30.6.11

Γλιτώνουν το τέλος τα μπλοκάκια των 700 ευρώ...


Στην κατ’ άρθρον ψήφιση του βασικού εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος λιτότητας προχωρά σήμερα η Βουλή. Προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις εντός του ΠΑΣΟΚ αλλά και να επιτευχθεί στοιχειωδώς η συναίνεση, ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος φέρνει μέχρι και την... τελευταία στιγμή, απανωτές αλλαγές και τροποποιήσεις στο αρχικό νομοσχέδιο.

Στη μορφή που θα τεθεί για ψήφο, μαζί με αλλαγές που ενδέχεται να κατατεθούν σήμερα, το εφαρμοστικό νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι:

- νέοι "των 700 ευρώ" με μπλοκάκι που εργάζονται ουσιαστικά σαν μισθωτοί, θα εξαιρεθούν επίσης από το τέλος επιτηδεύματος.

- καταργείται μεν από τον Οκτώβριο η έκπτωση φόρου στο πετρέλαιο των αγροτών, αλλά η αύξηση του ειδικού φόρου, κατά σχεδόν 5 λεπτά το λίτρο μαζί με τον ΦΠΑ, θα επιστρέφεται στους αγρότες, με παρόμοιο μηχανισμό όπως εκείνον για την επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης στα φτωχά νοικοκυριά.

- το αφορολόγητο ποσό των 8.000 ευρώ στην φορολογία εισοδήματος, θα αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα τέκνο, κατά 4.000 ευρώ εάν έχει δύο τέκνα, κατά 12.500 ευρώ αν έχει τρία τέκνα και για τα
επιπλέον των τριών κατά 2.500 ευρώ για κάθε τέκνο.

- στην εισφορά αλληλεγγύης, τον λεγόμενο κεφαλικό φόρο, δεν θα συνυπολογίζεται και άρα δεν θα επιβαρύνεται το αναπηρικό επίδομα –ενδεχομένως και άλλα προνοιακά επιδόματα που δίνουν τα ταμεία.

- στο ανώτατο κλιμάκιο 5% του κεφαλικού φόρου θα ενταχθούν, εκτός από τους βουλευτές και του αιρετούς τοπικούς άρχοντες, οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς υπουργείων, οι Πρόεδροι και οι Διοικητές και Υποδιοικητές των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των κρατικών Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς και τα μέλη των Ανεξαρτήτων ή Ρυθμιστικών Αρχών
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: