα κληθούν τις επόμενες ημέρες από τους οικονομικούς εισαγγελείς για να καταθέσουν.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στην κατάθεσή του ο νομικός σύμβουλος του πρώην υπουργού, Τάσος Μπάνος, φέρεται να αναφέρθηκε σε σύσκεψη η οποία είχε λάβει χώρα στο υπουργείο με θέμα τη λίστα Λαγκάρντ, τον Ιανουάριο του 2011, στην οποία μετείχαν ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Καπελέρης, ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο ίδιος. Εκεί, όπως φέρεται να κατέθεσε ο εν λόγω μάρτυρας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα δώσει περί τα δέκα ονόματα από τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα για έλεγχο.

Μαίρη Μπενέα

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΙΣ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012
Στη Βουλή υποστήριξε ότι δεν έχει κάνει αντίγραφο

Εκτεθειμένος είναι ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτης μετά τις αποκαλύψεις ότι το στικάκι που παρέδωσε στον διάδοχο του Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο τον Αύγουστο του 2011 (είχε παραλάβει το στικ από τον Γ. Παπακωνσταντίνου τον Ιούνιο του 2011) «γεννήθηκε» στις 8 Ιουλίου του 2011.

Τα στοιχεία, που λαμβάνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, επί της ουσίας θέτουν εν αμφιβόλω τις αναφορές Διώτη για την «πορεία» του επίμαχου ηλεκτρονικού αρχείου που έφτασε ολόκληρο στα χέρια του (ο προκάτοχός του στο ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης είχε πάρει από τον κ. Παπακωνσταντίνου κατά δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών μόνο τα 20 ονόματα με τα μεγαλύτερα ποσά) και το οποίο παρέδωσε στον Ευ. Βενιζέλο δύο μήνες μετά, επικαλούμενος το βεβαρημένο πρόγραμμα του νέου υπουργού των Οικονομικών.

Ο ίδιος ο Γ. Διώτης, στην κατάθεσή του στις 3 Οκτωβρίου 2012 ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ερωτηθείς αν κράτησε κάποιο αντίγραφο πριν το παραδώσει στον Ευ. Βενιζέλο απάντησε κατηγορηματικά «όχι». Ωστόσο, σύμφωνα με τους οικονομικούς εισαγγελείς το στικάκι που πήρε στα χέρια του ο κ. Βενιζέλος δημιουργήθηκε στις αρχές Ιουλίου, οπότε βρισκόταν στα χέρια του κ. Διώτη, και προφανώς έγινε κάποιο αντίγραφο ή και κάποια αντίγραφα. Το συγκεκριμένο γεγονός όχι μόνο απεκρύβη από τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, αλλά ερωτηθείς σχετικά αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπήρξε τέτοιο γεγονός.

Στην κατάθεσή του ο κ. Διώτης, ερωτηθείς από τον Πρ. Παυλόπουλο για το πότε παρέλαβε το στικάκι από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, απάντησε πως «μου έδωσε ένα αρχείο τον Ιούνιο του 2011». Στη συνέχεια στην ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για το πότε παρέδωσε το στικάκι στον Ευ. Βενιζέλο τον Αύγουστο του 2011 απάντησε: «Ηταν και η πρώτη μας συνάντηση. Ο κ. Βενιζέλος, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, είχε βεβαρημένο πρόγραμμα. Απουσίαζε στο εξωτερικό. Ηταν οι υποθέσεις αυτές που απασχολούν τη χώρα και θυμάμαι ότι μάλλον ήταν η πρώτη μας συνάντηση». Ο κ. Διώτης μάλιστα, καταθέτοντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, προκάλεσε αίσθηση με την αναφορά του ότι δεν ανέτρεξε αναλυτικά στα αρχεία του USB, απλώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «έριξα μια ματιά».

Γιώργος Πίκουλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: