1.6.11

Ο εκλεκτός των σκανδάλων ...


Εν µέσω πιέσεων από οµοσπονδίες και χορηγούς για τις δωροδοκίες, ο Ζεπ Μπλάτερ αρνείται
ότι η FIFA αντιµετωπίζει κρίση
Ο Γιόζεφ Μπλάτερ δεν καταλαβαίνει από σκάνδαλα, αρνείται να ... δεχτεί ότι η FIFA αντιµετωπίζει µια πρωτοφανή κρίση από τις καταγγελίες για δωροδοκίες αξιωµατούχων της και απλώς περιµένει σήµερα να επανεκλεγεί στην προεδρία της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας και στη συνέχεια να λύσει τα προβλήµατα, τα οποία αναγνωρίζει ότι υπάρχουν!

Οι πιέσεις λίγες ώρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου στη Ζυρίχη ήταν αρκετές και προέρχονταν όχι µόνο από οµοσπονδίες, αλλά και απότους χορηγούς της FIFA! Παρ’ όλα αυτά, ο Μπλάτερ κήρυξετην έναρξη του συνεδρίου προειδοποιώντας για τους κινδύνους που αντιµετωπίζει η FIFA, λέγοντας µάλιστα ότι «πίστευα πως επικρατούσε σεβασµός και πειθαρχία αλλά ελλοχεύει κίνδυνος, αφού διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει σιγουριά για τη βάση» και άφησε να εννοηθεί ότι στα θέµατα τωνδωροδοκιών θα αναφερθεί σήµερα.

Οι πιέσεις προς τη FIFAάρχισαν από τοπρωί, αφού η αγγλική οµοσπονδίαζήτησε την αναβολή των σηµερινών αρχαιρεσιών, επικαλούµενη το σκάνδαλο διαφθοράς, σηµειώνοντας ότι η διαδικασία θα πρέπει να διεξαχθεί σε διάστηµα τριών ή έξι µηνών. Μάλιστα, η αγγλική οµοσπονδία υποστήριξε πως θα πρέπει να δηµιουργηθεί µία ανεξάρτητη επιτροπή η οποία θα επιβλέπει τις διαδικασίες.

Λίγο αργότερα, ήρθε και η οµοσπονδία τηςΣκωτίας ναστηρίξει την αγγλική πρόταση για αναβολή.

Οι ισχυρότερες πιέσεις ήρθαν από τους χορηγούς, καθώς τέσσερις από τους έξι διατύπωσαν σοβαρές ανησυχίες, σηµειώνοντας ότι οι καταγγελίες γιαδιαφθορά βλάπτουν την εικόνα του ποδοσφαίρου. Κανένας όµως από τους χορηγούς, απότην αεροπορική εταιρεία Emirates, η οποία λογικά δεν θα είδε µε καλό µάτι και τον αποκλεισµό του πρώην υποψήφιου προέδρου Μοχάµεντ Μπιν Χαµάµ, αλλά και τις υπόλοιπες (Adidas, Coca-Cola, Visa) δεν έκαναν λόγο για πιθανή διακοπή της συνεργασίας τους µε την παγκόσµια οµοσπονδία.

Εντονηαντίδραση, πάντως, υπήρξε – σύµφωνα µε το γαλλικό πρακτορείο – και από δέκα εθνικές οµοσπονδίες της ΑΣίας, οι οποίες αποφάσισαννα αποσύρουν τους εκπροσώπους τουςαπό το συνέδριο, εκφράζοντας έτσι τη στήριξή τους στον Μοχάµεντ Μπιν Χαµάµ.

Ακολούθησαν και κάποια περίεργα γεγονότα, όπως η δήλωση του αντιπρόεδρου της FIFA Τζακ Γουόρνερ, ο οποίος παρότρυνε τιςοµοσπονδίες της Κεντρικής, Βόρειας Αµερικής και Καραϊβικής (CONCACAF) να στηρίξουν τον Μπλάτερ, τον οποίο ο ίδιος είχε... στολίσει µε ένα σωρό κατηγορίες περί διαφθοράς!

Αµεση όµωςήταν η αντίδραση του γενικού γραµµατέα της CONCACAF ΤσακΜπλέιζερ, ο οποίος παρέπεµψε στη FIFA τον Γουόρνερ επικαλούµενος ότι παραβιάζει τους κανόνες της τιµωρίαςπου του επιβλήθηκε και ασχολείται µε το ποδόσφαιρο.

Νωρίτερα, η FIFA είχε τοποθετηθεί για τα χρήµατα που είχαν δοθεί σε αυτές τις οµοσπονδίες, υποστηρίζοντας ότι ήταν για βελτιωτικές ενέργειες.

Ο Μπλάτερ είχε και τηστήριξη του Ζακ Ρογκ. Ο πρόεδρος της ∆ΟΕ αναφέρθηκε σε ανάλογη κρίση που είχε περάσει το 1998 η Ολυµπιακή Επιτροπή µε το σκάνδαλοδωροδοκιών για τους αγώνες του Σολτ Λέικ. Υποστήριξε µάλιστα ότι και τότε η ∆ΟΕ (έτσι και η FIFA) βγήκε πιο δυνατή.Ο πρόεδροςτης UEFA Μισέλ Πλατινί ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν πρόκειται να κοντραριστεί µε τον Μπλάτερ.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: