6.6.11

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας βλέπει έξοδο από την κρίση...


«Η οικονομική κρίση της ευρωζώνης τέλειωσε και τώρα οι χώρες-μέλη απολαμβάνουν μιαν ευρεία ανάκαμψη», δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ μιλώντας σε οικονομική συνδιάσκεψη.

Ακραία αισιόδοξος, ο... γάλλος τραπεζίτης είπε ότι υπάρχουν στον ορίζοντα όλο και πιο ευκρινή σημάδια που δείχνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης προοδεύει. Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει το σχεδιαζόμενο δεύτερο πακέτο αρωγής προς την Ελλάδα, περιορίστηκε να πει ότι οι χώρες που δανείζονται από την ΕΕ και το ΔΝΤ «πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως τα προγράμματα λιτότητας».
«Λύσεις που προβλέπουν αναδιάρθρωση του χρέους δεν αποτελούν επιλογή», είπε κατηγορηματικά ο Νουαγιέ και εξήγησε ότι τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόστηκαν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έδειξαν ότι φέρνουν αποτελέσματα. Ο τραπεζίτης δεν αναφέρθηκε στις τρεις χώρες της ευρωζώνης που ουσιαστικά σταμάτησαν να δανείζονται από τις αγορές (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία).

Εξήρε όμως τις επιδόσεις της Ισπανίας το 2010, σημειώνοντας ότι οι εξαγωγές της στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 10% ενώ οι εξαγωγές της προς τον υπόλοιπο κόσμο αυξήθηκαν κατά 19%. Για το πόσο αυξήθηκε η ισπανική ανεργία δεν μίλησε ο Νουαγιέ.
Αν και παραδέχθηκε ότι τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στην ευρωζώνη όχι μόνο από τις κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, έχουν κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης και ως εκ τούτου «κάποιοι οικονομικοί δείκτες φαίνεται πως έφθασαν στο απόγειό τους τους τελευταίους μήνες», ο Νουαγιέ είπε ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους τα οικονομικά μεγέθη της ευρωζώνης ήταν «λαμπρά» και ότι οι επιπτώσεις δημοσιονομικής εξυγίανσης στην ανάπτυξη θα είναι «μόνο μεσοπρόθεσμες».
Σημειωτέον ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για την οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη το Μάιο έδειξαν μια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του κλάδου των υπηρεσιών και κυρίως του βιομηχανικού κλάδου.
Αναφερόμενος στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς είναι και μέλος του διοικητικού της συμβουλίου, ο Νουαγιέ υπενθύμισε τη βασική υποχρέωση της Ευρωτράπεζας, που είναι «η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών». Βεβαίως έσπευσε να ξεκαθαρίσει στο ακροατήριό του ότι δεν θα ήθελε να προκαταβάλει την συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη, εννοώντας ότι δεν πρέπει να εκληφθεί η παρατήρησή του ως προάγγελος κάποιας εσπευσμένης αύξησης των ευρωεπιτοκίων.
Τέλος, ο γάλλος ευρωτραπεζίτης υποστήριξε ότι η κρίση χρέους που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες της ευρωζώνης δεν απειλεί τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και ιδιαιτέρως το γαλλικό. Χαρακτήρισε υπερβολικούς του φόβους αυτούς, σημειώνοντας ότι η έκθεση των γαλλικών τραπεζών στην περιφέρεια της ευρωζώνης φθάνει το 38% του κεφαλαίου τους (Tier 1) ή μόνο στο 13% αν εξαιρεθεί η Ιταλία.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: