24.7.10

Μπρος Αγγέλου... και πίσω σκάνδαλα...

Σε ασκήσεις ισορροπίας επιδίδεται η Ρηγίλλης, επιδιώκοντας να μην ανοίξει ένα νέο εσωκομματικό μέτωπο με τον Κώστα Καραμανλή, αλλά και να μην εμπλέξει το νέο κόμμα που δηλώνει πως θέλει να διαμορφώσει ο Αντώνης Σαμαράς με σκάνδαλα του παρελθόντος.

Η στάση που κράτησε η ηγεσία της Ν.Δ. μετά την...

...απόφαση για τον Γιάννη Αγγέλου ήταν υπό το πρίσμα αυτό αναμενόμενη καθώς, σύμφωνα με κομματικά στελέχη, η κάλυψη του πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου ήταν επιβεβλημένη, γιατί το περιβάλλον Καραμανλή πίεσε έντονα για να ακολουθηθεί η γραμμή αυτή, ενώ και προσωπικοί λόγοι οδήγησαν τον κ. Σαμαρά να συναινέσει.

Η στροφή για επαναπροσέγγιση του καραμανλικού στρατοπέδου είχε εξάλλου αρχίσει εδώ και μήνες. Ηταν τον περασμένο Μάρτιο όταν ο κ. Σαμαράς είχε παράσχει την πρώτη στήριξη στον Κ. Καραμανλή, τόσο στο πλαίσιο ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη όσο και λίγες μέρες αργότερα από το βήμα της Βουλής.

Τον Ιούνιο, με δεδομένη τη θερμή υποδοχή του πρώην πρωθυπουργού στο Συνέδριο, ο κ. Σαμαράς επιβεβαίωσε πως η ρήξη με το παρελθόν που είχε διακηρύξει δεν αφορά επί του παρόντος τον κ. Καραμανλή, ενώ και η τοποθέτηση προ εβδομάδων του Α. Λυκουρέντζου στη θέση του γραμματέα του κόμματος χαρακτηρίστηκε από στελέχη ως μία ακόμη κίνηση φιλίας προς τον πρώην πρωθυπουργό.

Οχι στην εσωστρέφεια. Με τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης στον ορίζοντα και μετά την αποχώρηση της Ντόρας Μπακογιάννη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν επιθυμεί να ανοίξει έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας. Γνωρίζει εξάλλου πως ο πυρή νας των καραμανλικών εξακολουθεί να έχει ισχυρά ερείσματα. «Δεν πρέπει να υποτιμάμε ποτέ τη γοητεία που ασκεί ακόμη στη βάση της Ν.Δ. ο Κ. Καραμανλής» σχολιάζουν συχνά βουλευτές του κόμματος, ενώ υπάρχουν μεσαία στελέχη που πιστεύουν ακράδαντα πως μια μέρα θα δικαιωθεί ο πρώην πρωθυπουργός.

Η στήριξη Αγγέλου από την ηγεσία της Ρηγίλλης δεν συνδέεται όμως μόνο με τις γέφυρες προς τον Κ. Καραμανλή, αλλά συνιστά και εξόφληση γραμματίων προς το πρόσωπο του πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο κ. Σαμαράς δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τον ρόλο που είχε παίξει ο κ. Αγγέλου για την επιστροφή του στη Ν.Δ., την οποία σχεδίασε αρχικά με τον Α. Σπηλιωτόπουλο και ολοκλήρωσε με τον Θ. Ρουσόπουλο.

Ανάλογη επιρροή άσκησε ο κ. Αγγέλου και κατά τις εσωκομματικές εκλογές. Οταν όλα έδειχναν σιωπηρή συμφωνία του Κ. Καραμανλή για στήριξη της Ντόρας Μπακογιάννη, το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού με προεξάρχοντα τον Αγγέλου έδινε παρασκηνιακά τη μάχη υπέρ του Αντώνη Σαμαρά.

Παρά την εικόνα ενός ανθρώπου χαμηλών τόνων, όπως αναφέρουν όσοι τον γνωρίζουν, ο Γ. Αγγέλου κρύβει έναν δεινό «παίκτη» και γνώστη του πολιτικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο πως κατά τη διάρκεια της θητείας Καραμανλή μεγάλο μέρος της εξουσίας βρισκόταν στα χέρια του διευθυντή του.

Στελέχη του κόμματος σημειώνουν ότι ουσιαστικά αυτός ασκούσε έλεγχο στον κομματικό μηχανισμό και δεν υπήρχε αξιωματούχος της Ν.Δ. που να μην πάρει έγκριση από τον Αγγέλου για να αναλάβει καθήκοντα. «Ακόμη και τμηματάρχες, για να τοποθετηθούν, έπρεπε να περάσουν από τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου» δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Απέφυγε την ουσία... Υπό τον φόβο των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν για την υπόθεση Βατοπεδίου, η ηγεσία της Ρηγίλλης επέλεξε να περιορίσει την κριτική που άσκησε σε διαδικαστικά ζητήματα- όπως η επιβολή του ποσού των 400.000 ευρώ στον Αγγέλου- αποφεύγοντας να αγγίξει την ουσία του σκανδάλου.

Ο πρόεδρος του κόμματος μπορεί να είναι αναγκασμένος να παρέχει στήριξη στη δεδομένη συγκυρία, αλλά δεν είναι διατεθειμένος να συνδέσει το όνομά του με μία υπόθεση που σύμφωνα με δικαστικούς και νομικούς κύκλους δείχνει να εμπλέκει τους προηγούμενους ενοίκους της Ρηγίλλης με τη διακίνηση μαύρου χρήματος προς τα ταμεία του κόμματος.

Για τον λόγο αυτόν μάλιστα δεν λείπουν οι φωνές από στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Σαμαρά για πλήρη αποστασιοποίηση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ. Πρόκειται για τα ίδια στελέχη που είχαν απομακρυνθεί επί θητείας Καραμανλή και τα οποία τώρα ζητούν από τον πρώην πρωθυπουργό να σπάσει τη σιωπή του.

Χθες, ο Ευρ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε αστειότητες τα περί κλήσης ως μαρτύρων και πρώην υπουργών, άποψη που είχε εκφράσει ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης ο οποίος επανήλθε χθες και έκανε λόγο για ξεκάθαρη κυβερνητική επιλογή στην υπόθεση Βατοπεδίου, ρίχνοντας με τον τρόπο αυτόν ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό...
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: