18.6.11

Οι ντετέκτιβ που συνέλαβαν τον Στρος – Καν...


Η πόρτα στον δεύτερο όροφο του κτιρίου της αστυνοµίας της ΝέαςΥόρκης (NYPD) γράφει: «Μονάδα Ειδικών Θυµάτων, του Μανχάταν. Εδρα των καλύτερων ντετέκτιβ του κόσµου». Εδώ εργάζονται πολλές ώρες καθηµερινά – υπάρχουν και... µερικάράντσα όπου συχνά κοιµούνται τα βράδια – οι αστυνοµικοί που ειδικεύονται σε σεξουαλικά εγκλήµατα, κακοµεταχείριση παιδιών και εγκλήµατα µίσους. Είναι εκείνοι που εξέτασαν την καταγγελία της 32χρονης καµαριέρας στο πολυτελές ξενοδοχείο «Sofitel» του Μανχάταν, ότι το απόγευµα της 14ης Μαΐου ένας άνδρας που ήλπιζε να γίνει ο επόµενος πρόεδρος της Γαλλίας την κυνήγησε γυµνός στοδωµάτιό του, τηνάρπαξε και αποπειρά θηκε νατηβιάσει εξαναγκάζο ντάς την σε στοµατικό σεξ. Οι αστυνοµικοί την πίστεψαν και συνέλαβαν τον Ντοµινίκ Στρος-Καν.

Τα µάτια των αστυνοµικών της Μονάδας Ειδικών Θυµάτων έχουν δει πολλά και οι ιστορίες που έχουν να διηγηθούν οι σκληροτράχηλοι ντετέκτιβ είναι πολύ πιο ανατριχιαστικές απότην υπόθεση Στρος-Καν: κτηνώδεις διαστροφές, ψέµατα, ανείπωτη βία και αυταπάτες.Κάποιες φτάνουν µέχρι τα πρωτοσέλιδα των εφηµερίδων, όπως η υπόθεση µε τη φοιτήτρια ∆ηµοσιογραφίας του Πανεπιστηµίου Κολούµπια το 2007,την οποία βίασεκαι βασάνισε επί19 ώρες ένας άστεγος που την ακολούθησε στο διαµέρισµά της: της έκοψε τα βλέφαρα και της έκαψε το σώµα µε βραστό νερό. Οµως οι περισσότερες υποθέσεις που απασχολούν τη Μονάδα, στην οποία υπηρετεί µόνο µία γυναίκα, δενφθάνουν ποτέ στα δηµοσιογραφικά γραφεία.

Για τους εννέα ντετέκτιβ που έχουν αποµείνει στη Μονάδα – παλιά ήταν 28, όµως µειώθηκαν λόγω των περικοπών – η ψυχολογική αντιµετώπιση των ιδιαίτερα δύσκολων περιπτώσεων που αναλαµβάνουν είναι πάντα σηµαντική. «Υπάρχουν πολύ λίγοιπου αντέχουν να κάνουν αυτή τη δουλειά», λέει ο Σαντοµίρ και θυµάται µιαυπόθεση που τον ταλαιπώρησε πολύ καιρό.Είχε συλλάβει ένανπατέρα που βίαζε τιςανήλικες κόρες του,όµως απ’ ό,τι διαπίστωσε αυτό διέλυσε την οικογένεια επειδήακόµα τον αγαπούσαν. «Με ενοχλούσε η ιδέα για πολύ καιρό», εξηγεί ο Σαντοµίρ που έχει κι αυτός δύο κόρες. «Κατέστρεψα την οικογένεια.Οµως έφταιγα εγώ ή αυτός;».

Ο ΤΡΟΠΟΣ µε τον οποίο ταµέλη της Μονάδας ΕιδικώνΘυµάτων ερευνούν τιςυποθέσεις που φθάνουν στο γραφείο τους είναι το αντικείµενο έρευνας του περιοδικού «Newsweek». Για τουςεννέα ντετέκτιβτης Μονάδας κάθε µέρα κρύβει πολλές εκπλήξεις. Εχουν όµως µερικά σίγουρα εργαλεία που τους βοηθούν. Ο Σαντοµίρ, για παράδειγµα, διευκρινίζει πωςόταν παίρνεικατάθεσηαπό έναθύµα λέει: «Ας παίξουµε έναπαιχνίδι: είσαι µαγνητόφωνο». Ζητά την περιγραφή του τόπου, των πράξεων, της εµφάνισης του επιτιθέµενου, ακόµακαι της µυρωδιάς του (αν φορούσε κολόνια ήείχε πιει αλκοόλ), λεπτό προςλεπτό. Οσοι λένε ψέµατα πέφτουν γρήγορα σε αντιφάσεις. Σύµφωνα µε πληροφορίες από αστυνοµικές πηγές, η καµαριέρα δεν έπεσε ούτε µία φορά σε αντίφαση. Κι αυτό ήταν που έκανε τα στελέχη της Μονάδας Ειδικών Θυµάτων να την πιστέψουν και να σπεύσουν να συλλάβουν τον Στρος-Καν.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: