20.6.11

Περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό για τους Κυπρίους, που όμως ξοδεύουν λιγότερα...


Λευκωσία: Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν τα ταξίδια αναψυχής των Κυπρίων στο εξωτερικό, με την Ελλάδα και ειδικότερα τα ελληνικά νησιά να παρουσιάζουν αισθητή άνοδο, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA), Βίκτωρ Μαντοβάνι.

Σε...
δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο πρόεδρος του ACTA επεσήμανε όμως ότι τα ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό είναι μεν αυξημένα, αλλά οι δαπάνες των ταξιδιών παρουσιάζονται μειωμένες λόγω του ότι οι Κύπριοι ελέω οικονομικής κρίσης επιλέγουν κοντινούς προορισμούς.

«Εκείνο που βλέπουμε μέχρι τώρα είναι μια μικρή αύξηση των ταξιδιών των Κυπρίων και η εικόνα σε γενικές γραμμές μας ικανοποιεί», δήλωσε ο κ. Μαντοβάνι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ACTA, αυξημένη ζήτηση υπάρχει για τα ελληνικά νησιά σε αντίθεση με την ηπειρωτική Ελλάδα.

«Η Ελλάδα σαν προορισμός είναι ανεβασμένη, αλλά τα νησιά και όχι η ηπειρωτική Ελλάδα», είπε.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαντοβάνι, λόγω της ζήτησης προς τα ελληνικά νησιά οι πτήσεις προς τους προορισμούς αυτούς είναι ήδη υπερπλήρεις, κάτι που, όπως είπε, ενδεχομένως να επηρεάσει την ανοδική εικόνα, διότι υπάρχει μεν η ζήτηση αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης (capacity) της ζήτησης αυτής.

Όσον αφορά την περίοδο διαμονής, ο κ. Μαντοβάνι είπε πως η πλειοψηφία των πακέτων, ειδικότερα σε περιπτώσεις ναυλωμένων πτήσεων, είναι οκταήμερα πακέτα, ενώ ζήτηση υπάρχει και για πιο σύντομες διακοπές.

Πολύ καλά ως προορισμοί πάνε επίσης η Ιταλία και η Ισπανία, κυρίως λόγω αερογραμμών χαμηλού κόστους, ενώ οι Κύπριοι φαίνεται λόγω της οικονομικής κρίσης να αποφεύγουν τους μακρινούς, όπως την Άπω Ανατολή, την Κούβα και το Μεξικό.

Σημαντική καθίζηση υπέστησαν και η Συρία, η Ιορδανία και η Αίγυπτος, λόγω της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στις γειτονικές αυτές χώρες.

Οι Κύπριοι επιλέγουν ταξίδια στο εξωτερικό αντί διακοπές στην Κύπρο για τρεις βασικά λόγους, δήλωσε ο κ. Μαντοβάνι. Η πίεση που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά από την οικονομική κρίση, δημιουργεί την ανάγκη για να ξεφύγουν, επιλέγοντας ένα ταξίδι στο εξωτερικό, είναι ο ένας λόγος. Δεύτερος λόγος, ανέφερε ο κ. Μαντοβάνι, είναι η ακρίβεια που επικρατεί στην Κύπρο και τρίτον το ότι εσωτερικοί προορισμοί όπως η Αγία Νάπα και ο Πρωταράς παρουσιάζουν μειωμένη διαθεσιμότητα λόγω της αύξησης του εισερχόμενου τουρισμού.

«Άρα ο εισερχόμενος τουρισμός βοήθησε τον εξερχόμενο», παρατήρησε.

Ερωτηθείς αν η αύξηση των ταξιδιών προς την Ελλάδα οφείλεται στις εκκλήσεις για βοήθεια προς Ελλάδα που μαστίζεται από την κρίση δημοσίου χρέους, ή στον προϋπολογισμό των διακοπών, ο κ. Μαντοβάνι είπε ο ίδιος θεωρεί πως οφείλεται στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

«Μπορεί να παίζει μικρό ρόλο στην ψυχολογία, αλλά το κυριότερο είναι το τι έχει στην τσέπη του ο Κύπριος», είπε.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι δεν μπορεί να λεχθεί με ακρίβεια αν η Ελλάδα έχει μειωμένες τιμές, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί προορισμοί και δεν υπάρχει ομοιογένεια στις χρεώσεις.

Μειωμένες παρουσιάζονται οι τιμές για την Κρήτη, ενώ αυξημένες παρουσιάζονται για τη Ρόδο. «Σε γενικές γραμμές η Ελλάδα παραμένει στα ίδια περίπου επίπεδα», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: