11.6.11

«Guardian»: 190 χρόνια στην πρώτη γραµµή...


Τα 190 χρόνια από την ίδρυσή της γιορτάζει φέτος η βρετανική εφηµερίδα «Guardian», η οποία πρωτοεκδόθηκε στις 5 Μαΐου του 1821, την ηµέρα που πέθανε ο Ναπολέων Βοναπάρτης.

Στο πλαίσιο του εορτασµού, η ... εφηµερίδα ολοκληρώνει αυτές τις ηµέρες τη δηµοσίευση των 190 πιο σηµαντικών ρεπορτάζ ή άρθρων και φωτογραφιών που φιλοξένησε στις σελίδες της όλες αυτές τις δεκαετίες στη διάρκεια των οποίων ο κόσµος άλλαξε εντυπωσιακά –ανάµεσά τους η άνοδοςτου Χίτλερ στη Γερµανία, η δολοφονία του Τσε Γκεβάρα και η κρίση στο Σουέζ.

Η εφηµερίδα πρωτοκυκλοφόρησε ως «ManchesterGuardian»,ήταν εβδοµαδιαία, τεσσάρων σελίδων και κόστιζε 7πένες. Ιδρυτής της υπήρξε ένας νεαρός έµπορος βαµβακιού, ο Τζον Εντουαρντ Τέιλορ,που είχεπολλές προοδευτικές ιδέες για την εποχή του και ήθελε να τιςδιαδώσει – επιθυµούσε µια εφηµερίδα που να υποστηρίζει τις πολιτικές αλλαγές αλλά µε προσήλωση στην καταγραφή τηςαλήθειας. Οπως έγραψε ο επόµενος ιδιοκτήτης του «Guardian» Σ. Π. Σκοτ όταν η εφηµερίδα συµπλήρωσε 100 χρόνια ζωής, το 1921,«ο Τύπος έχει µια ηθική και µια υλική ύπαρξη».

Ο «Guardian» έγινε γνωστός για τις τολµηρές του θέσεις. Ο Σκοτ ήταν από τους πρώτους που υποστήριξαν την αυτοδιάθεση των Ιρλανδών και αντιτάχθηκαν στον πόλεµο των Μπόερ. Η εφηµερίδα προειδοποίησε µε πολλά και εκτενή άρθρα της για την απειλή της ανόδου του Χίτλερ στη Γερµανία. Πρόσφατα, στη δεκαετία του ‘90 αποκάλυψε πολλά πολιτικά σκάνδαλα διαφθοράς ενώ τελευταία ήταν µια από τις εφηµερίδες τις οποίες εµπιστεύθηκε ο Τζούλιαν Ασάνζ για να δηµοσιεύσουν τα χιλιάδες απόρρητα αµερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν στο Wikileaks. Σήµερα η ηµερήσια κυκλοφορία του «Guardian» είναι 280.000 φύλλα, ενώ στο ∆ιαδίκτυο σηµείωσε τον Μάρτιο τη µεγαλύτερη επισκεψιµότητα στην ιστορία της –49 εκατοµµύρια µοναδικοί χρήστες, γεγονός που την κάνει τη δεύτερη πιο δηµοφιλή ιστοσελίδα αγγλόφωνης εφηµερίδας µετά τους«New YorkTimes».

∆ιευθυντής της ανέλαβε πρόσφαταο Αλαν Ράσµπριτζερ, ο οποίος προσπάθησε να δώσει νέα πνοή στις έρευνεςκαι ταρεπορτάζ. Κυριακάτικη έκδοση τουοµίλου «Guardian» είναι η εφηµερίδα «Observer». Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως ο «Guardian» είναι η µοναδική βρετανική εφηµερίδα, η οποία κάθε χρόνο κάνει µια έρευνα για το πώς συµπεριφέρθηκε κοινωνικά, ηθικά και περιβαλλοντικά – την οποία αναθέτει σεµια οµάδα επιστηµόνων. Είναι επίσης η µοναδική εφηµερίδα στη Βρετανία που έχει έναν «συνήγορο του αναγνώστη», οοποίος ερευνά τις καταγγελίες και τα παράπονα των αναγνωστών.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: