30.6.11

Ο «τσάρος», το «μασάζ» και οι αντιρρησίες...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά
Οι παρασκηνιακές πιέσεις πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία...
«Θα πάω στο Eurogroup της Κυριακής με απτά δείγματα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο», ήταν η πρώτη δήλωση που έκανε μακριά από τις κάμερες ο Ευάγγελος Βενιζέλος - λίγο πριν αποχωρήσει από τη Βουλή - εμφανώς ικανοποιημένος από την τροπή της ψηφοφορίας για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Βεβαίως,... λίγη ώρα πριν είχε δώσει προσωπική «μάχη» για να πείσει τους δύσπιστους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να δώσουν τη θετική τους ψήφο στο Πρόγραμμα. Για τον Αλέκο Αθανασιάδη είπε ότι «μας συνδέουν πολύ στενοί δεσμοί», χαρακτηρίζοντας πολύ λογικά τα ερωτήματα που θέτει για την ενέργεια. Ομοίως για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ανέφερε ότι «βλέπει τα πράγματα πολύ πιο βαθιά, είναι σαν τον Τειρεσία μέσα στη Βουλή και μεταφέρει τη φωνή της κοινωνίας».
Είναι γεγονός ότι από νωρίς το πρωί τα μάτια όλου του Κοινοβουλίου ήταν στραμμένα πρωτίστως στους διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Ολοι έπεσαν πάνω στον Αθανασιάδη», σχολίαζε αργότερα έμπειρος κοινοβουλευτικός, αναγνωρίζοντας ότι ουδείς πίστευε ότι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής θα έκανε πράξη τις... απειλές του για καταψήφιση. Με τον βουλευτή Κοζάνης μίλησαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Βασίλης Εξαρχος, ο Χρήστος Πρωτόπαπας και ο Ντίνος Βρεττός. Στη μία το μεσημέρι κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ότι η ψήφος του παιζόταν ακόμη. Ως εκ τούτου, όταν ο κοζανίτης βουλευτής εγκατέλειψε το βήμα της Ολομέλειας λέγοντας προς την προεδρεύουσα Ροδούλα Ζήση «τελειώνω για να μη σας ενοχλώ» αλλά χωρίς να αποκαλύψει τις προθέσεις του, προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια μεταξύ των βουλευτών.
Ψίθυροι αποδοκιμασίας ακούστηκαν και στο καφενείο της Βουλής, όπου η Βάσω Παπανδρέου καθηλωμένη μπροστά από έναν τηλεοπτικό δέκτη ανέμενε τις αποφάσεις του βουλευτή. Πιο σαφής εμφανίστηκε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος επικαλέστηκε το πατριωτικό του καθήκον... Αργότερα, όταν ο Χρ. Πρωτόπαπας πληροφορήθηκε τις πραγματικές διαθέσεις του, έσπευσε ανήσυχος να συναντηθεί με τον γραμματέα της Κ.Ο. Βασίλη Εξαρχο. Οι εκ των υστέρων πιέσεις ακόμη και από τον Μιχάλη Καρχιμάκη προς τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας έπεσαν όμως στο κενό. Στο μεταξύ, ο Αλ. Αθανασιάδης, που απέσπασε διαβεβαιώσεις ότι με ειδικό νόμο θα γίνει ξεχωριστή συζήτηση για τα ενεργειακά, αποφάσισε να υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος λίγα λεπτά πριν από την ψηφοφορία ακούστηκε να λέει σε συνεργάτες του ότι περιμένουμε το πολύ έως τρεις διαρροές. Σ' αυτές υπολογίζονταν οι κ.κ. Αθανασιάδης και Κουρουμπλής, όπως επίσης και η κυρία Αράπογλου.

ΠΟΙΟΙ ΠΕΙΣΤΗΚΑΝ. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η κυβέρνηση είχε αποσπάσει τα «ναι» της Χρ. Αράπογλου, του Θ. Ρομπόπουλου, αλλά και του Σήφη Βαλυράκη που διατύπωνε κάποιες αντιρρήσεις. Ο Βασίλης Γιουματζίδης προκάλεσε προσωρινή αμηχανία στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όταν ακόμη και μετά την τέταρτη εκφώνηση του ονόματός του δεν είχε εμφανιστεί στην Ολομέλεια, όμως ακολούθως εισήλθε στην αίθουσα, πήρε τον λόγο και δήλωσε ότι συμφωνεί με το αιτιολογικό του κ. Αθανασιάδη, γι' αυτό και θα ψηφίσει θετικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρισκόταν σε ευθεία συνεννόηση με τον βουλευτή Κοζάνης.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: