24.7.10

«Πνίγεται» το λιμάνι από τις τσιμινιέρες των πλοίων ..

«Πνίγεται» το λιμάνι από τις τσιμινιέρες των πλοίων  Σε κλοιό ρύπων, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, βρίσκεται καθημερινά το λιμάνι του Πειραιά. «Πηγή» της μεγάλης ρύπανσης είναι οι.... τσιμινιέρες όλων των επιβατηγών πλοίων, που κινούνται στο λιμάνι και υπολογίζεται ότι παράγουν κάθε χρόνο εκπομπές καυσαερίων της τάξης των 2.600 τόνων, προκαλώντας βλάβες στην πόλη του Πειραιά ετήσιου κόστους 51 εκατομμυρίων ευρώ! Οι ...
ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις για το θέμα των καυσαερίων εκπομπών των πλοίων και των οικονομικών επιπτώσεών τους προέρχονται από επιστημονικές έρευνες του καθηγητή του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, Ερνέστου Τζαννάτου.
«Πνίγεται» το λιμάνι από τις τσιμινιέρες των πλοίων

Από την έρευνα φαίνεται ότι υπάρχουν πάντως δύο σημαντικές ελπίδες «ανάσας» για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά:

1. Η χρήση από τα ελλιμενισμένα πλοία καυσίμων με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο, όπως έχει καταστεί, από την 1η Ιανουαρίου 2010, υποχρεωτική με ευρωπαϊκή Οδηγία.

2. Η δημιουργία υποδομής ώστε τα πλοία όταν βρίσκονται ελλιμενισμένα να ηλεκτροδοτούνται από το λιμάνι και να μην έχουν σε λειτουργία τις ηλεκτρομηχανές τους. Εάν, μάλιστα, η υποδομή ηλεκτροδότησης συνδυαστεί με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών πάρκων καθώς και με ενίσχυση της χλωρίδας θα μειωθούν και οι επιπτώσεις από τη ρύπανση.

Να σημειωθεί ότι ο ΟΛΠ ΑΕ έχει ήδη δρομολογήσει ένα σχετικό πρόγραμμα διαμόρφωσης «πράσινου» λιμανιού, το οποίο πέρα από την ενεργειακή εξοικονόμηση θα συμβάλει σημαντικά και στη μείωση των βλαβών που προκαλούν οι καυσαέριες εκπομπές των πλοίων.

Ωστόσο, δεν παύει να αυξάνεται διαρκώς η εκπομπή καυσαερίων από τη ναυτιλιακή δραστηριότητα με ανάλογες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον.#Ειδικά με βάση τις πωλήσεις ναυτιλιακών καυσίμων τις τελευταίας 25ετίας, οι βασικοί ρύποι της ναυτιλίας, όπως είναι το διοξείδιο του θείου (SO2), τα οξείδια του αζώτου (NΟx) και τα μικροσωματίδια (PM), καθώς και τα καυσαέρια του θερμοκηπίου (CO2), φαίνεται ότι αυξάνονται ετησίως κατά μέσο όρο με ρυθμό 2,85%. Με βάση τις πωλήσεις καυσίμων για την εσωτερική ναυτιλία και την κυκλοφορία των πλοίων της διεθνούς ναυτιλίας υπολογίζεται ότι εντός των ελληνικών θαλασσών οι εκπομπές αυτές έφτασαν στους 7,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Για το κεντρικό επιβατικό λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο με βάση επίσημα στοιχεία γίνονται κάθε χρόνο περίπου 22.000 κινήσεις πλοίων (αφίξεις-αναχωρήσεις - πίνακας 1), χωρίς να περιλαμβάνεται η κίνηση του Περάματος, υπολογίζεται ότι η παραγόμενη ποσότητα καυσαερίων ρύπων (SO2, NOx και PM) από τα πλοία ανέρχεται στους 2.600 τόνους ετησίως.

Μετρήσεις
Ρύποι σε όλο το Λεκανοπέδιο

Η συμβολή της ναυτιλίας στο «νέφος» του λεκανοπεδίου είχε αποτυπωθεί και σε παλαιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιά. Η έρευνα (επιστημονικοί υπεύθυνοι οι κύριοι Βασίλης Σ. Τσελέντης, Ερνέστος Τζαννάτος και η κυρία Ιουλίου Εγγλέζου) είχε καταδείξει, με βάση επιστημονικές μετρήσεις, ότι: κίνηση των πλοίων στο λιμάνι έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με μια σειρά ρύπων. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων που είχαν γίνει στον χώρο του λιμανιού, οδήγησαν στα εξής συμπεράσματα:

* Τον χειμώνα υπάρχουν πολύ χαμηλότερες τιμές ρύπων σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες, πράγμα αναμενόμενο, αφού η κίνηση των πλοίων είναι πολύ μικρότερη.
* Οι υψηλές τιμές ρύπων, σε ετήσια βάση παρατηρούνται κατά τις ώρες αιχμής (8 το πρωί και 7- 8 το απόγευμα), κατά τις οποίες σημειώνονται ταυτόχρονα πολλές αφίξεις και αναχωρήσεις πλοίων.

Σταύρος Μαλαγκονιάρης EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: