14.6.11

Σκληρό πόκερ με το πακέτο βοήθειας της Ελλάδας...


Σκληρό παζάρι για το νέο πακέτο βοηθείας για την Ελλαδα αναμένεται να διεξαχθούν στο Eurogroup που αρχίζει σε λίγη ώρα

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζωνης θα εξετάσουν την έκθεση προόδου που συνέταξε η τρόικα για την ελληνική οικονομία.

Στόχος είναι να ...ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι διαφωνίες ενόψει της τακτικής συνεδρίασης του Eurogroup στις 20 Ιουνίου.

«Αγκάθι» παραμένει η εμπλοκή ιδιωτών ομολογιούχων στην ελληνική βοήθεια και οι αντιτιθέμενες πλευρές αναζητούν συμβιβαστική λύση.

Οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης, που διαβουλεύεται με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να ενισχυθεί η Ελλάδα, χωρίς να δημιουργηθεί πιστωτικό επεισόδιο θα συνεχίσει το έργο της με στόχο να υποβάλει προτάσεις στο επόμενο Eurogroup.

Διπλωματικοί παράγοντες εκτιμούσαν πως το άτυπο Eurogroup της Τρίτης θα περιορισθεί σε μια πολιτική δήλωση - διαβεβαίωση ότι η ευρωζώνη θα πράξει οτιδήποτε απαιτείται για τη διατήρηση της σταθερότητάς της και ότι οι τελικές αποφάσεις μάλλον παραπέμπονται στη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.

Σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός για ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας.

Όπως είπε, "ετοιμάζεται μία συμφωνία στη βάση της "Πρωτοβουλίας της Βιέννης", όπου οι τράπεζες διακρατούν εθελοντικά τα ομόλογα για περισσότερο χρονικό διάστημα».

Την ίδια ώρα, τη συμφωνία για την επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων ύψους 80 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζωνης από το πρώτο πακέτο στήριξης έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με αυτό, το επιτόκιο μειώνεται κατά μια ποσοστιαία μονάδα, η περίοδος χάριτος επεκτείνεται σε 4,5 χρόνια και η συνολική διάρκεια του κάθε τμήματος του δανείου θα ανέρχεται σε δέκα χρόνια.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: