28.6.11

Εκαναν λαβύρινθο το εργόσημο των οικιακών βοηθών...


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Αφορμή το περίφημο «εργόσημο», το οποίο ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί μετά έναν χρόνο ισχύος τού εν λόγω νόμου (3863/10) και το οποίο αφορά όσους εργάζονται στην καθαριότητα των σπιτιών, ως κηπουροί ή βοηθούν ηλικιωμένους και κατάκοιτα άτομα.

Στο εργόσημο θα είναι... ενσωματωμένη και η αμοιβή και η ασφαλιστική εισφορά, τουλάχιστον 5 ευρώ, του οικιακού βοηθού Στο εργόσημο θα είναι ενσωματωμένη και η αμοιβή και η ασφαλιστική εισφορά, τουλάχιστον 5 ευρώ, του οικιακού βοηθού Χθες το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε απόφαση για την ανάπτυξη του μέτρου. Αλλά αυτή η απόφαση απευθύνεται στους φορείς υλοποίησης του έργου (τράπεζες, ΕΛΤΑ κ.ά.) και όχι στους χρήστες (οικογένειες και εργατικό δυναμικό), οι οποίοι πρωτίστως παρανομούν -κυρίως οι εργοδότες- λόγω γραφειοκρατίας και έλλειψης σαφών και διαρκών κανόνων λειτουργίας του συστήματος ασφάλισης, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι χάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές ελλείψει ενός αποτελεσματικού συστήματος και τα Ταμεία στερούνται εκατομμύρια ευρώ από εισφορές.

Το όλο πρόβλημα βρίσκεται στην ίδια τη ρύθμιση, καθώς στο εργόσημο είναι ενσωματωμένη και η αμοιβή του υπαλλήλου εκτός από το ένσημο (ασφαλιστική εισφορά τουλάχιστον 5 ευρώ την ημέρα).

Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που ένα οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο ενδιαφέρεται για την πληρωμή της εργασίας, θέμα που συνήθως αφορά την Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Με αποτέλεσμα το εργόσημο να γίνει πολύ ακριβό, να μη δίνεται η ευχέρεια πληρωμής του μέσω κινητών τηλεφώνων ή τη μαζική αγορά εργοσήμων (κάτι που θα διευκόλυνε τον εργοδότη, ο οποίος έτσι με 50-70 ευρώ θα μπορούσε να προμηθευτεί ένσημα για 10 ημέρες εργασίας έως εβδομάδες).

Καθημερινή επίσκεψη

Επομένως, δεν θα ήταν αναγκαία η τακτική -ανά εβδομάδα- επίσκεψη του εργοδότη στα ΕΛΤΑ ή τα ΑΤΜ των τραπεζών, ενώ αυτή η διαδικασία επιβαρύνει και τον υπάλληλο, ο οποίος -για την αμοιβή του- θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση της εργασίας του να προσέρχεται -καθ' εκάστην- στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ προκειμένου να εισπράξει την αμοιβή του.

Με την απόφαση ορίζονται οι φορείς υλοποίησης του έργου (ΕΛΤΑ και τράπεζες), ενώ προβλέπεται και η περίπτωση πληρωμής μέσω τραπεζικού λογαριασμού (όταν ο εργοδότης και ο υπάλληλος έχουν λογαριασμό στην ίδια τράπεζα). Σε αυτήν την περίπτωση επιχειρείται «ειδική συναλλαγή εργοσήμου».

Δηλαδή ο εργοδότης θα καταθέτει το συνολικό ποσό αμοιβής και μέσω της ειδικής συναλλαγής στο λογαριασμό του εργαζομένου θα κατατίθεται το καθαρό ποσό της αμοιβής. Για τη διευκόλυνση θα μπορεί να εκδίδεται ακόμη και Εθνοκάρτα ή Visa. *
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: