1.6.11

Οποία αθωότης!...


Της Πόπης Διαμαντάκου

Εχει µεγάλη πλάκα η τηλεόραση που ξεχνάει ότι είναι τηλεόραση και εµφανίζεται καχύποπτη εναντίον των ίδιων της των µεθόδων
Σάλος! Εφυγε η Ελεονώρα από το... «Dancing with the stars» και χάλασε ο κόσµος. Ο τηλεοπτικός. Γιατί ο άλλος, ο κανονικός, έχει πολύ µεγαλύτερους καηµούς να ασχοληθεί. Αναστατώθηκαν τα πάνελ, δεν έµεινε πρωινατζής και πρωινατζού που να µη σχολιάσει το γεγονός. Και µετά το πρώτο πάγωµα ξεσπάθωσε και η ιδία η εκποµπή της Ελεονώρας, δηλαδή το πάνελ, που υποστηρίζει τη «δικιά του» και που εξέφρασε τις «υποψίες» του για ίντριγκα. Και προς στήριξη των εν λόγω απόψεων είχαν καλεσµένο τον χορογράφο Δηµήτρη Παπάζογλου, για να πει αυτός πόσο υπέροχα χόρευε και πόσο άδικη ήταν η αποβολή. Και κατόπιν πρόβαλαν ξανά και ξανά τους σχολιασµούς όλων των αντίστοιχων εκποµπών που δήλωναν έκπληξη, µεγάλη έκπληξη, για την υψίστης σηµασίας αποχώρηση. Τέλειο! Αυτή η οµαδική «αθωότητα» ήταν τελικώς η ιδανική αυτοδιαφήµιση του τηλεοπτικού σύµπαντος. Λες και ολόκληρο το τηλεοπτικό οικοδόµηµα στηρίζεται στην αγνή, ανεπηρέαστη και χωρίς καµιά απολύτως παρέµβαση της σκηνοθεσίας αποτύπωση της πραγµατικότητας. Τι µας λέτε!

Απολαυστικές οι πλήθος ερµηνείες, για το κοινό που ψήφιζε, το οποίο λέει ήταν διαφορετικό από άλλες Κυριακές, γιατί ένα µέρος του έβλεπε ποδόσφαιρο και δεν ήταν σύσσωµο να βλέπει το χοροριάλιτι των διασηµοτήτων – έξοχο! Αυτά σύµφωναµε τους Καραµεροχαριτάτους. Από τους υπόλοιπους εκφράστηκαν – από άλλους εµµέσως και από άλλους σαφώς – υποψίες για τον ΑΝΤ1, που θέλει να υποστηρίξει τους «δικούς του» και κάνει το κουµάντο του µε τις ψηφοφορίες. Μα αυτό κι αν ήταν έκπληξη! Βρέθηκε κανάλι που να πράττει τοιουτοτρόπως; Απαράδεκτο.

Το καλύτερο σε όλο αυτό το σόου- της άδικης- αποχώρησης ήταν ακριβώς αυτή η «παθιασµένη αθωότητα»των επαγγελµατιών της τηλεόρασης απέναντι στην τηλεόραση. Λες και είχαν κατέβει όλοι από τον Αρη και αγνοούσαν, σαν µαθητούδια, ότι η τηλεόραση προϋποθέτει σκηνοθεσία, αυστηρό έλεγχο της εξέλιξης κάθε τηλεπροϊόντος, ώστε να ανταποκρίνεται στους στόχους του καναλιού, οι οποίοι είναι αφενός η τηλεθέαση και αφετέρου η εξασφάλιση ότι η επένδυση θα έχει και µελλοντικό όφελος για τους προγραµµατικούς σχεδιασµούς του καναλιού. Αυτό δεν σηµαίνει ότι το σόου δεν είναι φαντασµαγορικό µε όλες αυτές τις µεγαλειώδεις φούρλες και τούµπες των διασηµοτήτων ή ότι το στοιχείο των ψηφοφοριών δεν ενισχύει το σασπένς, αλλά µην τρελαθούµε κιόλας! Είναι τηλεόραση και µόνο τηλεόραση.

Εξ ου και το πολύ προσεκτικό κάστινγκ, που δεν αφορά ικανότητες στον χορό, αλλά τις δυνατότητες του καθενός να ανταποκριθεί σε ένα είδος από τις λαϊκές «µυθολογίες», όπως τις συνθέτει το τηλεοπτικό θέαµα και αυτές.

Μια εξ αυτών υπηρέτησε και η Ελεονώρα και έµεινε απολύτως συνεπής και µε το σόου-άδικης-αποχώρησης, κάνοντας τηλεόραση µε επίκεντρο τον εαυτό της και τα αυθεντικά ξεσπάσµατα πίκρας και αισθήµατος απογοήτευσης. Ως εκ τούτου δικαίωσε και το κανάλι της που της «έδωσε άδεια».

Εξασφάλισε έτσι αυθεντικό, πρωτογενές θέαµα γι’ αυτήν την ιδιόµορφη εγχώρια τηλεόραση-στην-εποχή-της κρίσης, που ασχολείται µε τον εαυτό της, αυτοεξυπηρετούµενηκαι αυτοεξαντλούµενη.

Επανασύνθεση του τηλεοπτικού τοπίου

Μπορεί να στήθηκαν πρωινάδικα πανηγύρια για την επιστροφή της Φαίης Σκορδά µε ανθοδέσµες από τον σύζυγο και πανηγυρισµούς του πάνελ, αλλά η πραγµατική ανακούφιση ήταν αλλού. Στον κόσµο του Alter, που ξαναβρέθηκε στη θέση του µε αναπτερωµένες ελπίδες. Καλησπέρισε ο Χατζηνικολάου, καληµέρισε ο Αυτιάς, βέβαια, χωρίς κανείς τους να παραλείψει πικρόχολα σχόλια για ορισµένους που καλόβλεπαν την απουσία τους. Μακροηµέρευση για όλους και σιδεροκέφαλοι, σε εποχές που απαιτούν αλλαγή νοοτροπιών, σύνεση και απαλλαγή επιτέλους από τη µικροπολιτικάντικη εκµετάλλευση του αισθήµατος ασφυξίας του κοινού.
TAΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: