17.6.11

Συνωμοσίες ...

Toυ Γιώργου Λακόπουλου

Οπως έλεγαν παλιά, «όταν ξεσπάει πόλεμος, το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια». Συμβαίνει και στην πολιτική. Οταν βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολιτική αναμέτρηση, οι άσοι μένουν στα μανίκια και οι παίκτες εμφανίζουν τα ... λιμά. Κανείς δεν ξέρει τι ισχύει και τι είναι πέτσινο. Οι σύμμαχοι γίνονται αντίπαλοι και τούμπαλιν. Οι παλιοί φίλοι οδηγούνται στην πυρά. Οι επιδιώξεις κρύβονται κάτω από χαμόγελα. Και όταν οι αρχικές επιδιώξεις εκατέρωθεν δεν βγαίνουν, όλοι γυρίζουν στις παλιές τους θέσεις και κάνουν τους ανήξερους.

Συνήθως κερδίζουν οιπιο ψύχραιμοι. Αλλά περνάνε χρόνια μέχρι να μάθουμε τι ήταν αλήθεια και τι ψέματα. Ποιος ήθελε τι και πώς το πήρε ή γιατί το έχασε. Συνήθως η έκβαση των πραγμάτων κρίνεται από απλά πράγματα και όχι από περίπλοκους χειρισμούς όπως νομίζουν οι απ’ έξω.Για παράδειγμα, κάποια στιγμή χθες το μεσημέρι κάμποσοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος άρχισαν να υπαινίσσονται αντικυβερνητικές συνωμοσίες συναδέλφων τους. Αστειότητες. Τι συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις προκύπτει από ένα ρεπορτάζ που έκαναν εδώ και χρόνια οι αδελφοί Κατσιμίχα - σε ρυθμό χασάπικο.

Σ’ ένα υπόγειο στην πλατεία Αβησσυνίας συγκεντρωθήκαν τα ποντίκια μια φορά για να σκεφτούν πώς θα γλιτώσουν μια για πάντα από του γάτου τον αιώνιο βραχνά Το συζητάγανε ημέρες και ημέρες μα τελικά δεν κατάληξαν πουθενά και είχαν όλοι πια συνειδητοποιήσει ότι κομπλάρισε η συνέλευση γερά Τότε πετάγετ’ ένας νεαρός και λέει - Βρήκα τη λύση του προβλήματος, παιδιά!

Θα πλησιάσουμε την ώρα που κοιμάται και θα του δέσουμε κουδούνα στην ουρά Κι όλοι φώναξαν Μπράβο, αυτό είναι, συμφωνούμε!

και πέρασε η πρότασή του παμψηφεί Μα ένας γέρος ποντικός τούς λέει ∆ικαίωμα!

και θέτει την εξής ερώτηση Αμα μου λύσετε αυτή την απορία τότε δε θα ‘χω αντίρρηση καμιά Ποιος από σας τολμάει το γάτο να ζυγώσει να του κρεμάσει την κουδούνα στην ουρά;

Και από τότε έχουν περάσει χίλια χρόνια κι ακόμα ο γάτος τα ποντίκια κυνηγά που πάει να πει ότι δε βρέθηκε κανένας να του κρεμάσει την κουδούνα στην ουρά Ολες οι λύσεις είναι φίνες και ωραίες τότε και μόνο όταν είναι εφικτές, μα σαν δεν έχεις κότσια να τις εφαρμόσεις άσ’ τες καλύτερα, καθόλου μην τις λες.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: