6.6.11

Στη δίνη της ευρωπαϊκής κρίσης χρεών και οι ΗΠΑ...


Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), οι αμερικανικές τράπεζες είναι συλλογικά οι δεύτερες ή οι τρίτες πιο εκτεθειμένες διεθνώς στον ‘δυνητικό’ χρηματοπιστωτικό κίνδυνο που αποτελεί η... κρίση χρεών των χωρών της Νότιας Ευρώπης.
Αυτό προκύπτει από τη μέτρηση και του δυνητικού κινδύνου εκτός του άμεσου πραγματικού κινδύνου για τις τράπεζες από μία χρεοκοπία χώρας.

Τα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει σημαντική ευθυγράμμιση συμφερόντων μεταξύ της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ σχετικά με την αποφυγή μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας, όμως όπως εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές φαίνεται οι ΗΠΑ να αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή πρόταση να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες επενδυτές στην ανακύκλωση των ελληνικών χρεών που λήγουν.

Σύμφωνα με έναν πίνακα που δημοσιεύει η BIS σχετικά με την πραγματική και δυνητική έκθεση των ξένων τραπεζών στις χώρες της Νότιας Ευρώπης μέσω διασυνοριακών δανείων και χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (πχ σε παράγωγα) προκύπτουν τα εξής διαφωτιστικά :

Η δυνητική έκθεση των αμερικανικών τραπεζών στην Ελλάδα είναι 34 δις δολ., όσο και η πραγματική έκθεση των γερμανικών τραπεζών στην ίδια χώρα. Εάν προστεθεί η πραγματική με τη δυνητική έκθεση τότε τον μεγαλύτερο κίνδυνο στην Ελλάδα διατρέχουν οι γαλλικές τράπεζες με 65 δις, ενώ ακολουθούν οι αμερικανικές με 41 δις, οι γερμανικές με 40 δις και οι βρετανικές με 19 δις. Στη περίπτωση των ΗΠΑ η δυνητική έκθεση αφορά τα 34 δις εκ των οποίων τα 33 δις περιγράφονται ως ‘εγγυήσεις’ κυρίως για πιστωτικά παράγωγα ή CDS. Σε κάθε περίπτωση οι αμερικανικές τράπεζες θα είχαν πολλά να χάσουν εάν χρεοκοπούσε η Ελλάδα.

Αντίστοιχα, οι στατιστικές της BIS δείχνουν πως η δυνητική έκθεση των ΗΠΑ στην Πορτογαλία φθάνει το αξιοσημείωτο των 41 δις δολ. και η συνολική τους έκθεση στη Πορτογαλία τα 46 δις. Μόνο οι ισπανικές τράπεζες με 106 δις δολ. πραγματικής και δυνητικής έκθεσης στην Πορτογαλία και οι γερμανικές τράπεζες με 50 δις δολ. αντίστοιχα είναι περισσότερο εκτεθειμένες από τις αμερικανικές ομολόγους των.

Στη περίπτωση της Ιρλανδίας, οι αμερικανικές τράπεζες έχουν δυνητική έκθεση 54 δις δολ. και πραγματική έκθεση 51 δις φθάνοντας συνολικά τα 105 δις δολ σε έκθεση και καταλαμβάνοντας την τρίτη χειρότερη θέση μετά τη Βρετανία (194 δις συνολικής έκθεσης στην Ιρλανδία) και τη Γερμανία (158 δις δολ αντίστοιχα).

Τέλος, στην περίπτωση της Ισπανίας, η πραγματική και δυνητική έκθεση των αμερικανικών τραπεζών φθάνει στο ύψος των 179 δις δολ. Εξ ου και το ισχυρό και άμεσο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα προβλήματα χρέους της Ευρωζώνης.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: