4.7.10

Χωρίς γιατρούς το ΙΚΑ Βόλου...

Χωρίς γιατρούς το ΙΚΑ ΒόλουΣε «κώμα» το ΙΚΑ στο Βόλο. Αποδεκατισμένη από γιατρούς η Νομαρχιακή Μονάδα του ΙΚΑ λειτουργεί τις περισσότερες φορές χάρη στο φιλότιμο τοπικής διεύθυνσης και γιατρών, οι οποίοι προσπαθούν να μετριάσουν τα προβλήματα που καθημερινά προκύπτουν.
Την ίδια στιγμή οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ βιώνουν το δικό τους Γολγοθά, ακόμη και για μία απλή συνταγογράφηση φαρμάκων. Από το...
Μάρτιο μέχρι σήμερα η Νομαρχιακή Μονάδα μετρά μείον 20 γιατρούς. Άλλοι συνταξιοδοτήθηκαν και άλλων έληξαν οι συμβάσεις. Σε νευραλγικές ειδικότητες και πόστα που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση οι εναπομείναντες γιατροί αναγκάζονται να κάνουν περισσότερα και από είκοσι ραντεβού την ημέρα, γεγονός που κάτω από άλλες συνθήκες, δεν θεωρείται επιστημονικά σωστό.
Το σκηνικό που παρατηρείται καθημερινά σε υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ και στα ιατρεία των συμβεβλημένων γιατρών, είναι κάτι παραπάνω από ενδεικτικό του «εμφράγματος» που έχουν υποστεί οι Υγειονομικές Υπηρεσίες.
Οι ασφαλισμένοι σχηματίζουν έξω από πολλά ιατρεία ουρές είτε για να εξεταστούν είτε για συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, με αποτέλεσμα να μη λείπουν οι γκρίνιες, ενώ σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους - ασφαλισμένους, πολλές φορές είναι αναγκασμένοι να χάσουν ακόμη και μεροκάματο για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.
Στις περιπτώσεις που απαιτείται μάλιστα η συνταγογράφηση κάποιας εξέτασης, κυρίως μικροβιολογικής, απαιτείται στη συνέχεια ο ασφαλισμένος να μεταβεί σε άλλο γιατρό - ελεγκτή για να πάρει υπογραφή και σφραγίδα και ενίοτε και σε δεύτερο.
Μόλις προχθές επειδή έληξαν οι συμβάσεις τους αποχώρησαν από το ΙΚΑ 2 αλλεργιολόγοι, 1 ενδοκρινολόγος, 1 καρδιολόγος, 1 ακτινολόγος και 1 παθολόγος και έπονται και άλλοι συμβασιούχοι που λήγουν οι συμβάσεις τους και θα αποχωρήσουν. Επίσης από τις αρχές του χρόνου συνταξιοδοτήθηκαν άλλοι 10 γιατροί, ενώ επιπλέον θα πρέπει να προσμετρηθούν και 25 κενά που υπάρχουν σε διάφορες ειδικότητες που προβλέπει υποτίθεται το οργανόγραμμα, όπως ψυχίατροι, ορθοπαιδικοί, νευρολόγοι, οικογενειακοί παθολόγοι κ.λ.π.

Ταλαιπωρία οι εξετάσεις
Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν σε αυτό. Οι γιατροί βάσει των διατάξεων του ΙΚΑ έχουν δικαίωμα να γράψουν πολύ συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων, ανεξάρτητα εάν σε αρκετές περιπτώσεις θεωρούν ότι απαιτούνται περισσότερες για να σχηματίσουν πιο σαφή εικόνα για τον ασθενή. Όταν υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί, ο ασθενής είναι υποχρεωμένος να επανέλθει δεύτερη και τρίτη φορά προκειμένου να γραφτούν οι νέες εξετάσεις και να εγκριθούν σχετικά.
Και τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα, όταν μία εξέταση δεν μπορεί να γίνει εντός νομού και πρέπει ο ασφαλισμένος να απευθυνθεί σε ιατρικά κέντρα εκτός νομού, με αποτέλεσμα να μπαίνει στην αναμονή, ενώ πολλές φορές υποχρεούται να δαπανήσει και αρκετά χρήματα από την τσέπη του.
Στην υγειονομική μονάδα βέβαια γίνονται αρκετές εξετάσεις, υπάρχουν όμως και κάποιες που απαραιτήτως γίνονται σε συμβεβλημένα ιατρεία, όπου η συμμετοχή για τους ασφαλισμένους είναι περίπου 20%!

«Αλλάζουμε τα πράγματα…»
Σχολιάζοντας όλα τα παραπάνω ο διευθυντής της Υγειονομικής Μονάδας του ΙΚΑ κ. Xρήστος Σταθόπουλος αναγνώρισε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα προβλήματα είναι υπαρκτά όχι μόνο για τους ασφαλισμένους της Μαγνησίας αλλά για όλους τους ασφαλισμένους του Οργανισμού και δηλώνει αποφασισμένος να εξεταστούν και να δοθούν όπου αυτό είναι εφικτό, αφού η λύση τους έγκειται στην κεντρική Διοίκηση του ΙΚΑ, που ακόμη όμως δεν έχει οριστεί.
«Το ΙΚΑ, η διοίκηση και η πολιτεία, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Γιατροί και υγειονομικό προσωπικό και διοικητικό προσωπικό επίσης, σε πλήρη συνεργασία, υπερβάλλοντας εαυτόν πολλές φορές, καθημερινά επιλύουν τα όποια προβλήματα των ασφαλισμένων και φροντίζουν για την καλύτερη εξυπηρέτηση» παρατηρεί ο Διευθυντής.
Ενδεικτικό πάντως της άνισης μάχης που γίνεται, είναι ότι πολλά περιστατικά γίνεται επιλογή και αντιμετωπίζονται με τη διαδικασία της έκτακτης περίθαλψης για να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι και να ελαττώνονται τα παράπονα.

Συντάκτης: Βάσω Κυριαζή
www.taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: