28.6.11

Πρωτιά της Κύπρου στην ΕΕ σε θανάτους μοτοσικλετιστών...


Λευκωσία: Δύο θλιβερά ρεκόρ καταγράφει η Κύπρος στα τροχαία δυστυχήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, παρά τη σημαντική βελτίωση που παρατηρήθηκε πέρσι με μείωση των θανάτων στους δρόμους κατά 39%.

Η χώρα μας κατέχει το...
δεύτερο υψηλότερο ποσοστό νεκρών στις κατοικημένες περιοχές από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ (56% η Κύπρος και 37% ο μέσος όρος της ΕΕ), και το υψηλότερο ποσοστό νεκρών στην ΕΕ οδηγών και επιβατών μηχανοκινήτων δικύκλων (μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων) με 28%, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 17%.

Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται στην 5η έκθεση του προγράμματος Road Safety ΡΙΝ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΤSC) που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Η Κύπρος, παρά την εντυπωσιακή μείωση 39% στους νεκρούς το 2010, κατάφερε απλά να περιορίσει στο 75, τον δείκτη νεκρών στο ένα εκατομμύριο πληθυσμού, που είναι αρκετά πιο πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 62.

Η Σουηδία κατάφερε να μειώσει τον δείκτη αυτό στους 22 νεκρούς ανά ένα εκ. κατοίκους. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η Κύπρος πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα που στοχεύουν στη μείωση των θυμάτων σε οδικές συγκρούσεις στις κατοικημένες περιοχές, ενώ καλείται να λάβει μέτρα για την αναβάθμιση της ασφάλειας των οδηγών και επιβατών των δικύκλων.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπολογίζεται ότι σώθηκαν συνολικά στην ΕΕ, από το 2002 μέχρι και το 2010, 102.000 άνθρωποι. Το οικονομικό όφελος στην κοινωνία εκτιμάται ότι ανήλθε στα 176 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο στην Κύπρο, με τη διάσωση 84 ζωών, το οικονομικό όφελος εκτιμάται στα 142,8 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, μόνο οκτώ κράτη κατάφεραν να πετύχουν τον ευρωπαϊκό στόχο της μείωσης των νεκρών κατά 50% τη δεκαετία 2001-2010, και συγκεκριμένα, κατά σειρά επιτυχίας, η Λετονία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ισπανία, το Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Γαλλία και η Σλοβενία. Η Κύπρος πέτυχε μείωση 39% και συγκεκριμένα από 98 νεκρούς που καταγράφηκαν το 2001, ο αριθμός αυτός περιορίστηκε στους 60 νεκρούς το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: