1.6.11

"Η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει ένα τεράστιο προγράμμα ιδιωτικοποιήσεων"...


"Η Ελλάδα οφείλει να εντείνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες προωθώντας ένα τεράστιο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων", δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ, αποκλείοντας κάθε... ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelszeitung της Ελβετίας.

"Η Ελλάδα εφάρμοσε επί δεκαετίες μία κακή οικονομική πολιτική και έζησε επάνω από τις δυνάμεις της. Μία στροφή 180 μοιρών είναι αναπόφευκτη και επώδυνη", δηλώνει ο Γιούργκεν Σταρκ.

Αφού έλαβε εδώ και έναν χρόνο υπόσχεση για βοήθεια ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει τώρα να καταβάλει "συμπληρωματικές προσπάθειες" προωθώντας ένα τεράστιο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, προσθέτει.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γιούργκεν Σταρκ, μπορεί να πωλήσει περιουσία αξίας 300 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πωλώντας δημόσια περιουσιακά στοιχεία αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει κατά 20% το δημόσιο χρέος της, τονίζει ο Γιούργκεν Σταρκ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Η Ελλάδα δεν είναι πηγάδι χωρίς πάτο, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα κατάλληλα μέτρα", επιμένει.

Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους δεν θα είχε ως αποτέλεσμα παρά την αύξηση του όγκου του χρέους, προειδοποιεί ο Γιούργκεν Σταρκ, σύμφωνα με τον οποίο, μία μερική αναδιάταξη του χρέους θα είχε ως αποτέλεσμα την "κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος " και της οικονομίας της Ελλάδας.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: