3.6.11

Για 10η μέρα στις πλατείες οι "Αγανακτισμένοι"...


Πιστοί στο καθημερινό τους πλέον ραντεβού, συναντήθηκαν και χθες οι «Αγανακτισμένοι» στο Σύνταγμα, σε μία νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κυβερνητική οικονομική πολιτική. Χιλιάδες πολίτες παρέμειναν μέχρι αργά τη νύχτα μπροστά στη Βουλή (δείτε βίντεο).

Κρατώντας στα ... χέρια κατσαρόλες, ελληνικές, ισπανικές και πορτογαλικές σημαίες και πανό με αντικυβερνητικά συνθήματα, διατράνωσαν γι' άλλη μια φορά ότι δεν προτίθενται να αποχωρήσουν από τις πλατείες, αν δεν αλλάξει η πολιτική σκηνή του τόπου.
Οι κατσαρόλες έδιναν το σύνθημα της διαμαρτυρίας. Οι ελληνικές σημαίες και τα πανό συμπλήρωναν την εικόνα της αγανάκτησης. "Αν δεν φύγουν, δεν θα φύγουμε", δήλωσαν αποφασιστικά για 9η συνεχή μέρα.

Στο μεταξύ, δραματική έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να παραμερίσουν τις ιδιοτέλειες και τους υπολογισμούς και να αναλάβουν στο ακέραιο τις ευθύνες τους, απηύθυναν 32 άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Επιστήμης.

Με κείμενο που φέρει τον τίτλο "Τολμήστε", οι 32 συνυπογράφοντες επισημαίνουν -μεταξύ άλλων- ότι "όσοι αγνοούν προκλητικά τα σημεία των καιρών και επιμένουν να επενδύουν στην κατάρρευση, με οδηγό το προσωπικό και κομματικό συμφέρον, θα χρεωθούν στο ακέραιο την καταστροφή της χώρας".

Μεταξύ εκείνων που συνυπογράφουν το κείμενο είναι η Κική Δημουλά, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Μένης Κουμανταρέας, ο Αλέκος Φασιανός, ο Απόστολος Δοξιάδης και ο Νίκος Αλεβιζάτος.
Στο πλευρό των “Αγανακτισμένων” πολιτών που διαδηλώνουν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, δηλώνει ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος. Όπως επισημαίνει στην προσωπική του ιστοσελίδα ο ιεράρχης, ένα πούλμαν με εφημέριους θα μεταβεί στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, αύριο βράδυ για να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία των πολιτών.

Επίσης, καλεί τους ιερείς της μητρόπολης, “να κατεβούν στις πλατείες μόνοι τους ή με την οικογένειά τους ή με την ενορία τους για να συμμετάσχουν και να συμπαρασταθούν, στην ειρηνική διαμαρτυρία των αγανακτισμένων συμπολιτών μας".
Διακριτική ήταν η παρουσία των αστυνομικών, αφού οι διμοιρίες των ΜΑΤ στέκονται έξω από τη Βουλή χωρίς ασπίδες και χωρίς κράνη - αν και οι κλούβες ήταν παραταγμένες με τρόπο ώστε να εμποδίζουν τον κόσμο να περάσει στη Βασ. Σοφίας.
«Η Ελλάς δεν εκβιάζεται, δεν πουλιέται και δεν βιάζεται, όσο για τα κοράκια που θέλουν να τη φανννννν, τέλος θα έχουν σαν του Στρος Κανννν», «Όχι στην παγκόσμια διακυβέρνηση» ήταν μερικά από τα συνθήματα, ενώ ένα από τα πανό έδειχνε τη Βουλή να... γέρνει. «Ο Πύργος της Μίζας» έγραφε.
Κατά τη διάρκεια της μέρας, ο κόσμος που μένει στο Σύνταγμα βρήκε καταφύγιο κάτω από τις σκιές των δέντρων.

Οι ειρηνικοί διαδηλωτές συγκέντρωσαν υπογραφές για δημοψήφισμα, ήδη χιλιάδες έχουν μαζευτεί... «Την Κυριακή πρέπει να γεμίσει η πλατεία» δήλωσαν. «Να ξυπνήσει ο κόσμος και να πάρει και τον καναπέ στην πλάτη!»

«Δεν μας εκπροσωπεί κανείς! Δεν μας καπελώνει κανείς! Μόνο μόνοι μας!» και «τέρμα τα ποστ, ας πάμε πλατεία» έγραψαν στο Facebook, στον "τοίχο" της ομάδας «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα».

Νέα κίνηση διαμαρτυρίας, που προστέθηκε στις ήδη υπάρχουσες στην πλατεία Συντάγματος, ήταν αυτή του Συλλόγου για την "Προστασία των Πολιτών από την Αυθαιρεσία των Τραπεζών", τα μέλη του οποίου ζητούν την εκ νέου αναβολή του ανοίγματος των πλειστηριασμών.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: