2.6.11

Ξαφνικό τετ α τετ µε Γιούνκερ...


Εκτακτη συνάντηση στο Λουξεµβούργο µε τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχει αύριο νωρίς το απόγευµα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στον απόηχο των θετικών µηνυµάτων για την Ελλάδα αναφορικά µε... την καταβολή της 5ης δόσης του δανείου και την αναµενόµενη νέα δανειοδότηση της χώρας για το 2012.

Οπως έγινε γνωστό, ο κ. Παπανδρέου µεταβαίνει στο Λουξεµβούργο κοµίζοντας στον επικεφαλής του Eurogroup τις βασικές αρχές του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2012-2015. Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίµου εστιάζει στο γεγονός ότι παράλληλα ο Πρωθυπουργός θα παράσχει διαβεβαιώσεις ότι το Πρόγραµµα θα τηρηθεί απαρέγκλιτα, όπως και ότι θα προχωρήσουν µε ταχείς ρυθµούς οι αποκρατικοποιήσεις, σε µια προσπάθεια να αποκαταστήσει το κλίµα εµπιστοσύνης της ευρωζώνης προς την Ελλάδα.

Η συνάντηση Παπανδρέου - Γιούνκερ κρίθηκε εκ των πραγµάτων επιβεβληµένη, καθώς, σύµφωνα µε πληροφορίες από έγκυρες πηγές, η ηγεσία της Ευρώπης φαίνεται τώρα να υιοθετεί τις εκτιµήσεις της πρόσφατης Συνόδου του G8 στην Ντοβίλ της Γαλλίας, σύµφωνα µε τις οποίες «τυχόν πτώση της Ελλάδας θα µπορούσε να προκαλέσει συστηµική κρίση παγκόσµιας εµβέλειας, πολύ χειρότερη από εκείνη που προκλήθηκε από τη χρεοκοπία της αµερικανικής τράπεζας Λίµαν Μπράδερς».

Κατά τις ίδιες πηγές, εκεί – και στις δηλώσεις στήριξης της Αθήνας από τον πρόεδρο Οµπάµα – πρέπει να εντοπιστεί και η ραγδαία µεταστροφή του κλίµατος υπέρ της Ελλάδας τα τελευταία 24ωρα, σε αντίθεση µε εκείνο που επικρατούσε στην Ευρώπη στο τέλος της περασµένης εβδοµάδας.

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ. Η κυβέρνηση αναµένεται να φέρει την Κυριακή ή τη ∆ευτέρα το Πρόγραµµα στο Υπουργικό Συµβούλιο και πρέπει στη συνέχεια να ξεπεράσει δύο σκοπέλους, κατά τη διάρκεια των οποίων αναµένεται να δοκιµαστεί σκληρά η ενότητα της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ:

n ο πρώτος είναι η συνεδρίαση µε διευρυµένη σύνθεση του ΚΤΕ Οικονοµίας, όπου θα συζητηθεί το Πρόγραµµα και n ο δεύτερος η Ολοµέλεια της Βουλής, η οποία θα συζητήσει και θα ψηφίσει το Πρόγραµµα. Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε χθες µε τον διευθύνοντα σύµβουλο της Εθνικής Τράπεζας Απόστολο Ταµβακάκη. Για τη συνάντηση δεν ανακοινώθηκε το παραµικρό, αλλά το γεγονός ότι ήταν η δεύτερη στη σειρά µέσα σε µερικές ηµέρες, και µάλιστα πάλι χωρίς την παρουσία του προέδρου της Τράπεζας Βασ. Ράπανου, δηµιουργεί την αίσθηση ότι το αντικείµενο της συνάντησης δεν ήταν η πορεία της Τράπεζας. Αντιθέτως, πιθανολογείται βάσιµα ότι συζητήθηκε θέµα χρησιµοποίησης του κ. Ταµβακάκη σε θέση ιδιαίτερης βαρύτητας. Μια τέτοια θα µπορούσε να είναι η θέση του επικεφα λής του Ταµείου ∆ηµόσιας Περιουσίας, εταιρεία η οποία θα ιδρυθεί για να διαχειριστεί και να υλοποιήσει τις αποκρατικοποιήσεις.

Πάντως, τα εύσηµα που απένειµε ο Γιώργος Παπανδρέου στον αντιπρόεδρο της Ν.∆. Σταύρο ∆ήµα για την παρουσία του στην Ευρώπη και το συνολικό έργο που έχει παραγάγει, κατά τον χαιρετισµό που απηύθυνε χθες στην εκδήλωση της Τραπέζης της Ελλάδος, δηµιούργησε σε ορισµένες πλευρές την αίσθηση ότι εξετάζεται και η περίπτωση του κ. ∆ήµα για να αναλάβει αυτό το έργο – στο πλαίσιο µιας γενικότερης πολιτικής συναίνεσης.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: