2.6.11

Στο τρίτο υπόγειο η Ελλάδα, απεφάνθη η Moody's...


Τρία ολόκληρα πατώματα πιο κάτω αποφάσισε ότι πρέπει να ρίξει την Ελλάδα, εν μία νυκτί, ένας από τους τρεις «αδέκαστους» κριτές της παγκόσμιας οικονομίας, ο (κατ΄ευφημισμόν) οίκος αξιολόγησης Moody's (Fitch και Standard & Poors οι άλλοι δύο). Ο οίκος ανακοίνωσε ότι... υποβίβασε το επίπεδο πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας τρεις βαθμίδες, από Β1 σε Caa1, καθώς διαπίστωσε «πολιτική κόπωση» στην Ελλάδα.
Συγχρόνως, η Moody's αύξησε τις πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας στο 50%. Η Moody's θεωρεί ότι οι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαχείριση του χρέους περιορίζονται σημαντικά και ότι η αναδιάρθρωση γίνεται όλο και πιο πιθανή. Διαπιστώνει επίσης ότι υπάρχει πλέον αυξημένος κίνδυνος, οι πιστωτές του ΔΝΤ και της ΕΕ να απαιτήσουν στο μέλλον και τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση επιπλέον χρηματοδότησης. Σ' αυτή την περίπτωση, η Moody's προαναγγέλει και νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στις αιτιάσεις της Moody’s για «πολιτική κόπωση» αναφέρει ότι η κυβέρνηση «έχει κάνει απολύτως ξεκάθαρο ότι επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση γύρω από τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση, αταλάντευτη, στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας».
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: