27.6.11

Μηνυτήρια αναφορά για τα μπλακάουτ από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης...


Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί οι επαγγελματίες-μέλη του από τις επαναλαμβανόμενες απεργίες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Σύμφωνα με...

τον πρόεδρο του ΕΕΘ Μ. Ζορπίδη, τέτοιες αυθαίρετες ενέργειες πλήττουν καίρια χιλιάδες επαγγελματίες. Το δικαίωμα στην απεργία είναι μεν ιερό, «κανείς όμως δεν νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν ένα δημόσιο αγαθό, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα».

Η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, Άννα Καραμόσχογλου, έδωσε εντολή για προκαταρκτική έρευνα από πταισματοδίκη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα.

Στάση αναμονής τηρούν οι διοικήσεις των υπόλοιπων επιμελητηρίων και του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) επισημαίνοντας ότι ως ΝΠΔΔ δεν έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν μηνύσεις, παρά μόνο να στηρίζουν αντίστοιχες κινήσεις μελών τους. Επιπλέον δεν θεωρούν σκόπιμο να ρίξουν «λάδι στη φωτιά» σε μια ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Κωστής Χαντζαρίδης εκτίμησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι μηνύσεις από πλευράς φορέων δεν έχουν νόημα, αλλά αποτελούν «τουφεκιές στον αέρα».

Σημείωσε, πάντως, ότι οι επιχειρήσεις-μέλη του ΕΣΘ αντιμετωπίζουν ήδη «τεράστιο πρόβλημα» εξαιτίας των απεργιών και ότι αν κάποιες από αυτές προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, ο Σύλλογος θα τις στηρίξει. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο ίδιος τίθεται καταρχήν υπέρ του διαλόγου για την επίλυση του προβλήματος (π.χ., για να καταργηθούν οι έκτακτες διακοπές ρεύματος), παρά της απευθείας αντιπαράθεσης μεταξύ των διάφορων κοινωνικών ομάδων.

Έτοιμο να στηρίξει όσα μέλη του αποφασίσουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη είναι και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) το οποίο τηρεί στάση αναμονής ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Τρίτη και την Τετάρτη.

«Η απεργία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κηρύχθηκε παράνομη και αν οι συνδικαλιστές δεν συμμορφωθούν, τότε δεν υπάρχει άλλη λύση από την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Ως ΝΠΔΔ δεν μπορούμε να καταθέτουμε μηνύσεις, αλλά θα στηρίξουμε όσα μέλη μας το κάνουν, με τη νομική υπηρεσία του Επιμελητηρίου. Έχουμε ήδη ζητήσει να μας καταγγείλουν εγγράφως το ύψος των ζημιών τους από τις απεργίες. Προς το παρόν, όμως, δεν θεωρούμε σκόπιμο να κάνουμε βεβιασμένες ενέργειες, σε μια τόσο ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος

Ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) Δημήτρης Μπακατσέλος συμφώνησε από την πλευρά του ότι οι μηνύσεις δεν έχουν αποτέλεσμα.

«Το θέμα της προσφυγής στα δικαστήρια μας είχε απασχολήσει στο παρελθόν, με αφορμή άλλες απεργίες. Αντιληφθήκαμε ότι δεν έχει αποτέλεσμα. Αυτοί που κάνουν τέτοιες κινητοποιήσεις, όμως, πρέπει να καταλάβουν τη ζημία που προκαλούν» σημείωσε ο κ. Μπακαστέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: