14.6.11

Τρισέ: Ναι μόνο σε «εθελοντική» αναδιάρθρωση χρέους...


Να διαφυλαχτούν οι αγορές από «πιστωτικό επεισόδιο»...
Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι εθελοντική και δεν πρέπει να προκαλέσει στάση πληρωμών, επανέλαβε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

«Εμείς...
έχουμε μια πολύ απλή θέση, είναι μια συμβουλή προς τα κράτη επειδή η ΕΚΤ δεν αποφασίζει: οι αναδιαρθρώσεις χρέους πρέπει να είναι εθελοντικές», υπογράμμισε σε ομιλία προς φοιτητές του London School of Economics.

Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να αποφεύγεται ο,τιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει ένα 'πιστωτικό επεισόδιο' και να αποφεύγεται ο,τιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει μια στάση πληρωμών».

Σε παρόμοιες δηλώσεις είχε προχωρήσει και την προηγούμενη εβδομάδα, αφήνοντας τότε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιου είδους συμμετοχή ιδιωτών στο θέμα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΕΚΤ τάχτηκε εκ νέου υπέρ των μεταρρυθμίσεων για τη διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, όπως η εισαγωγή πιο αυστηρών και συστηματικών κυρώσεων στην περίπτωση δημοσιονομικών υπερβάσεων.

«Η κρίση έφερε στο φως αδυναμίες στη δομή της οικονομικής διακυβέρνησης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης που οφείλουμε να ρυθμίσουμε επειγόντως», είπε για να προσθέσει ότι «το σημερινό πλαίσιο διακυβέρνησης της ευρωζώνης δεν τέθηκε σωστά σε ισχύ και, πιο σημαντικό ακόμη, αποδείχθηκε ανεπαρκώς περιοριστικό».

«Οι τελευταίοι μήνες έδειξαν με ιδιαίτερα έντονο τρόπο τη σημασία να δοθεί γρήγορα τέλος στις εσωτερικές και εξωτερικές ανισότητες», επισήμανε.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: