2.6.11

Βρε, πώς δεν αλλάζουν οι καιροί...

Της Πόπης Διαμαντάκου

Ενας στιγµιαίος τηλεοπτικός τραγέλαφος αποτυπώνει ιδανικά την ατµόσφαιρα των ρευστών εποχών
Ολοι αγανακτισµένοι. Ποιος θα πει ότι δεν είναι, ποιος µπορεί να µην είναι; Και όλοι θέλουν να... «πάνε πλατεία». Και αν δεν πάνε, το δηλώνουν συγκινηµένοι. Η καρδιά τους είναι µε το πλήθος. Να, ως και η Δέσποινα Μοιραράκη, παραµονή του γάµου της, κατασυγκινηµένη δίνει συνέντευξη στο «Πολύ µπλα, µπλα» (καλώς τους), δηλώνει εξ αρχής ότι αν δεν ντυνόταν νυφούλα την επόµενη ηµέρα θα ‘βαζε το τζιν και το φανελάκι της που τα έχει εφτά ολόκληρα χρόνια (να το τονίσουµε αυτό) και θα «πήγαινε πλατεία». Και συνέχισε στον ίδιο τόνο να εξοµολογείται τη µεγάλη αγωνία της για τον γάµο και να κλαίει, πολύ κλάµα, κάθε φορά που έκανε πρόβα το νυφικό της.

«Προϊόν» των τηλεοπτικών καιρών και η κυρία των χαλιών που έχει εµπνευσθεί και σκηνοθετήσει το προσωπικό της ριάλιτι, καταφέρνοντας να αποτελεί προσφιλή ατραξιόν του τηλεθεάµατος. Και τον ρόλο της φροντίζει αδιαλείπτως να τον στηρίζει κάθε τόσο µε επεισόδια από την προσωπική της ζωή. Εξ ου και η τηλεοπτική της εµφάνιση την παραµονή του ευτυχούς γεγονότος, του γάµου της – να της ευχηθούµε και βίον ανθόσπαρτον.

Γι’ αυτό ακριβώς αποτελεί ιδανικό «προϊόν» των τηλεοπτικών καιρών. Και µάλιστα απόλυτα συνεπές µε τους όρους που το καθιέρωσαν, τόσο που, όπως ανακοίνωσε, τη σκηνοθεσία του γάµου έχει αναλάβει ο προσωπικός της φίλος, ο σκηνοθέτης που είναι ο κατ’ εξοχήν ειδικός στην αποτύπωση του πλήθους και του πάθους µεγάλων γεγονότων Τάσος Μπιρσίµ.

Το συγκινητικό αυτό τηλεοπτικό παραµύθι, όµως, είχε και τον «δράκο» του, εκείνο το ενοχλητικό δηµοσιογραφικό δαιµόνιο που παρεισέφρησε στο βίντεο - αφιέρωµα στην τηλεπερσόνα. Γιατί µεταξύ των άλλων χαρούµενων τηλεοπτικών στιγµών, προβλήθηκε και µια παλαιότερη ξενάγηση της κάµερας από την ίδια τη Μοιραράκη στον κοκέτικο πλούτο του προσωπικού της βεστιαρίου και κυρίως στη συλλογή από πανάκριβες τσάντες. Τις επεδείκνυε υπερηφάνως, αναφέροντας τη µάρκα, σήµα κατατεθέν όχι µόνο του αντικειµένου αλλά και του κοινωνικού και οικονοµικού στάτους της ιδιοκτήτριας.

Τι ήταν να προβληθεί; Ξέσπασε σε µια σπαρακτική απολογία η αγιογραφούµενη Μοιραράκη για εκείνα τα παλιά σύµβολα τα οποία πλαισίωναν τη χθεσινή της εικόνα και που «σήµερα είναι αλλιώς», που ο κόσµος υποφέρει και δεν είναι ωραίο να του δείχνουµε τέτοια πράγµατα. Αλλωστε, φοράει τα παλιά της ρούχα πλέον. Ευτυχώς δε που έχει αδυνατίσει και φοράει ακόµη και εκείνα που είχε πριν από δεκαπέντε χρόνια. Τραγέλαφος.

Ηταν τέτοια η στενοχώρια από την προβολή αυτού του «παλιού εαυτού» της που θα ‘θελε είπε η τηλεόραση να κάνει delete σ’ εκείνες τις στιγµές.

∆εν θα µπορούσε να υπάρξει καλύτερη αποτύπωση της ατµόσφαιρας της εποχής σε µια τηλεοπτική στιγµή από αυτό το αυθόρµητο αίτηµα για delete του παρελθόντος από ένα αυθεντικό προϊόν του. Αλλάζουν οι καιροί; ∆εν άλλαξαν ακόµη. Γιατί οι νοοτροπίες της νεοπλουτίστικης κακογουστιάς που σφράγισε τις εποχές της επιδεικτικής αφασίας πάνω σε παρόµοια delete µνήµης στηρίχτηκαν.

Εξ ου και σπεύδουν ο ένας µετά τον άλλον οι αλλοτινοί πρωτοπόροι της σκανδαλώδους σπατάλης, οι οποίοι πρόβαλλαν εαυτούς ως πρότυπα του σουξέ σε µια κοινωνία µεθυσµένη από την άγνοια κινδύνου, να επιδίδονται σε «λατρεία από τηλεοράσεως της πλατείας». Λες και εκεί,στην πλατεία, όλα εµβαπτίζονται σε µια νέα – όχι συλλογικότητα φυσικά – µαζικότητα που θα ανανεώσει το σουξέ των ίδιων πάντα προσώπων. Μόνο µε όρους τηλεόρασης µπορούν να συµβούν σε µια στιγµή οι αλλαγές, να αναδειχθούν σε ένα απόγευµα «νέα σύµβολα», τα οποία οι κυνηγοί των καιρών σπεύδουν να υιοθετήσουν τυφλά, µε εκείνον τον αυτοµατισµό να υποκλίνονται στο ποσοτικό, τους αριθµούς, οτιδήποτε έχει την αύρα του µαζικού. Λέµε ότι θα βάλουµε ένα τζινάκι για να σταθούµε στο πλευρό του λαού και – τσουπ! – να ‘µαστε στη νέα εποχή και πάλι πρωταγωνιστές. Αλλά επειδή προς το παρόν η µόνη γλώσσα που κυριαρχεί παραµένει η τηλεοπτική, η κ. Μοιραράκη την εποµένη προσέφερε θέαµα µπενχουρικού γάµου, ανάλογου του µπακιγχαµικού των Ουίλιαµ και Κέιτ. Αχ, αυτά τα παραµύθια µε βασίλισσες και παλάτια όσο τα αφηγείται η τηλεόραση οι κακοί δράκοι µπορούν να γίνονται delete.

Αλλοτινοί πρωτοπόροι της σκανδαλώδους σπατάλης επιδίδονται σήµερα σε «λατρεία από τηλεοράσεως της πλατείας»
TAΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: