23.6.11

ΚΥΠΡΟΣ: Έτοιμες και οι συντεταγμένες της γεώτρησης στο «Οικόπεδο 12»


Η πρώτη γεώτρηση αναμένεται να γίνει πριν το τέλος του έτους. ..
Λευκωσία: Όλα είναι έτοιμα από πλευράς μελετών και προετοιμασίας για τη γεώτρηση στο «Οικόπεδο 12». Ορίστηκε σε τεχνικό επίπεδο ακόμα και το ακριβές σημείο -συντεταγμένες- που θεωρείται ως το πλέον προσφερόμενο γεωτεχνικά, από το οποίο θα ξεκινήσει το ...

γεωτρύπανο, σε βάθος περίπου 1.550 μέτρων κάτω από τη επιφάνεια της θάλασσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον πρώτο αντιπρόεδρο της Noble Energy για τις διεθνείς δραστηριότητες, Ρότνεϊ Κουκ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο εκπρόσωπος της Noble τον ενημέρωσε για τις μέχρι τώρα προετοιμασίες που προκαθορίζουν το χρονοδιάγραμμα για το τέλος του έτους.

Επίσης, ενημέρωσε τον πρόεδρο Χριστόφια για τη πρόταση των Noble - Delek, για έλευση του φυσικού αερίου στη Κύπρο από τα κοιτάσματα «Λεβιάθαν» και «Οικοπέδου 12», με υποθαλάσσιο αγωγό διαμέτρου 20 ιντσών, συνολικού μήκους 200 χλμ.

Επιπρόσθετα, έγινε ενημέρωση για τη πρόταση για τερματικό υγροποίησης στο Βασιλικό, με τρεις γραμμές υγροποίησης για εξαγωγή 15 εκατ. τόνων υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως.

Το χρονοδιάγραμμα -όπως επανειλημμένα έγραψε ο «Φ»- προβλέπει ότι για τις ανάγκες ΑΗΚ μπορεί να εξασφαλιστεί φυσικό αέριο στο τέλος του 2014, ενώ από τα μέσα του 2015 μέχρι και το 2019 θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του τερματικού. Η επένδυση θα πλησιάσει τα 10 δισ. ευρώ, με πολλαπλά σημαντικά οφέλη για την Κύπρο.

Η Noble ζήτησε διακριτικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως επισπευστούν οι αποφάσεις για την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης για να είναι δυνατή η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά και επειδή πρόκειται για προετοιμασίες με τεράστιες καθημερινές δαπάνες.

Εξαιρετική χαρακτήρισε την συνάντηση με τον πρόεδρο Χριστόφια σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Noble, Ρόντεϊ Κουκ, επιβεβαιώνοντας ότι η πρώτη γεώτρηση θα γίνει πριν το τέλος του έτους, από πλατφόρμα που θα ολοκληρώσει πρώτα έργο στο Ισραήλ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά δημοσίευμα του «Φ» της Τρίτης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πλήρη στήριξή του, σημείωσε. Συζητήθηκαν και τα θέματα που προκύπτουν μετά τη γεώτρηση, κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: