31.1.13

«Όλα τα κιλά» στη Λάρισα...

Προσπάθεια ενίσχυσης των μπλόκων καταβάλλουν οι αγροτοσυνδικαλιστές, ενώ την ίδια ώρα στις τάξεις των αγροτών διαπιστώνεται απροθυμία να πάρουν μέρος σε πολυήμερες κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς δρόμων, όπως τα ...
προηγούμενα χρόνια.
Η μάχη δίνεται κυρίως για την ενίσχυση του κόκκινου μπλόκου στη Νίκαια Λάρισας με επικεφαλής τον βετεράνο αγροτοσυνδικαλιστή και πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα.

ΕΚΕΙ ΚΑΙ Η ΑΛΕΚΑ. Επίσκεψη στους αγρότες που παραμένουν για τέταρτη ημέρα στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα έκανε χθες η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, καλώντας την κυβέρνηση «να μην τολμήσει να χρησιμοποιήσει την κρατική καταστολή απέναντι στην αγροτιά».

Κάλυψη στις κινητοποιήσεις πάντως έδωσε χθες και η ΠΑΣΕΓΕΣ, με τον πρόεδρό της Τζανέτο Καραμίχα να προτρέπει τους παραγωγούς «να συγκεντρωθούν όλοι στα μπλόκα του Μπούτα». «Δεν είναι ώρα για διαχωριστικές γραμμές, δεν πρόκειται εμείς να βάλουμε πλάτες στην κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Καραμίχας, ο οποίος επιτέθηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κατηγορώντας την για ανυπαρξία πολιτικής.

Επίσης, αναφέρθηκε στον νόμο Σκανδαλίδη για τις συγχωνεύσεις συνεταιρισμών και στην απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων του αγροτικού ΕΣΠΑ (πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής). «Ο κ. Τσαυτάρης έχει τεράστιες ευθύνες. Εχει στα χέρια του εδώ και δύο μήνες πόρισμα της επιτροπής την οποία ο ίδιος συνέστησε σχετικά με την αξιολόγηση του νόμου για τις συγχωνεύσεις των συνεταιρισμών, το οποίο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο νόμος είναι ανεφάρμοστος, αλλά εκείνος δεν παίρνει καμία πρωτοβουλία. Εξάλλου, την ώρα που ψάχνουν όλοι για επενδύσεις το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής που λήγει εφέτος έχει χαμηλή απορροφητικότητα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να επιστραφούν κοινοτικά κονδύλια. Πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία ο Πρωθυπουργός και να ζητήσει παράταση ενός έτους από την ΕΕ», ανέφερε ο κ. Καραμίχας.

Πάντως, οι αγρότες τόσο στη Στερεά όσο και στη Βόρεια Ελλάδα εμφανίζονται προβληματισμένοι για το μέλλον των κινητοποιήσεων, καθώς και για τη σκοπιμότητά τους αυτή την περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι μετέχουν στο Συντονιστικό Όργανο (κυρίως οι Βορειοελλαδίτες) φαίνεται ότι τάσσονται υπέρ του να δοθεί πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, με δεδομένη και την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου να θέσει τα προβλήματά τους σε σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Ηδη, πάντως, αποτιμώνται θετικά εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη, όπως το δάνειο της ΑΤΕ-Πειραιώς προς τις μεταποιητικές βιομηχανίες ροδάκινου προκειμένου με τη σειρά τους να ξεπληρώσουν τους παραγωγούς, αλλά και η καταβολή περίπου 80 εκατ. ευρώ της πρώτης δόσης της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο μέσα στον Φεβρουάριο αντί για τον Ιούλιο – τα υπόλοιπα θα δοθούν τον Σεπτέμβριο.

Ο ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ. Στο θέμα των κινητοποιήσεων όμως παρενέβη χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει «να επικαιροποιηθεί η προγραμματική διακήρυξη στο σκέλος που αφορά τα προβλήματα του αγροτικού τομέα», δείγμα τού ότι εναπόκειται στο Μαξίμου να σβήσει τη φωτιά. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ένα δίκαιο αίτημα των αγροτών αφορά το να μη φορολογηθούν με ενιαίο συντελεστή όλα τα αγροτεμάχια, αλλά ο φόρος να επιβληθεί ανάλογα με το εισόδημα που παράγεται.

ΤΑ ΝΕΑ (Γιώργος Φιντικάκης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: