7.6.11

Εξω πάμε καλά...


Toυ Κοσμά Βίδου

* Σήμερα σας έχω νέα εισαγόμενα και άκρως χαρμόσυνα για τους απανταχού Ελληνες. Οχι τίποτε άλλο, για να μη μου στενοχωριέστε που στο εξωτερικό μας σέρνουν τα εξ αμάξης. Στην πραγματικότητα και μας τιμούν, και μας... χειροκροτούν, και μας βραβεύουν· έστω, ορισμένους από εμάς. Οπως, π.χ., τους ομογενείς οι οποίοι διαπρέπουν με το έργο τους στην αμερικανική κοινωνία.

* Στη νήσο Ελις της Νέας Υόρκης, όπου επιβιβάζονταν οι μετανάστες πριν τους επιτραπεί η είσοδος στο «Big Apple», για την ακρίβεια στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου Μετανάστευσης που λειτουργεί εκεί, απονεμήθηκαν τα «ελληνικά Οσκαρ», ή αλλιώς «Gabby». Οπου Gabby σημαίνει: Greek American Best and Brightest of the Year. Τίτλος «σιδηρόδρομος», αλλά τόσο εύηχος!

* Νικητές ήταν: στις παραστατικές τέχνες ο ηθοποιός - τραγουδιστής Κωνσταντίνος Μαρούλης, στην κατηγορία Πολιτική και Δημόσια Υπηρεσία η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Ολυμπία Σνόου, στην κατηγορία Επιστήμες και Ιατρική ο διάσημος χειρουργός Ανδρέας Τζάκης, στην κατηγορία Τέχνες, Πολιτισμός και ΜΜΕ ο βραβευμένος με Οσκαρ Καλύτερου Ντοκυμαντέρ Λούης Ψυχογιός, στην Εκπαίδευση η πρύτανης Λίντα Κατέχη κ.ά. Κατά τη διάρκεια της τελετής η ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκις απένειμε τιμητικό βραβείο στον εξάδελφό της, πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Μιχάλη Δουκάκη. Τα συγχαρητήριά μου σε όλους, καθώς είχαμε πολύ καιρό να δούμε διακρίσεις - πέραν του παρασήμου της ανοιχτής παλάμης με το οποίο μας στολίζουν τελευταίως σε καθημερινή βάση.

* Και τώρα που χαρήκαμε, πίσω στην ελληνική μιζέρια, για να μην ξεχνιόμαστε και παραπαίρνουμε αέρα: κλειστές παρέμεναν μέχρι πρότινος είκοσι αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (του σημαντικότερου μουσείου της χώρας), ενώ «ρολά» είχε κατεβάσει το μισό Βυζαντινό Μουσείο λόγω ελλείψεως προσωπικού. Κατά τα άλλα καλούμε τους τουρίστες να μας επισκεφθούν για να γνωρίσουν την πλούσια ιστορία μας... Οι αρχαιότητες δεν περιλαμβάνονται σε αυτήν.

* Τα καταφέραμε όμως! Μετά την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού και τα δύο μουσεία θα λειτουργούν κανονικά. Αραγε ως πότε;

* Παρεμπιπτόντως, με τα υπόλοιπα μουσεία της χώρας (μεγάλα ή μικρά) που υπολειτουργούν για τον ίδιο ακριβώς λόγο θα ενδιαφερθεί κάποιος;

***

Kύριε διευθυντά,

Διαβάζοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής (στο σκίτσο), στην οποία καταγγέλλονται τα ΜΜΕ «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο» για «επικίνδυνη παραπληροφόρηση», καθώς «δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη, είτε με ανύπαρκτες "πληροφορίες" είτε με ανοίκειες και ανιστόρητες εκφράσεις περί "κατοχής" στην Ελλάδα», αρχικά ενοχλήθηκα με την αδέξια προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών και δημιουργίας στρεβλών εντυπώσεων. Οταν όμως διάβασα και τη συνέχεια, σύμφωνα με την οποία «δίνουμε εδώ και πολλούς μήνες έναν τιτάνιο αγώνα για να σώσουμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, για να διαφυλάξουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια, αγώνα στον οποίο οφείλουν εν πολλοίς την επιβίωσή τους και τα Μέσα Ενημέρωσης, καθώς η κατάρρευση της χώρας θα σήμαινε και τη δική τους κατάρρευση», η ενόχλησή μου έγινε οργή για τον απειλητικό, μην πω εκβιαστικό, τόνο που διέτρεχε το κείμενο. Ως απάντηση στις καταγγελίες του κ. Πεταλωτή και του επιτελείου του τού επιστρέφω (παραθέτοντάς τες αυτούσιες) τις τελευταίες αράδες της ίδιας ανακοίνωσης: «Αρκετά πια με την ανευθυνότητα. Τα ψέματα τελείωσαν και όλοι καλούνται πλέον να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η παραπληροφόρηση και η διαμόρφωση κλίματος σύγχυσης, είτε εδράζεται είτε όχι σε σκοπιμότητες, στρέφεται τελικώς εναντίον του δημοσίου».

Μετά ηρωικών χαιρετισμών

Πανδώρα
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: