18.6.11

«Αξιοποίηση» και στο BBC...


Μισό αιώνα τώρα το τηλεοπτικό κέντρο του BBC βρίσκεται στο Γουντ Λέιν στο δυτικό Λονδίνο. Τώρα θα μετακομίσει γιατί... πωλείται. Και μάλιστα αδρά. Το κτίριο που εκτείνεται σε 140 στρέμματα υπολογίζεται ότι ... μπορεί να πιάσει 300 εκατομμύρια λίρες. Χρήματα τα οποία χρειάζεται επειγόντως ο οργανισμός μετά το εξαετές πάγωμα της τιμής του ανταποδοτικού τέλους που θα επιφέρει περικοπή στα έσοδά του της τάξης του 16%. Το BBC διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία διάσπαρτη σε 483 τοποθεσίες στη χώρα, αγγίζοντας συνολικά τα 585.000 τ.μ., μεταξύ των οποίων 100 κτιριακές εγκαταστάσεις. Αποφάσισε λοιπόν να την περιορίσει κατά 30%.

Σας θυμίζει κάτι; Μα φυσικά ό,τι επιχειρείται να συμβεί και με την περιουσία της δικής μας ΕΡΤ, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση η αξιοποίηση, τα χρήματα που μπορούν να εξοικονομηθούν, δεν θα αποδοθούν στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα αλλά θα ενισχύσουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος τους.

Οι καιροί άλλαξαν. Οταν το τηλεοπτικό κέντρο του BBC άνοιξε το 1960, το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος γυριζόταν σε στούντιο κι αυτό απαιτούσε μεγάλες κτιριακές υποδομές. Με τα χρόνια και κυρίως με την επικράτηση της ψηφιακής τεχνολογίας όλα μίκρυναν ενώ τα στούντιο δεν είναι πια το άπαν. Η τελευταία σειρά που γυρίστηκε στα στούντιο του Γουντ Λέιν ήταν το «House of Eliott», το 1994.

Εκεί πάντως εργάζονται σήμερα περίπου 5.000 άτομα. Ο τελευταίος αναμένεται να μετακομίσει το καλοκαίρι του 2013. Τα 12 στούντιο, σύμφωνα με το συμβόλαιό τους, θα παραμείνουν εκεί μέχρι το 2015. Το ειδησεογραφικό κομμάτι θα μεταφερθεί στο ανακαινισμένο κτίριο στο κεντρικό Λονδίνο, ενώ οι υπόλοιπες υπηρεσίες (παιδικά, αθλητικά, Ράδιο 5 κ.ά.) θα μεταφερθούν στη νέα βάση του BBC στο Σάλφορντ.

Οι Βρετανοί δεν άκουσαν με ευχαρίστηση την είδηση. «Ενα έθνος θρηνεί στο Twitter» γράφει ο «Γκάρντιαν». Οντως. Οι αντιδράσεις ήταν αποκαλυπτικές ακόμη και από τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς παραγωγούς του ίδιου του οργανισμού. Στους τηλεθεατές ξεχείλισε ο συναισθηματισμός, που γράφουν ότι είναι απροετοίμαστοι να αποχωριστούν το Γουντ Λέιν και βρίζουν ως άκαρδους όσους εμπνεύστηκαν την «αξιοποίηση». Αραγε θα συνέβαινε και σε μας αν χάναμε το κτίριο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή; Ποιος ξέρει...

«Θέλουμε να επενδύσουμε όσα περισσότερα γίνεται στο πρόγραμμα και όχι στα ακίνητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρίτσαρντ Ντέβερελ που επιβλέπει την εκμετάλλευση του κτιρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει τόσο ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός ITV όσο και η Google, ενώ κάποιες σκέψεις μιλούν ακόμη και για τη δημιουργία μουσείου. Πάντως η αξιοποίηση που θα αποδώσει τα περισσότερα στον οργανισμό είναι να μετατραπεί το κτίριο σε σπίτια και διαμερίσματα. Πρόκειται για επένδυση που θα τινάξει στα ύψη την αξία του ακινήτου...

Το σίγουρο είναι ότι με την αλλαγή της τεχνολογίας δίνονται δυνατότητες αξιοποίησης χώρων και περιουσιακών στοιχείων. Μόνο που γι' όλα αυτά χρειάζεται σχέδιο και προνοητικότητα. Οι Βρετανοί την είχαν. Εμείς όχι. Εστω όμως και υπό αυτές τις συνθήκες αντί κάποιοι με ευκολία να κάνουν λόγο και να επεξεργάζονται σχέδια συρίκνωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ή ακόμα και κλεισίματος ή πώλησης καναλιών, θα ήταν καλύτερο να αναζητήσουν το γρηγορότερο δυνατόν ανασχεδιασμό της λειτουργίας της ΕΡΤ.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: