6.7.10

Βυθός...


Του Δηµήτρη Μητρόπουλου
ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ Γαλάτες φοβόντουσαν µήπως πέσει ο ουρανός στο κεφάλι τους. Εµείς πάλι όχι. Μέχρι πριν από µερικούς µήνες ζούσαµε µε την αυταπάτη πως κάθε κρίση είναι λίγο - πολύ ελεγχόµενη. Μόνο που δεν...
είναι έτσι. Η περίπτωση της ΒΡ έρχεται να αποδείξει πως έχουµε µπει σε µια περίοδο χάους.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ «Μακόντο» εξακολουθεί να διαρρέει πετρέλαιο στον Κόλπο του Μεξικού. Η τεχνολογική πρόοδος δεν απέτρεψε τη διαρροή αερίου µε αποτέλεσµα την έκρηξη και τη φωτιά στην πλατφόρµα εξόρυξης. Ακόµη χειρότερα: τα υποβρύχια ροµπότ που τηλεκατευθύνουν οκτακόσιοι από τους ικανότερους µηχανικούς – όχι µόνον της ΒΡ, αλλά των µεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών – έχουν αποδειχθεί ανίκανα να ελέγξουν την κατάσταση στον βυθό. Δεν καταστρέφεται µόνο το περιβάλλον. Εχει καταρρεύσει η µετοχή της εταιρείας που αντιµετωπίζει ένα βουνό από έξοδα και αποζηµιώσεις, µε αποτέλεσµα να απειλείται το µέλλον της.

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΙΝΑΙ η κατάσταση µε την Ελλάδα.

Στις αρχές του 2010 ουδείς πίστευε ότι µια χώρα της ευρωζώνης θα µπορούσε να χρεοκοπήσει. Στη µέση της χρονιάς είµαστε όλοι σοφότεροι. Μπορεί το έλλειµµα να µειώθηκε κατά 40% το πρώτο εξάµηνο, αλλά η οικονοµία µας συρρικνώνεται, είµαστε ο παρίας των αγορών και η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν έχει κοπάσει. Κάτι µαύρο συνεχίζει να διαρρέει στον βυθό της οικονοµίας µας.

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ είναι ότι η Ελλαδίτσα χειρίστηκε κάπως καλύτερα την τραγωδία της από την ΒΡ. Ο µάνατζέρ της Τόνι Χέιγουορντ αγαπά κι αυτός τα θαλάσσια σπορ όπως ο Γιώργος Παπανδρέου. Η διαφορά όµως πως αυτός είναι persona non grata στις ΗΠΑ ειδικώς και στα ΜΜΕ γενικώς. Θεωρείται αλαζών και κρύος, ενώ του καταλογίζεται ότι δεν βρήκε ποτέ τον τόνο που άρµοζε στην κατάσταση. Ολα αυτά παρά τα λόµπι, τις εταιρείες δηµοσίων σχέσεων και την ισχύ της ΒΡ. Αντιθέτως, ο Παπανδρέου ουδέποτε επικρίθηκε για την κατάσταση. Θεωρείται έντιµος και ειλικρινής, ενώ έχει θετική δηµοσιότητα από ΜΜΕ – αµερικανικά, βρετανικά ή γερµανικά – που µας έχουν τσακίσει. Είναι επιτυχία του ιδίου, αλλά και εκείνων που έχουν οργανώσει την παρουσία του στα media.

Ο ΧΕΪΓΟΥΟΡΝΤ δεν µένει στην καρέκλα του ούτε θεωρείται ότι βγάζει τη χρονιά.

Ο Παπανδρέου ετοιµάζεται για µία εβδοµάδα όπου το Ασφαλιστικό θα φέρει τα πάνω κάτω στην ελληνική κοινωνία ύστερα από 35 χρόνια. Ο Μακλιούαν έλεγε πως το µέσο είναι το µήνυµα. Το ίδιο και ο άνθρωπος.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: