11.6.11

Αριζόνα: Απειλητική και την υγεία των κατοίκων η πυρκαγιά


Η φωτιά της Αριζόνα έχει αρχίσει πλέον να πλησιάζει επικίνδυνα τα σύνορα του Μεξικού ενώ επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα «αστρονομικά» επίπεδα της αιθάλης, που υπό την μορφή μικρών σωματιδίων έχουν «πνίξει» τον αέρα της χώρας.

Πάνω από...

10.000 άτομα έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους, ενώ 30 σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς. Κάτοικοι και πυροσβέστες έχουν να παλέψουν και με την κατάσταση της υγείας τους, αφού ο καπνός έχει κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Οι ήπιοι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, βοήθησαν ναι μεν το πολύ δύσκολο έργο των πυροσβεστών, αλλά δεν διέλυσαν την υπερσυγκέντρωση της αιθάλης στον αέρα, αυξάνοντας κατά πολύ την ατμοσφαιρική ρύπανση.

"Έχουμε ένα σοβαρό ενδεχόμενο να δημιουργηθούν προβλήματα υγείας στη χώρα μας", δήλωσε ο Μάρκ Σάφερ του Περιβαλλοντικού Ινστιτούτου της Αριζόνα, προειδοποιώντας τους κατοίκους να μείνουν μακριά από τις καμένες εκτάσεις.

Η φωτιά έχει ήδη κάψει πάνω από 639 τετραγωνικά μίλια δάσους.

"Η φωτιά βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στα σύνορα του Νέου Μεξικού", τόνισε ο Τζιμ Γουίτινγκτον, εκπρόσωπος των πυροσβεστών, ενώ συνεχίζοντας τόνισε: "Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τους ανέμους. Γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο".
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: