23.6.11

AΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ IQ...


ΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΙΣΑΡΧΕΣ τουπερσινούκαλοκαιριούουπεραρθρογράφος της παγκοσµιοποίησης – και των «NewYork Times» – ΤόµαςΦρίντµαν ήρθε στηνΕλλάδα. Συναντήθηκε µε τον Γιώργο Παπανδρέου στην ταράτσα του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» κι έγραψε όχι ένα, αλλά ...
δύο χρονογραφήµατα από την Αθήνα. Ο Φρίντµαν εκτίµησε αυτά που του είπε ο Γιώργος και κατέληξε: «Αν σε έναν χρόνο από τώρα οι νέοι άνθρωποι δεν ψάχνουν τρόπο να εγκαταλείψουν τη χώρα, τότε το πρόγραµµα είναι στη σωστή κατεύθυνση».

ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ αργότερα, η Πλατεία Συντάγµατος κάτω από το ρουφ-γκάρντεν της «Μεγάλης Βρεταννίας» είναι γεµάτη «Αγανακτισµένους» µεσοαστούς που την Κυριακή 5 Ιουνίου έφθασαν τους 250.000. Αρκετοί υπουργοί δίνουν ραντεβού σε ταράτσεςξενοδοχείων και όχι σε τραπεζάκια έξω στο πεζοδρόµιο. Και η χαµένη γενιά του Μνηµονίου βγάζει διαβατήριο καιψάχνει για δουλειά στο εξωτερικό. Παραφράζοντας τηγνωστή ατάκα του Κώστα Σηµίτη στη Βουλή µετά το ναυάγιο του «Σαµίνα Εξπρές», «αυτή είναι η Ελλάδα» σήµερα. Οσο για τον Φρίντµαν, όχι δεν ξαναήρθε.

ΤΗΝ ΩΡΑ που όποιος έχει προσόντα κοιτάει πώς θα φύγει από τη χώρα, ο Ηλίας Μόσιαλος επέστρεψε. Καθηγητής στο London School ofEconomics για τα οικονοµικά της υγείας, ο Μόσιαλος άφησε τηνοικογένειά του – και µεγάλο µέρος τουεισοδήµατός του –στη Βρετανία για να γίνει βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.Πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ τους τελευταίους είκοσι µήνες,έγινε στον τελευταίο ανασχηµατισµό υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στα χαρτιά, η περίπτωσή του έχει χαρακτηριστικά γνησιότητας. Κάνεις πολιτική από καθήκον κι όχι από ωφελιµισµό ή, τελοσπάντων, όχι για να βρεθείς ενοικιαστής ακινήτου στη ∆ιονυσίου Αρεοπαγίτου που ανήκει σε offshore εταιρεία.

Ο ΜΟΣΙΑΛΟΣ έχει ακριβώς το υψηλό IQ που απαιτεί αυτή τη στιγµή η ελληνική πολιτική, µε δεδοµένο ότι η χώρα είναι στο χείλος του γκρεµού. Είναι προς τιµήντου Παπανδρέου ότι τον επέλεξε.Είναι εις βάρος του ότι αφήνει άλλους µε υψηλό IQ στον πάγκο γιατί δεν είναι οι δικοί του όπως η Τίνα ή ο Πανάρετος ή η Λούκα, που κάναµεείκοσι µήνες νακαταλάβουµε ότι δεν κάνουν. Τα υπόλοιπα είναι οφθαλµοφανή. Πώς να εκπροσωπήσεις µια κυβέρνηση σε ελεύθερη πτώση στις δηµοσκοπήσεις, η οποία έχει πέσει έξω σε όλες της τις οικονοµικές προγνώσεις και υποκύπτει εύκολα στον πειρασµό να επικαλείται επιτυχίες – µείωση του ελλείµµατος!– που προκαλούν ειρωνικά χαµόγελα; ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΗΣ, ο Μόσιαλος πήγε στο πρώτο του µπρίφινγκαποφασισµένος να εκπροσωπήσει τη χώρα και εκτός συνόρων. Οπως είπε, 24.000 ξένα δηµοσιεύµατα έχουν ασχοληθεί µε την Ελλάδα, τα περισσότερα αρνητικά. Εντάξει, αλλά το ζητούµενο είναι να έχουµε κυβέρνηση εξωτερικού; Μάλλον όχι. Αλλωστε, στο τέλος τέλος, δεν είναι βέβαιο ότι τα διαρκή ταξίδια Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου µάς γλίτωσαν από κάτι. Ολα τα πάθαµε. Απλώς δεν χρεοκοπούµε γιατί δεν µας αφήνουν οι ξένοι.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: