19.6.11

Έγραψαν «Πωλείται» στο ελληνικό περίπτερο στην Μπιενάλε...


Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης μέσω του υπουργείου Πολιτισμού προκάλεσε η βεβήλωση του ελληνικού περιπτέρου στην Μπιενάλε της Βενετίας, που έγινε στόχος βανδάλων που έγραψαν προσβλητικά και ταπεινωτικά συνθήματα.

Άγνωστοι εισήλθαν στο εσωτερικό του ... περιπτέρου το βράδυ της Τετάρτης, σκαρφάλωσαν με σκαλωσιά στο εσωτερικό του περιπτέρου και έγραψαν στους τοίχους με μαύρο γραφίτη και στην αγγλική γλώσσα τα συνθήματα "πωλείται" και "μία πατρίδα μεταναστών χωρίς κράτος".

Τα συνθήματα καλύπτουν μεγάλη έκταση των τοίχων του περιπτέρου ενώ το πιο μικρό, βρίσκεται ακριβώς πάνω από την κεντρική πύλη εισόδου. Το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού καταδίκασε την ενέργεια.

«Η τέχνη είναι ένας κατ' εξοχήν χώρος ελευθέρας έκφρασης και αμφισβήτησης, η οποία όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παίρνει τη μορφή βιαιοπραγίας ή βανδαλισμών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε αίτημα της γλύπτριας Διοχάντης, στην οποία και ανήκει το ελληνικό έργο της Μπιενάλε, να υπάρξει γραπτό μήνυμα με το οποίο οι επισκέπτες να πληροφορούνται ότι τα συνθήματα δεν έχουν σχέση με το σύνολο της καλλιτεχνικής της δημιουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: