12.6.11

Οι οίκοι εκβιάζουν με «επιλεκτική» χρεοκοπία...


Η πρόταση της Γερμανίας για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων,σε συμφωνία με τους κατόχους τους,με νέα μεγαλύτερης διάρκειας,έχει βρεθεί στο «μικροσκόπιο» των αγορών.Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Standard & Ρoor΄s, Fitch και Μoody΄s διατηρούν τη θέση ότι... ακόμη και αν παρουσιαστεί ως «εθελοντική» η ανταλλαγή,μάλλον θα κηρύξουν τη χώρα σε κατάσταση πτώχευσης,μια και η όλη διαδικασία θα εμπεριέχει στοιχεία εξαναγκασμού.Αν συμμετάσχουν οι ιδιώτες,θα το κάνουν μόνο και μόνο για να αποφύγουν ακόμη μεγαλύτερες ζημιές στην περίπτωση που μείνουν απέξω,υποστηρίζουν.

Στην περίπτωση πάντως που κληθούν όλοι οι επενδυτές να ανταλλάξουν τα παλιά τους ομόλογα με καινούργια,η Standard & Ρoor΄s,όπως υποστηρίζεται,δεν θα αξιολογούσε την κατάσταση της Ελλάδας ως πλήρη αλλά ως «επιλεκτική» χρεοκοπία.Ο διεθνής οίκος ορίζει έτσι την κατάσταση στην οποία ο οφειλέτης έχει επιλέξει να χρεοκοπήσει για μια συγκεκριμένη σειρά ή κατηγορία υποχρεώσεων και συνεχίζει να εξυπηρετεί εγκαίρως τις υποχρεώσεις του σε άλλες κατηγορίες.Η Fitch έχει και αυτή μια ανάλογη κατηγορία,την οποία ονομάζει «περιορισμένης χρεοκοπίας».

Στη συνέχεια,υποστηρίζουν κύκλοι της αγοράς, οι οίκοι μπορεί εντός ολίγων εβδομάδων να άρουν την αξιολόγηση της «περιορισμένης» χρεοκοπίας,εφόσον κρίνουν ότι η ανταλλαγή των ομολόγων έγινε πράγματι σε εθελοντική βάση.Αλλωστε,όπως σημειώνουν,αυτό συνέβη με την Ουρουγουάη,η οποία όταν αντάλλαξε το χρέος της το 2003,υποβαθμίστηκε από την S&Ρ στην κατηγορία «επιλεκτική χρεοκοπία»,κατάφερε όμως να επιστρέψει στις αγορές την ίδια μόλις χρονιά.

Η λύση αυτή θα μπορούσε να παρακάμψει πολλές δυσκολίες,εφόσον βεβαίως συνεργαστούν οι οίκοι αξιολόγησης,καθώς οι Αρχές θέλουν αποφύγουν ένα «πιστωτικό επεισόδιο» ανταμείβοντας έτσι όσους κερδοσκόπους έχουν ποντάρει στη χρεοκοπία της χώρας.

Σύμφωνα με τους κανόνες της Διεθνούς Ενωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ΙSDΑ),η οποία αποφασίζει πότε υπάρχει πιστωτικό επεισόδιο,η ανταλλαγή ομολόγων με νέα χρεόγραφα που εκδίδονται με διαφορετικούς όρους δεν συνιστά τέτοιο επεισόδιο.

Αν όμως το χρέος αποπληρώνεται και αμέσως μετά το ποσό επιστρέφεται για την αγορά των νέων ομολόγων,τότε δεν πρόκειται για πιστωτικό επεισόδιο γιατί το χρέος έχει αποπληρωθεί όπως προβλεπόταν.

Από την άλλη πλευρά,όπως εκτιμάται στην αγορά,ενώ μια πλήρης χρεοκοπία της Ελλάδας θα επέβαλλε ανυπολόγιστες ζημιές για την ΕΚΤ, αυτό δεν θα συνέβαινε στην περίπτωση μιας περιορισμένης,προσωρινής χρεοκοπίας.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: