27.6.11

ΚΥΠΡΟΣ: Συμφώνησαν να έχουν νέα συνάντηση..


Λευκωσία: Το Κυπριακό, οι τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και η οικονομία ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν, τη Δευτέρα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο. Οι δύο άνδρες ανανέωσαν το ραντεβού τους για...
τις επόμενες μέρες, μετά την σημερινή δίωρη συνάντησή τους, με τον Μ.Καρογιάν να εκφράζει την ευχή και την ελπίδα «να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις για το καλό όλων μας».

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ανέπτυξε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις θέσεις του κόμματός του για το Κυπριακό και την οικονομία. Ανέφερε ότι παρέδωσε στον πρόεδρο Χριστόφια τις εισηγήσεις και τους προβληματισμούς του κόμματός του και αποφασίστηκε «αφού μελετήσει και ο ίδιος τις δικές μας προτάσεις και θέσεις και εμείς τις δικές του σκέψεις, να επανέλθουμε σε μία προσπάθεια αν είναι δυνατό να βρεθούν εκείνοι οι αποτελεσματικοί τρόποι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και βέβαια εισηγούμενοι και αν είναι δυνατό εφαρμόζοντας διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα σε ό,τι αφορά την θωράκιση και ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας».

«Έθεσα», είπε, «στον Πρόεδρο τις εξελίξεις, τους προβληματισμούς και τις θέσεις του ΔΗΚΟ, τόσο για το Κυπριακό όσο και για την οικονομία και την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων. Προσπάθεια», πρόσθεσε. «είναι να βρεθούν τρόποι κοινής αναζήτησης των πιο αποτελεσματικών λύσεων σε ότι αφορά την οικονομία, δεδομένων των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης στον τόπο μας».

Ο Μάριος Καρογιάν ανέφερε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας του ανέπτυξε κάποιες από τις δικές του θέσεις και αποφάσισαν να έχουν τις επόμενες ημέρες νέα συνάντηση με απώτερο στόχο να εφαρμοστούν διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα για την θωράκιση και ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας.

Ανέφερε ότι «θα πρέπει να υπάρξει ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των κρατικών δαπανών, για τα θέματα της ανάπτυξης, τα κύρια θέματα είναι των διαρθρωτικών αλλαγών που δεν μπορούν να περιμένουν πλέον, είναι χρόνια προβλήματα και αν δεν αντιμετωπιστούν τώρα το λέω και χωρίς να προσπαθώ να κινδυνολογώ, θα δημιουργηθούν δυσάρεστες εξελίξεις αρά εμείς επιμένουμε πάρα πολύ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων και χρειάζονται άμεσες και ρηξικέλευθες λύσεις».

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, ενόψει και της τριμερούς συνάντησης στη Γενεύη στις 7 Ιουλίου. Ο κ. Καρογιάν είπε ότι συζητήθηκαν και ζητήματα που το κόμμα του κρίνει ότι είναι σημαντικά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού , την αντιμετώπιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, «αλλά και με ποιο τρόπο θα βγούμε ενισχυμένοι από αυτές τις διαδικασίες αντιμετωπίζοντας πολλές φορές τα φίλια πυρά και από ισχυρούς φίλους της Τουρκίας».

Επανέλαβε δε τη θέση του κόμματός του ότι πρέπει να αποσυρθούν οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την εκ περιτροπής προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο και την παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Καρογιάν, θέμα ανασχηματισμού της κυβέρνησης δεν απασχόλησε τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Χριστόφια. «Άλλη ήταν η προτεραιότητά μας», σημείωσε, «να αναζητήσουμε τις κοινές στοχεύσεις στην αντιμετώπιση των προκλήσεων».

«Οι όροι της συνεργασίας», δήλωσε, «καθορίζονται και στη βάση του περιεχομένου των προγραμματικών συγκλίσεων που επιζητούμε και αναζητούμε και οι δυο μας σε σχέση και με την οικονομία και με το Κυπριακό και σε μία σειρά άλλων ζητημάτων, άρα πώς μπορεί κάποιος να συζητά για ανασχηματισμό αν προηγουμένως δεν ξεκαθαρίσουν οι όροι της συνεργασίας και το περιεχόμενο».

Σε ερώτηση εξάλλου κατά πόσο σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στα θέματα οικονομίας και με δεδομένο ότι στο Κυπριακό υπάρχει διαφωνία, δεν θα υπάρχει λόγος να γίνει ανασχηματισμός γιατί το ΔΗΚΟ θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ο Μάριος Καρογιάν είπε ότι «το κάθε πράγμα στην ώρα του».

Είπε ότι «με τον Πρόεδρο είχαμε μία συζήτηση πάνω στα θέματα που σας είπα προηγουμένως και από κει και πέρα θα δούμε και την εξέλιξη, εμείς πάμε με καλή διάθεση και εποικοδομητικό πνεύμα γιατί στόχος μας είναι να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες, είναι μια κρίσιμη και λεπτή συγκυρία και από οικονομικής άποψης και σε σχέση με την πορεία του Εθνικού θέματος ενόψει της 7ης Ιουλίου άρα λοιπόν για μας αυτές είναι προτεραιότητες και γι’ αυτό εμείς θέλουμε να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις , αν υπάρξουν τόσο το καλύτερο για όλους μας και εύχομαι και ελπίζω να υπάρξουν».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση του προέδρου Χριστόφια με τον Μάριο Καρογιάν «έγινε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τα ζητήματα της οικονομίας».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι στο οικονομικό πακέτο της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνεται μόνο το συνταξιοδοτικό στις διαρθρωτικού χαρακτήρα αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν στην οικονομία αλλά υπάρχει και μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως η αναδιάρθρωση της ΑΤΑ.

«Η κυβέρνηση», σημείωσε, «λαμβάνει μέτρα και αποφάσεις τόσο για το σήμερα όσο για το αύριο της οικονομίας».

Για το θέμα της απόσυρσης των προτάσεων που κατέθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «είναι πολύ καλά γνωστές οι θέσεις όλων».

Επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι «δεν είναι σκόπιμο να γίνονται συνεχείς αναφορές σε αυτό το ζήτημα, την ώρα μάλιστα που η Τουρκία προσπαθεί να εμφανίσει την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι κωλυσιεργεί κι ότι δεν θέλει να υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις».

Ο Στ.Στεφάνου καταλήγοντας τόνισε ότι «ο Πρόεδρος ως διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, θα πρέπει να έχει την ευχέρεια να διαχειριστεί τα πράγματα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: